Ordinul MFP nr. 256/2015, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 178 din 16 martie 2015 si care a intrat in vigoare la data publicarii, a modificat si completat Normele privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea profitului impozabil, aprobate prin Ordinul MFP nr. 2086/2010.
Important! Documentul, in varianta de proiect de act normativ, a fost lansat in dezbatere publica in 2013 de catre Ministerul Finantelor.
Noile dispozitii aduc mai multe modificari legislatiei in vigoare, iar printre principalele schimbari se numara cele legate de nivelul deducerii suplimentare, de conditiile de acordare a stimulentelor fiscale si de activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile.
Astfel, documentul prevede ca stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare reprezinta reducerea profitului impozabil de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentara, in proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate de acestia in anul fiscal respectiv, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si prin aplicarea metodei de amortizare accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.
Pana acum, nivelul deducerii suplimentare era de 20%.
De asemenea, documentul citat a modificat prevederea referitoare la faptul ca pot primi stimulente fiscale numai contribuabilii care realizeaza si folosesc rezultatele cercetarii strict in folosul propriu. Mai precis, stimulentele fiscale se acorda contribuabililor care:
- desfasoara activitati de cercetare dezvoltare, prin mijloace proprii sau in colaborare/asociere/acord, potrivit obiectului lor de activitate, in vederea valorificarii;
- desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare printr-un acord de alocare a acestor activitati in cadrul grupului, in situatia in care si acestia primesc din partea grupului drepturi depline de a folosi rezultatele cercetarii in activitatile lor;
- desfasoara activitati de cercetare-dezvoltare atat pe teritoriul national, cat si in statele membre ale Uniunii Europene sau in statele care apartin Spatiului Economic European.
Conform actului normativ, valorificarea se poate realiza atat in folosul propriu, prin preluarea in activitatea proprie a rezultatelor cercetarii, conform cerintelor activitatii industriale sau comerciale desfasurate de contribuabil, cat si prin vanzarea rezultatelor cercetarii sau exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala rezultate.
De asemenea, in situatia in care o parte din activitatile de cercetare-dezvoltare sunt efectuate de un tert, la comanda, stimulentele fiscale se acorda initiatorului comenzii.
In plus, au fost modificate si prevederile legate de cheltuielile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil, se mentioneaza in recentele dispozitii. Astfel, acestea au fost clarificate, dupa cum urmeaza:
a) cheltuielile cu amortizarea sau cu inchirierea imobilizarilor corporale si necorporale sau o parte din aceste cheltuieli aferenta perioadei de utilizare a imobilizarilor corporale si necorporale la activitati de cercetare-dezvoltare;
b) cheltuielile cu personalul care participa la activitati de cercetare-dezvoltare, inclusiv la activitati conexe in sprijinul acestora (documentare, efectuarea de studii, experimente, masuratori, incercari, schimb de experienta);
c) cheltuielile cu intretinerea si reparatiile imobilizarilor corporale si necorporale prevazute la lit. a);
d) cheltuielile de exploatare, inclusiv: cheltuieli cu serviciile executate de terti, cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar, cheltuieli cu materiile prime, piese, module, componente, cheltuieli privind animalele de experiment, precum si alte
produse/bunuri similare folosite la activitati de cercetare-dezvoltare;
e) cheltuielile de regie, care pot fi alocate direct rezultatelor cercetarii sau proportional, prin utilizarea unei chei de repartizare; cheia de repartizare este cea folosita de contribuabili pentru repartizarea cheltuielilor comune:
e1) in categoria cheltuielilor de regie alocate direct pot fi incluse costurile pentru: chiria locatiei unde se desfasoara activitatile de cercetare-dezvoltare, asigurarea utilitatilor, cum sunt: apa curenta, canalizare, salubritate, energie electrica si termica, gaze naturale corespunzatoare suprafetei utilizate
pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, precum si cheltuieli pentru consumabile si birotica, multiplicare si fotocopiere, servicii postale si de curierat, telefon, facsimile, internet transport, depozitare, aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare necesare pentru obtinerea rezultatelor cercetarii;
e2) in categoria cheltuielilor de regie alocate prin cheie de repartizare pot fi incluse costurile pentru: servicii administrative si de contabilitate, servicii postale si telefonice, servicii pentru intretinerea echipamentelor si sistemelor IT, multiplicare si fotocopiere, consumabile si birotica, chiria locatiei unde se desfasoara activitatile proiectului, asigurarea utilitatilor, cum sunt: apa curenta, canalizare, salubritate, energie electrica si termica, gaze naturale, si alte cheltuieli necesare pentru implementarea proiectului.
Noile reglementari stabilesc ca activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:
- sunt cuprinse intr-un proiect, care contine cel putin urmatoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfasurare, domeniul de cercetare, sursele de finantare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, retete si altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie noua/modernizata, serviciu nou/modernizat);
- sunt din categoria cercetarii industriale sau a dezvoltarii experimentale.
Mai mult decat atat, pentru definitivarea valorii stimulentelor fiscale la calculul profitului impozabil intr-un an fiscal, contribuabilii pot solicita efectuarea unei certificari/expertize privind indeplinirea conditiilor de acordare a acestora, de catre experti inclusi in Registrul expertilor pe domenii de cercetare-dezvoltare, constituit de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, pe baza propunerilor Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare.
Va reamintim ca in ianuarie 2013 Codul fiscal a fost modificat prin OG nr. 8/2013, care a adus noutati importante la capitolul referitor la deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare.
Astfel, incepand cu 1 februarie 2013, odata cu intrarea in vigoare a acestor reglementari, deducerea suplimentara la calculul profitului impozabil a cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare se acorda in proportie de 50% si nu de 20%, asa cum era stabilit anterior.
De asemenea, activitatile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil trebuie sa fie din categoriile activitatilor de cercetare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, relevante pentru activitatea industriala sau comerciala desfasurata de catre contribuabili.