Clasa pregatitoare: Scurt istoric
Acesta chiar este un scurt istoric, clasa pregatitoare fiind deja pe cale sa fie eliminata, la nici 6 luni de la “infiintare”. Introdusa pentru prima data in anul scolar 2012-2013 de fosta guvernare PDL, noua clasa a starnit reactii dure din partea parintilor, multi dintre ei apeland chiar la instanta, acuzand statul de iresponsabilitate. Printre motivele enuntate de parinti in primavara lui 2012 se numara:
- Varsta prea mica a copiilor (in aceasta clasa sunt inscrisi copii de 6 ani, n.red.)
- Personal nepregatit - invatatorii nu sunt obisnuiti sa predea unor copii atat de mici
- Locuri prea putine la scoli - inscrierile se fac doar in limita locurilor disponibile
- Lipsa informatiilor - personalul din invatamant inca nu era instruit si nu putea oferi informatii corecte si complete asupra subiectului
De-atunci au trecut, insa, cateva luni bune, timp in care s-au schimbat liderii politici. Si, dupa cum ne-am obisnuit deja, cum se schimba partidul de la putere, se schimba si regulile.
Astfel, chiar in prima zi de scoala (17 septembrie 2012, n.red.), premierul Victor Ponta a anuntat ca nu vede clasa pregatitoare utila si necesara, accentuand faptul ca cei mici trebuie sa ramana inca un an la gradinita, pentru ca, atunci cand intra in clasa intai, sa fie mai bine pregatiti. "Cred ca anul acesta ne-am grabit putin, nu noi neaparat, ci cred ca am dat multe batai de cap parintilor cu aceasta clasa pregatitoare", spunea primul-ministru.
Declaratii asemanatoare a facut si Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei de la acea data, aceasta aratand ca autoritatile au intampinat foarte multe dificultati in amenajarea claselor pregatitoare. "Dupa primul semestru vom face o evaluare si ne gandim sa intoarcem clasa pregatitoare la gradinita. Ea sa ramana in invatamantul obligatoriu pentru ca este normal ca, inainte de scoala, copilul sa intre intr-o forma de pregatire dar, sigur, trebuie sa inlaturam aceste aspecte despre care am vorbit si sa redam spatiile destinatiilor pentru care ele au fost facute", a spus Andronescu atunci.
Si s-au tinut de cuvant, intrucat nici nu a inceput bine al doilea semestru ca deja au fost anuntate schimbari. Concret, acum cateva zile, premierul a declarat la un post national de televiziune ca parintii nu trebuie sa-si duca copiii la scoala, la grupa pregatitoare, dar nici nu trebuie impiedicati sa faca acest lucru, daca doresc.
Concret, parintii care au copii in grupa mare vor avea posibilitatea, incepand cu anul acesta, de a opta intre a-si inscrie copilul la gradinitia, in grupa pregatitoare, sau la scoala, in grupa pregatitoare. Optiunea se va exprima pana la 31 martie. "Fiecare parinte care are un copil in Grupa mare, sa spuna, domnule, eu vreau sa ramana la gradinita inca un an, in grupa pregatitoare, sau vreau sa mearga la scoala, in grupa pregatitoare", a punctat primul-ministru.
Sigur, momentan nu exista vreun act normativ in care se mentioneaza aceasta posibilitatea de a opta a parintilor, insa Ponta a asigurat ca o decizie in acest sens a fost deja luata, impreuna cu Remus Pricopie, ministrul Educatiei Nationale, si cu Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale, noul sistem urmand a fi definitivat in perioada urmatoare.
Cu alte cuvinte, in aceasta toamna regulile vor fi altele. Din nou.
Clasa pregatitoare: pro si contra
Avand in vedere ca eu nu pot emite o parere pertinenta asupra introducerii clasei pregatitoare intrucat nu sunt cadru didactic, am preferat sa adun cateva pareri ale celor implicati direct in lucrul cu cei mici. Adica pareri ale parintilor si ale dascalilor.
Argumente PRO
Personal, consider ca organizarea grupei pregatitoare in cadrul institutiilor scolare nu ii solicita suplimentar pe copii, acestia fiind pregatiti emotional pentru aceasta schimbare, activitatile desfasurate (sport, desen, muzica, religie, limbi straine, lucru manual, etc) inscriindu-se printre preocuparile preferate copiilor de 6 ani. Din experienta personala, cred ca sunt mult mai motivati si incantati de noul statut de scolar.
Avand in vedere faptul ca parerea oricarui parinte ar trebui sa conteze pentru autoritati, consider ca varianta optima ar fi ca fiecare sa decida pentru copilul lor, iar autoritatile sa ofere solutie pentru ambele optiuni ale acestora. Insa, datorita limitarii resurselor (spatii limitate atat in cadrul scolilor cat si la gradinite) invocate de autoritati, in ipoteza alegerii unei singure optiuni ar trebui sa se tina cont de decizia majoritatii parintilor. (despre posibilitatea ca parintii sa aleaga intre a-si inscrie copiii la clasa pregatitoare de la gradinita sau la cea de la scoala, n.red.)
Roxana Nita (parinte)
Mi se pare interesant pentru ca le ofera copiilor un an de trecere spre ceea ce inseamna rigoarea unui program de scoala.
Adriana (educatoare, Bucuresti)
Sunt multumita de existenta clasei pregatitoare la nivelul scolii. Sunt folosite jocuri didactice specifice varstei, iar copiii se obisnuiesc cu disciplina, pozitia buna in banca, scrisul.
Monica (parinte)
Argumente CONTRA
In multe scoli nu exista spatiu, clasele au fost schimbate. Cea mai mare problema este lipsa de locuri, multe laboratoare fiind desfiintate pentru a se amenaja sali pentru clasa pregatitoare. In plus, aceste clase nu pot fi folosite si pentru cei mari, astfel ca e destul de aglomerat in scoli.
Oana (profesoara, Bucuresti)
Scolile nu sunt dotate cu materialele necesare. Pentru cei mici, materialele didactice sunt diferite fata de cele folosite pana acum la I-IV, iar unitatile de invatamant nu au fonduri suficiente pentru a le asigura. Daca un singur parinte nu are bani pentru ele, atunci intreaga activitate e data peste cap.
Iulia (profesoara, provincie)
Cred ca locul clasei pregatitoare este in gradinita, aici fiind un mediu propice de joaca, cu program mai flexibil. Sigur, copiii de varsta prescolara pot trece cu usurinta la programul specific claselor primare. Pe de alta parte insa, actuala programa a clasei pregatitoare prevede imbinarea orelor de curs cu jocul, ori acest lucru nu poate fi realizat in scoli, unde nu exista locuri de joaca special amenajate si unde toaletele sunt comune.
Florenta Dragan (director scoala generala, provincie)
___________
Voi de care parte a baricadei sunteti: credeti ca introducerea clasei pregatitoare la scoala a fost o idee buna sau ar trebui pastrata in cadrul gradinitei?
Mentiune: AvocatNet.to a transmis solicitari referitoare la clasa pregatitoare mai multor psihologi, insa acestia fie nu au raspuns deloc solicitarii, fie au mentionat ca nu vor sa emita o parere personala asupra subiectului. De asemenea, unele cadre didactice citate in material nu au dorit sa-si decline identitatea, astfel ca numele sub care apar in articol sunt fictive.
Puteti citi AICI mai multe despre ce inseamna clasa pregatitoare si AICI despre programa scolara.
Comentarii articol (65)