Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDesi nu e tocmai viziunea corecta. Pentru ca, mai intai de toate, viitorul ar trebui sa fie legat de persoana ta, nu de afacerile tale. Apoi, pentru ca limitele ne dau prilejul sa fim mai buni ca altii.
Articolul continuă mai jos
Privind in urma, recunosc ca am facut mai toate greselile posibile. Multi dintre noi le-am facut.
Am invatat insa ca imperfectiunea ne face originali. Ca am ajuns ce suntem astazi tocmai pentru ca am incalcat regulile. Din punctul acesta de vedere, am gasit o scuza buna sa merg mai departe. Greseala, ca motivatie a succesului.
In afaceri, nu ai voie sa fii melancolic. Si nici sa-ti regreti prea mult greselile. E jocul in care trebuie sa mergi inainte cu orice pret. Sa iti diseci erorile si sa le lasi intinse pe masa pana cand dispar cu totul. Sa te balacesti in groapa mizera a propriului tau orgoliu si sa inveti sa iesi afara curat ca lacrima.
De-a lungul timpului, discutand cu prietenii, am inteles ca “drumul drept” nu exista. Iar verticalitatea este o forma de masochism inventata de oamenii care n-au avut niciodata curajul sa faca ceva.
Atunci cand construiesti o afacere, iti pui bazele propriei tale religii. Iti inventezi propriul decalog. Si, cand te asezi sa-ti tragi rasuflarea, sa nu fii surprins sa vezi cate dintre regulile pe care le-ai creat iti seamana tie ca persoana. Asa trebuie sa fie. Asa a fost mereu. Oricat ar fi de extraordinara, nicio afacere nu trebuie sa isi inspire creatorul. Drumul este intotdeauna invers, pentru ca intotdeauna creatorul isi imprumuta caracterul afacerii.
Pornind de la aceasta idee, iata o lista a lucrurilor pe care am constatat de-a lungul timpului ca te poti considera norocos daca le-ai imprumutat afacerii tale:
1. Creeaza ceva ce oamenii isi doresc. E un inceput. Nu e singura cale in viata, desi multi spun ca e singura care conteaza in afaceri.
2. Nu iti face prea multe planuri. Incearca doar sa nu pornesti orbeste. Creeaza ceva simplu si asculta-ti audienta. Modeleaza-l apoi in functie de dorintele acesteia si ai sansa sa rezisti mai multa vreme in piata.
3. Gandeste ca un ONG! Nu te intereseaza banii. Vrei doar rezultate si nimic altceva. Probabil ca asta e motivul pentru care unii dintre oamenii de afaceri de succes au o experienta de voluntariat in spate, cel putin la nivelul facultatii.
Apoi, pe masura ce rezultatele afacerii se vad, ai toate sansele sa castigi mai mult decat sperai la inceput. Pentru ca oamenii s-au obisnuit cu stilul in care faci lucruri si tind sa iti ierte greselile. Pentru ca stii mai multe despre afacerea ta si poti creiona un plan realist de a-ti monetiza audienta. Si motive ar mai fi multe. Afacerile de genul asta dau foarte greu faliment si sunt tintele predilecte ale investitorilor de profesie.
4. E bine sa te multumesti cu ce ai. Chiar daca pare un dicton religios aproape, e genul de abordare care te fereste de extremele business-ului. Nu esti buricul pamantului. Nu ai intotdeauna dreptate. Nu toate lucrurile pe care le faci sunt interesante. Nu toti oamenii te respecta. Iar angoasele tale sunt doar forme latente ale nevoii de raspunsuri pe care toate fiintele umane o simt din cand in cand. E bine sa stii ca si altora li se intampla aceleasi lucruri ca si tie.
5. Fii rock-star! Invata sa pozezi, sa fii in centrul atentiei. Speculeaza sansele pe care ti le ofera viata. Nu cu nesimtire, ci cu increderea ca stii unde este limita pe care nu vrei s-o depasesti.
6. Fereste-te sa iti copiezi modelele. Incearca doar sa le patrunzi spiritul. Si sa le intelegi nevoia de succes. E genul de regula care e greu de respectat. Dupa scandalul din 2007, legat de asemanarea dintre Avocatnet.ro si CNN.com, cand dintr-o greseala prosteasca am ajuns in gura intregului internet din Romania, am invatat ca e regula care se incalca cel mai des. Chiar daca n-o faci voit. Cand ajungi sa iti para rau, e mai tarziu decat ai fi dorit. E important totusi ca atunci cand ai ocazia, sa iti ceri scuze afaceri tale ca i-ai sifonat imaginea. Si sa ii promiti ca viitorul o va expune mai putin.
7. Crede cu tarie ca vei avea succes. Imagineaza-ti viitorul asa cum ar trebui sa fie. Alunga partile negre din aventura ta de business. Porneste de la ideea ca in viata, succesul si esecul n-ar putea exista unul fara celalalt.
8. Invata sa spui “nu”. Si nu vei dezamagi pe nimeni. Nici chiar pe tine insuti.
9. Invata sa-ti recunosti esecurile. Pentru ca niciodata nu vei invata cu adevarat sa pierzi. Majoritatea celor asemeni tie au reusit in viata doar dupa cateva esecuri usturatoare. Odata ce ai invatat ca nu toate proiectele au un final, o sa stii ca Mos Craciun exista, dar nu face livrare la domiciliu. Ca sa il intalnesti, mergi la Polul Nord.
10. Munceste pentru oamenii tai. Asa cum si ei muncesc pentru tine. Daca vei incerca sa intelegi succesul unora dintre afacerile importante ale lumii, o sa vezi ca multe au in comun un lucru aparent minor: coeziunea echipei care sta in spatele lor. Pastreaza cu dintii oamenii care te-au ajutat chiar de la inceput si vei avea langa tine o echipa care urmareste un vis comun. Bineinteles, de-a lungul drumului s-ar putea ca unii sa devina prea “destepti” pentru compania ta, prea “infometati” pentru eforturile reale pe care le depun, prea “directi” pentru bunul mers al lucrurilor. Dar, daca ii tratezi corect, ai toate sansele ca si ei sa faca la fel.
P.S.
Acest text a fost scris in 2008, anul cand am decis sa renunt la avocatura si sa ma ocup exclusiv de comunitatea Avocatnet.ro. Textul a aparut in cartea "Despre afacerile online si problemele lor juridice", publicata in 2009 la Editura Universul Juridic. Privit acum, la 5 ani distanta, textul votrbeste de la sine in privinta adevarului din spatele celor 10 reguli. Avocatnet.ro a devenit cea mai mare comunitate de consultanta din Romania si cea mai accesata publicatie economico financiara online de la noi. Le-am construit impreuna, le-am aplicat impreuna si efectele s-au vazut de la sine. Va multumesc si eu si colegii mei pentru faptul ca ne cititi si speram sa putem deveni, in viitor, un prieten important in dezvoltarea personala a fiecarui cititor al nostru.
Comentarii articol (30)