Activitatea economica si financiara a companiilor de stat si a regiilor autonome este reglementata in prezent de OUG nr. 79/2008 privind masuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, precum si de alte acte normative.
OUG nr. 79/2008 a suferit modificari si contine prevederi care au avut aplicabilitate temporara sau au fost abrogate, a explicat, recent, MFP.
Avand in vedere acest lucru, este necesara abrogarea OUG nr. 79/2008 si stabilirea unui nou cadrul legal, care sa reglementeze activitatea economico-financiara a companiilor de stat si a regiilor autonome si de asemenea, sa cuprinda masuri suplimentare privind disciplina economico-financiara la nivelul unor operatori economici la care statul este actionar majoritar, a adaugat sursa citata.
Astfel, Guvernul a aprobat, recent, OG nr. 26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici ori majoritari sau detin direct ori indirect o participatie majoritara, care abroga OUG nr. 79/2013.
Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 549 din 29 august 2013 si urmeaza sa intre in vigoare pe 1 septembrie 2013.
Documentul stabileste, printre altele, modalitatea de aprobare, fundamentare si rectificare a bugetelor de venituri si cheltuieli, operatorii economici carora le sunt aplicabile prevederile, termenele pana la care pot fi trimise bugetele de venituri si cheltuieli spre aprobare, contraventiile si sanctiunile, precum si organelor abilitate in constatarea si aplicarea acestora.
Principalele dispozitii ale actului normativ sunt cele privind aspectele de care trebuie sa tina cont companiile de stat si regiile autonome, atunci cand fundamenteaza bugetele de venituri si cheltuieli.
Mai exact, operatorii economici care realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli trebuie sa aiba in vedere ca majorarea castigului mediu brut lunar pe salariat nu poate sa depaseasca 60% din indicele de productivitate a muncii.
Cu alte cuvinte, cresterile salariale din companiile de stat si regiile autonome vor fi limitate la 60% din sporul de productivitate a muncii.
In schimb, in cazul societatilor comerciale unde statul este actionar majoritar, care au statut de filiale si a caror activitate depinde de contractele incheiate cu societatea mama in proportie mai mare de 60%, majorarea salariilor nu va fi fi mai mare decat cresterea acordata de societatea mama, se arata in ordonanta recent aprobata de Guvern.
Un alt aspect de care trebuie sa tina cont operatorii economici atunci cand realizeaza bugetul de venituri si cheltuieli este cel legat de faptul ca daca gradul de realizare a veniturilor totale aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli, in fiecare din ultimii doi ani, a fost mai mic de 90%, fundamentarea veniturilor totale pentru anul curent este cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent, precizeaza documentul citat.
In plus, nu doar cresterea salariilor va fi limitata, ci si remuneratiile acordate membrilor adunarilor generale ale actionarilor. Mai precis, OG nr. 26/2013 prevede ca operatorii economici nu pot acorda membrilor adunarilor generale ale actionarilor remuneratii mai mari de 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, pe sedinta si pentru mai mult de o sedinta intr-o luna, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate.
In ceea ce priveste aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli, proiectul prevede ca operatorii economici trebuie sa trimita bugetul spre aprobare entitatilor in subordinea carora se afla in termen de 20 de zile de la intrarea in vigoare a Legii anuale a bugetului de stat. Exceptie fac societatile comerciale ale caror actiuni sunt tranzactionate pe o piata reglementata, acestea urmand sa prezinte bugetul de venituri si cheltuieli in termen de 45 de zile la intrare in vigoare a legii anuale a bugetului.
Totodata, pana la aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pentru anul curent, operatorii economici pot efectua cheltuieli lunar, in limita a 1/12 din cheltuielile aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli ale anului precedent sau 1/12 din cheltuielile propuse in proiectul de buget aprobat de Adunarea Generala a Actionarilor, respectiv Consiliul de Administratie al operatorului economic, dupa caz, in situatia in care acestea sunt mai mici decat cele din anul precedent, se arata in ordonanta.
Reglementarile care vor intra in vigoare pe 1 septembrie fac referire si o serie de contraventii pentru care se aplica amenzi. Astfel, operatorii economici vor fi sanctionati cu amenzi contraventionale intre 5.000 si 10.000 de lei pentru nedepunerea in termen a bugetelor catre autoritatile centrale sau locale competente, pentru nerespectarea limitelolor de cheltuieli stabilite pentru executia bugetara sau depasirea nivelului platilor restante aprobate prin bugetul de venituri si cheltuieli.
In plus, in cazul in care operatorii economici nu depun, pana la termenul legal de trimitere a situatiilor financiare anuale la MFP, executia bugetului de venituri si cheltuieli vor fi sanctionati cu amenda contraventionala de la 2.000 la 5.000 lei.
Contraventiile mentionate anterior urmeaza sa fie sanctionate de organele de control ale MFP, prin aparatul propriu si/sau al Fiscului, precizeaza noile reglementari.
Operatorii economici carora li se aplica prevederile cuprinse in actul normativ, respectiv celor organizati si care functioneaza in baza Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale, sunt:
a) regiile autonome infiintate de stat, societatile/companiile nationale, precum si societatile comerciale la care statul este actionar unic sau majoritar sau detine o participatie majoritara, dupa caz;
b) regiile autonome infiintate de unitatile administrativ – teritoriale, precum si societatile comerciale la care unitatile administrativ – teritoriale sunt actionari unici sau majoritari sau detin o participatie majoritara, dupa caz;
c) societatile comerciale si regiile autonome la care persoanele juridice de la lit. a) si b) sau institutiile publice centrale sau locale sunt actionari unici sau majoritari sau detin direct sau indirect o participatie majoritara, dupa caz.
In schimb, entitatile care sunt exceptate de la aplicarea prevederilor cuprinse in ordonanta sunt urmatoarele:
- institutiile de credit, institutiile financiare, pentru ca acestea sunt supravegheate de BNR, cu expectia fondurilor de garantare si contragarantare la care statul este actionar unic sau majoritar;
- societatile de asigurare, pentru ca acestea sunt supravegheate de Autoritatea de Supraveghere Financiara
- operatorii economici care, prin legi speciale sunt exceptati de la aplicarea prevederilor legale privind fundamentarea si aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli aplicabile operatorilor economici la care statul este actionar unic, majoritar sau detine o participatie direct sau indirect majoritara;
- unitatile de cercetare–dezvoltare definite potrivit Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica.
Comentarii articol (0)