Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriTinerii de astazi nu seamna cu tinerii de ieri si nu vor semana nici cu cei de maine. Tinerii de astazi sunt independenti, sunt liberi, sunt conectati la un viitor virtual, pe care poate ca nici nu il constientizeaza, sunt visatori si traiesc mereu prezentul. Dar, in acelasi timp, tinerii de astazi se afla intr-o adolescenta nesfarsita, refuza sa se maturizeze si isi doresc o tinerete fara batranete.
Articolul continuă mai jos
Acesti tineri se aseamana baiatului care nu vrea sa creasca, care isi petrece copilaria fara de sfasit pe taramul Neverland si care este intruchipat de personajul Peter Pan.
Astfel, ei alcatuiesc generatia Peter Pan.
Potrivit unui articol pe care l-am citit in Daily Mail, generatia Peter Pan este generatia care refuza sa creasca, care nu ia credite, care nu se casatoreste, care nu isi doreste copii si care nu are planuri de cariera.
Persoanele care fac parte din generatia Peter Pan au varsta cuprinsa intre 25 si 40 de ani si traiesc intr-o adolescenta prelungita, evitand pe cat de mult posibil responsabilitati de genul casatorie, credit, copii. Tinerii Peter Pan refuza sa se aseze la casa lor si sa isi ia angajamente, preferand in schimb sa petreaca pana la varste inaintate.
Conform unor statistici citate de Daily Mail, in 1970, barbatii se casatoreau la 24 de ani si femeile la 20. In prezent, varsta medie la care se casatoresc tinerii este 32 pentru barbati si 30 pentru femei. In plus, datorita tratamentelor pentru fertilitate, tot mai multe femei amana momentul sarcinii, uneori pana la varsta de 40 de ani.
De asemenea, unii dintre tinerii Peter Pan decid chiar sa nu se casatoreasca deloc.
Aceleasi statistici mai arata ca in ceea ce priveste cumpararea unei locuinte, in anii 80’ un tanar isi cumpara o casa la 29 de ani, in timp ce in prezent varsta a crescut la 38 de ani.
Diferentele care exista intre tinerii Peter Pan si parintii lor ar putea fi puse pe seama recesiunii economice, dar astfel de perioade s-au tot produs de-a lungul anilor, unele chiar mai severe decat cea din prezent.
Cauza nu este recesiunea, ci teama tinerilor de a se gandi la ei insisi ca la niste adulti, ca la niste OAMENI MARI, cu griji, responsabilitati, angajamente.
Dar daca acesti tineri si-ar lua un angajament, spre exemplu si-ar permite sa contracteze un imprumut bancar cu care sa-si poata cumpara o casa, oare chiar ar face pasul urmator de a-si intemeia o famillie?
Unii dintre ei poate da, dar majoritatea ar continua sa viseze si sa isi doreasca mai mult, continuad sa traiasca intr-un stil individualist, perpetuand spiritul tanar, rebel, nonconformist si mai ales liber.
Oare doar banii sunt cei care ii impiedica pe tinerii Peter Pan sa isi asume serios angajamente si sa isi indeplineasca cu constiinciozitate responsabilitatile?
Tinerii Peter Pan pun in practica dictonul Carpe Diem. Ei traiesc clipa si nu o consuma pentru a se gandi la viitor. Intr-o oarecare masura o astfel de gandire le infrumuseteaza spiritul, ii rupe de materie si le da libertate. Dar intr-un fel ii individualizeaza.
Conectarea permanenta cu online-ul, dialogurile purtate din spatele monitoarelor de laptop sau ale ecranelor de telefon ii insingureaza. Le ofera acces rapid si facil la un mijloc de comunicare, dar nu este vorba despre o comunicare de durata, ci una de moment, in care reactiile si gesturile sunt mute.
Tinerii Peter Pan se gandesc ca au suficient timp pentru orice. Dar oare au intr-adevar?
Oare timpul nu incepe sa curga in defavoarea lor de la un anumit moment incolo? Oare timpul nu incepe sa ticaie?
Oare ticaitul pe care tinerii Peter Pan incep sa il observe dupa varsta de 30 de ani nu provoaca disperare?
Tinerii Peter Pan au visuri si cer timpului rabdare pentru a-si indeplini visurile. Ei au libertate si nu vor sa se maturizeze pana nu o gusta pe toata.
Tinerii Peter Pan nu vor responsabilitati si nu vor riscuri pentru care nu sunt asigurati. Ei vor independenta, vor adrenalina, vor provocari. Mereu sunt in goana dupa activitati care sa ii solicite si sa ii tina angrenati in ceva mai mare decat ei.
Dar de ce pentru toate acestea au timp si pentru a se maturiza nu?
De fapt maturitatea se traduce altfel pentru tinerii Peter Pan. Ei traiesc o maturitate produsa de stresul unei lumi in continua viteza si schimbare, la care nu au timp sa se adapteze, pentru ca sunt fortati, de cei care vin din urma, sa mearga mai departe. Nu se pot opri in loc si trebuie sa tina ritmul.
Puteti consulta articolul, in limba engleza, din Daily Mail despre generatia Peter Pan, aici.
Citește mai mult despre weekend, editorial, peter pan
Comentarii articol (17)