Pe ordinea de zi a sedintei Camerei Deputatilor se afla un proiect de act normativ ce prevede sanctiuni drastice pentru cei care apeleaza fara motiv numarul unic pentru apeluri de urgenta 112. Este vorba despre propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta depusa la Parlament de deputatul Tudor Ciuhodaru.
Potrivit demnitarului, apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, precum si alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie reprezinta actiuni grave care sunt de natura sa impiedice asigurarea serviciilor medicale de urgenta in conditii optime sau interventia prompta a structurilor specializate pentru solutionarea evenimentului.
Motiv pentru care proiectul legislativ pe care l-a initiat stabileste inca de la inceput ca apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, precum si alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie sunt interzise.
Totodata, conform proiectului de act normativ, pedepsele pentru apelarea abuziva a numarului de urgenta 112 si pentru alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie vor creste substantial. Astfel, daca, in prezent, amenda pentru aceste contraventii variaza intre 500 si 1.000 lei, Ciuhodaru propune o amenda fixa, de 2.000 lei. In plus, la sanctiune se adauga si 300 de ore de munca in folosul comunitatii.
Mai mult chiar, proiectul legislativ prevede ca persoanele vinovate vor achita, pe langa amenzile mentionate, si contravaloarea cheltuielilor efectuate cu ocazia deplasarii agentiilor specializate de interventie.
Sanctiunile cresc si mai mult in cazul celor care repeta fapta. Mai precis, propunerea de act normativ stabileste ca cei care apeleaza abuziv de numarul 112 vor fi pedepsiti cu inchisoare de la 6 luni la 1 an.
"Masura obligatiei la munca in folosul comunitatii, amenda, precum si pedeapsa cu inchisoarea vor aduce o reducere a numarului acestor apeluri", opineaza deputatul initiator in expunerea de motive.
Atentie! Momentan, aceste prevederi nu se aplica, intrucat proiectul de act normativ nu si-a incheiat parcursul legislativ in Parlament. Concret, proiectul legislativ a fost respins de Senat, insa forul decizional este Camera Deputatilor. In cazul in care deputatii vor da un vot favorabil, documentul va fi transmis secretarului general pentru controlul de constitutionalitate, apoi presedintelui Romaniei pentru promulgare si, in final, va fi publicat in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)