Peste o suta de societati comerciale din 26 de judete ale tarii si din Bucuresti sunt suspectate ca au evitat sa achite contributiile de asigurari sociale pentru propriii angajatii, platind in schimb aceste dari prin intermediul politelor de asigurare de viata, incheiate la BCR Asigurari de Viata.
Conform comunicatului, firmele au platit polite de asigurare de viata pentru angajati, iar asiguratorul a permis rascumpararea acestora mai devreme de termenul legal de sase luni de la incheierea contractului.
Procurorii DIICOT au precizat ca societatile comerciale au achitat contravaloarea politelor de asigurare pentru angajati, respectiv a primelor lunare aferente unei clauze de economisire, urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de „rascumpararea clauzei suplimentare” si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare.
“Societatea de asigurare implicata, dupa retinerea unui comision din valoarea primei, vira suma direct in conturile angajatilor, avand drept unic scop sustragerea partiala a angajatorilor de la plata contributiilor datorate bugetelor fondurilor de asigurari sociale, somaj s.a. si a impozitului pe venit, aferente retributiilor lunare acordate salariatilor, prin ascunderea sursei impozabile”, se arata in comunicatul DIICOT.
Reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) au explicat ca asigurarile de viata incheiate de BCR Asigurari de Viata sunt asigurari facultative, iar drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare.
Prin urmare, drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare, dar trebuie sa respecte prevederile legale, adica este interzisa rascumpararea partiala mai devreme de sase luni de la incheierea contractului, au continuat sursele citate.
In plus, reprezentatii ASF au mentionat ca OUG 61/2005 pentru modificarea si completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania stabileste ca orice alta plata indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau reprezentand restituirea rezervei in conditiile legii, nu va putea fi efectuala mai devreme de sase luni de la data incheierii contractului de asigurare.
De cealalta parte, reprezentantii BCR Asigurari de Viata au declarat ca din documentele prezentate de DIICOT rezulta ca societatii nu i se aduc invinuiri si ca niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata.
“Societatea si-a exprimat sprijinul si cooperarea deplina pentru investigatia derulata de DIICOT. Dat fiind faptul ca BCR Asigurari de Viata actioneaza in deplina legalitate, respectand legislatia si normele care reglementeaza activitatea de asigurare si domeniul economic si financiar din Romania”, potrivit comunicatului asiguratorului.
Autoritate de supraveghere a precizat ca inca din 2009 a efectuat un control la BCR Asigurari de Viata, in urma caruia a constatat ca pentru 34 de contracte de asigurare cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de sase luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie.
Ca urmare a acestui lucru, supraveghetorul pietei asigurarilor de la acea data, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a sanctionat cu avertisment scris membrii directoratului BCR Asigurari de Viata, obligand totodata societatea sa informeze CSA cu privire la modul de indeplinire a masurilor stabilite prin procesul verbal de control.
Comentarii articol (2)