Patru brokeri de asigurare - reasigurare nu mai pot intermedia contracte de asigurare, conform unor decizii ale Autoritatii de Supraveghere Financiara. Trei dintre acestia si-au intrerupt activitatea, ca urmare a unor sanctiuni primite de la ASF. AvocatNet.ro iti spune cine sunt acestia si in ce conditii le-au fost aplicate sanctiunile.
Patru brokeri de asigurare - reasigurare nu mai intermediaza contracte de asigurare, conform unor decizii ale Autoritatii de Supraveghere Financiara. Trei dintre acestia au fost sanctionati de catre ASF cu intreruperea activitatii, ca urmare a neregulilor gasite dupa niste controale, iar unul a decis sa-si suspende activitatea.
Deciziile ASF au fost luate la sfarsitul lunii august, dar au aparut in Monitorul Oficial in prima parte a lunii septembrie, iar pana la data publicarii articolului n-au fost anuntate modificari ale acestora.
Impotriva deciziilor ASF se poate face plangere la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la comunicarea acestora. O asemenea actiune nu suspenda executarea masurilor sanctionatoare, pe timpul solutionarii.
SIN Insurance Broker si Stability Insurance au fost sanctionate cu retragerea autorizatiei de functionare
Pe 21 august 2013, Consiliul ASF a decis sa sanctioneze cu retragerea autorizatiei de functionare a Societatii „S.I.N. Insurance Broker” - S.R.L., din Drobeta – Turnu Severin, si a Societatii „Stability Insurance - Broker de Asigurare-Reasigurare” - S.R.L, din Timisoara. Prima sanctiune apare in Decizia ASF nr. 626, iar a doua in Decizia ASF nr. 628, ambele publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 571 din 6 septembrie 2013.
SIN Insurance a fost inregistrata la Registrul Comertului pe 5 august 2011 si autorizata ca broker de asigurari pe 24 aprilie 2012. Firma Stability Insurance exista din 25 mai 2010, iar broker de asigurari este din 9 august 2010.
Cele doua decizii de sanctionare s-au luat in urma analizarii rezultatelor unor controale inopinate. Controlul la SIN Insurance a fost efectuat in perioada 3 iunie 2013 - 4 iunie 2013, iar la Stability Insurance in perioada 18 iunie 2013 - 19 iunie 2013.
Inspectorii ASF au constat aceleasi nereguli la cei doi brokeri de asigurari. Atat SIN Insurance, cat si Stability Insurance nu aveau sediu social destinat exclusiv desfasurarii activitatii pentru care au fost autorizate, unde sa poata fi transmisa si primita corespondenta de la ASF si la care sa fie prezent in permanenta un angajat al brokerului. De asemenea, niciuna dintre societati nu avea incheiat un contract de asigurare de raspundere civila profesionala.
SIN Insurance Broker si Stability Insurance au obligatia sa isi notifice clientii, in vederea efectuarii platii ratelor scadente la contractele de asigurare direct la asiguratori, si sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin contracte, anterior comunicarii deciziilor.
Pe langa retragerea autorizatiei de functionare, cate un reprezentant al celor doua societati a fost sanctionat de catre ASF cu cate o amenda de 10.000 de lei si cu retragerea aprobarii, deoarece nu au trimis raportarile obligatorii catre autoritatile fiscale si ASF.
INTERCAPITAL ASIG - activitate suspendata temporar
Pe 23 august 2013, Consiliul ASF a sanctionat societatea INTERCAPITAL ASIG BROKER DE ASIGURARE - S.R.L., din Bucuresti, cu interzicerea temporara a exercitarii activitatii, potrivit Deciziei ASF nr. 669 din 28 august 2013, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 578 din 11 septembrie 2013.
Decizia a fost luata dupa un control permanent, in urma caruia s-a constat ca INTERCAPITAL ASIG nu are conducator executiv incepand cu data de 13 decembrie 2012 si nici conducator executiv aprobat de ASF. Firma INTERCAPITAL ASIG este inregistrata in Registrul Comertului din 2 decembrie 2008, dar in Registrul Brokerilor apare din 19 martie 2009.
Brokerul de asigurare are obligatia sa aduca la cunostinta clientilor sai interzicerea temporara a exercitarii activitatii de intermediere in asigurari, in termen de cel mult 5 zile lucratoare de la data primirii deciziei, in vederea efectuarii platii ratelor scadente la contractele in curs de derulare direct la asigurator, ramanand direct raspunzator pentru indeplinirea obligatiilor asumate prin contractele in vigoare.
INTERCAPITAL ASIG isi poate relua activitatea dupa ce ASF ii aproba un conducator executiv, reluarea fiind dispusa prin decizie motivata a ASF.
EMIASIG si-a suspendat activitatea, la cerere
Pe 23 august 2013, Consiliul ASF a aprobat, la cerere, suspendarea activitatii Societatii „EMIASIG Broker de Asigurare” - S.R.L., din Bucuresti, pentru o perioada de trei ani. Aceasta suspendare apare in Deciziei ASF nr. 637, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 566 din 5 septembrie 2013.
In sedinta actionarilor din 15 mai 2013, EMIASIG a decis sa-si suspende activitatea. In acest sens, compania a inaintat o adresa la ASF pe 29 mai 2013. In perioada 18 iunie 2013 - 21 iunie 2013 si pe 25 iunie 2013, ASF a efectuat un control la aceasta societate. Ca firma, EMIASIG este inregistrata la Registrul Comertului din 19 august 2008, dar este inscrisa in Registrul brokerilor de asigurare pe 18 iunie 2009.
In urma controlului, ASF a constat ca acest brokerul a notificat societatile de asigurare cu privire la hotararea de suspendare, la cerere, a activitatii si a solicitat situatia eventualelor debite (prime de asigurare si documente cu regim special nedepuse) fata de acestea. De asemenea, EMIASIG a initiat procedura de notificare a asiguratilor cu privire la hotararea de suspendare, la cerere, a activitatii de broker de asigurare si indrumarea acestora direct catre asiguratori, pentru gestionarea contractelor de asigurare aflate in derulare.
In plus, la data controlului, societatea nu avea litigii pe rolul instantelor de judecata cu asiguratori, intermediari in asigurari, fosti salariati sau clienti si nici datorii catre ASF in contul taxei de functionare.
Cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea duratei de suspendare, EMIASIG este obligata sa comunice reluarea activitatii de asigurare, mentinerea suspendarii sau incetarea activitatii de broker de asigurare. Reluarea activitatii se va dispune prin decizie motivata a ASF.
ASF a decis reluarea activitatii unei societati de asigurari si piata asigurarilor
Pe langa cei cinci brokeri, la sfarsitul lunii august 2013, ASF a sanctionat si o societate de asigurare, EUROINS Romania Asigurare Reasigurare, careia i-a interzis, temporar, sa incheie polite RCA.
Pe 18 septembrie, Consiliul ASF i-a permis EUROINS sa-si continue activitatea de RCA, dupa ce societatea a prezentat, la solicitarea ASF, modul in care a corectat pana acum aspectele care au stat la baza deciziei ASF de interzicere temporara a practicarii asigurarii RCA si un plan de masuri care vizeaza corectarea sustenabila a aspectelor sesizate in actiunile de control.
Planul de masuri include, printre altele, urmatoarele obligatii pentru societatea EUROINS:
-
sa revizuiasca dosarele de dauna RCA aflate in rezerva de dauna la data de 31.08.2013, in termen de doua luni de la data primirii deciziei;
-
sa revizuiasca procedura de solutionare a petitiilor astfel incat sa corecteze inconsecventele/neclaritatile/neconformitatile fata de prevederile normelor ASF, in termen de o luna de la data primirii deciziei;
-
sa faca obiectul unei monitorizari a modului de inregistrare si gestiune in sistemul informatic a informatiilor privind dosarele de dauna RCA.
EUROINS va transmite lunar catre ASF o serie de informatii printre care: situatia dosarelor aflate in soldul rezervei, situatia avizarilor de dauna din luna anterioara, situatia dosarelor de dauna platite in luna anterioara, situatia dosarelor de dauna lichidate in luna anterioara.
Implementarea planului de masuri va fi atent monitorizata, la sediul societatii EUROINS, de catre un reprezentant ASF, pentru o perioada de pana la 60 de zile.
Comentarii articol (9)