Iata patru situatii in care competitia are efecte nocive asupra copiilor nostri si patru sfaturi pentru a contracara aceste efecte.
1. Competitia ii face pe copii sa fie anxiosi
Nu-i asa ca, pentru majoritatea dintre noi, incercarea de a dovedi ca suntem mai buni decat altii este o sursa de stres si de anxietate si nu o sursa de entuziasm? De ce ar fi altfel pentru copiii nostri?
Sfat: Discuta din timp cu copilul tau si explica-i faptul ca este inevitabil ca intr-o competitie unii participanti sa piarda si altii sa castige. Explica-i ca scopul adevarat al unei competitii este ca fiecare dintre participanti sa isi imbunatateasca performantele personale. Spune-i celui mic ca tu il vei aprecia la fel de mult, indiferent de rezultatul obtinut, si fii alaturi de el in cazul in care are un esec. Incurajeaza-ti copilul sa se implice si in activitati in care miza este cooperarea cu ceilalti, nu competitia.
2. Competitia ii indeparteaza pe copii de prietenii lor
Mda, si noua ne este greu sa ne imprietenim la catarama fix cu colegul de serviciu care isi doreste sa fie promovat in postul la care visam zi si noapte, nu-i asa? Acest lucru este valabil si pentru copilul nostru: ii va fi greu sa fie prieten cu un alt copil care are aceeasi miza ca el, cum ar fi premiul intai la un concurs.
Sfat: Discuta cu cel mic despre aceasta problema cu care te poti confrunta indiferent de varsta. Invata-l sa priveasca competitiile ca pe o buna ocazie de a-si imbunatati propriile performante, si nu de a-si intrece prietenii sau colegii. Explica-i copilului tau ca ceilalti participanti la concurs nu sunt adversarii lui, ci sunt copii care au aceleasi preocupari ca el si cu care are multe in comun.
3. Rezultatul este singurul lucru care conteaza
Ce se intampla atunci cand procesul de obtinere a unui rezultat este considerat prea putin important si tot accentul se pune pe rezultatul obtinut? In astfel de situatii, copiii merg la concursuri doar pentru a lua premii si invata exclusiv pentru note sau recompense. Pe termen lung, aceasta atitudine este nociva: copiii nu descopera ce le place cu adevarat, nu au pasiuni adevarate, nu au motivatii interioare pentru a invata sau pentru a practica un sport, spre exemplu. Ei depind exclusiv de factori exteriori, cum sunt premiile si notele.
Sfat: Fii alaturi de copilul tau si ajuta-l sa descopere bucuria de a invata sau de a se pregati pentru o competite. Discutati despre lucrurile care ii aduc bucurie si satisfactie de-a lungul acestui proces, intreaba-l ce il fascineaza si care sunt momentele cele mai interesante. Succesul trebuie sa fie o consecinta, nu un scop.
4. Copilul este apreciat daca are rezultate bune si devalorizat daca are rezultate proaste
Nu putini dintre parintii de azi au primit in copilarie declaratii de iubire si mesaje de apreciere din partea parintilor cu precadere in momentele in care au venit cu coronite sau diplome acasa. Daca aceste mesaje pozitive vin numai in astfel de situatii, copilul poate ajunge la concluzia ca este iubit si apreciat numai pentru rezultatele obtinute, nu si pentru cine este el cu adevarat.
Sfat: Nu confunda rezultatele cu persoana si accepta-ti copilul asa cum este. Arata-i ca il iubesti neconditionat, indiferent de notele din catalog. Notele, diplomele si premiile spun destul de putin despre adevarata valoare a copilului tau. Adu-ti aminte ca principalul predictor al reusitei in viata este inteligenta emotionala, nu media de la sfarsit de an.
Pe post de incheiere, va recomandam acest film (in limba engleza) despre “parenting neconditionat” al autorului american Alfie Cohn. Veti afla de ce este important ca parintii sa le ofere dragoste neconditionata copiilor si de ce trebuie sa ii iubim pe copiii nostri pentru ceea ce sunt, nu pentru ceea ce fac.
Daca vreti sa aprofundati efectele negative ale competitiei, va recomandam volumul No Contest. The Case against Competition, semnat de Alfie Cohn.
Comentarii articol (1)