Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDe cele mai multe ori, am senzatia ca romanii "dorm", ca sunt imuni la schimbarile legislative si la frecventele dispute politice ce se desfasoara la scena deschisa. Se intampla, totusi, ca asteptarile sa-mi fie inselate uneori, iar cetatenii sa ia atitudine, asa cum au dat dovada in ultimele zile, ca raspuns la adoptarea legii care permite eutanasierea cainilor fara stapan.
Articolul continuă mai jos
Legea nr. 258/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 601, din 26 septembrie 2013, si urmeaza sa intre in vigoare, conform normelor de tehnica legislativa, la 3 zile de la publicare, adica in 29 septembrie.
Acest lucru inseamna ca, incepand de duminica, toti cainii fara stapan vor putea fi eutanasiati dupa 14 zile lucratoare daca, in tot acest timp, nu sunt revendicati sau adoptati.
Masura nu a ramas fara reactii din partea oamenilor, care s-au impartit in doua tabere: cei care isi doresc eutanasierea si o vad ca pe singura solutie impotriva maidanezilor, si cei care cred ca autoritatile publice nu vor respecta legislatia si vor recurge la metode violente de omorare a cainilor comunitari,. Tocmai pentru a evita acest lucru, mai multe organizatii din domeniul protectiei animalelor propun sa se renunte la eutanasiere si, in schimb, sa se ia masuri concrete in favoarea sterilizarii cainilor sau adoptiei acestora.
In cele ce urmeaza, va propun sa dezbatem subiectul si sa gasim impreuna cat mai multe argumente pro sau contra eutanasiere. Poate ca, la sfarsit, ne vom situa, fara sa vrem, intr-o singura tabara.
Argumente pro
Argumente contra
Eutanasierea este ilegala in Romania
Asa cum era de asteptat, mai multe asociatii si ONG-uri din domeniul protectiei animalelor au protestat si protesteaza in continuare impotriva legii, desi noile prevederi intra chiar maine in vigoare. Astfel, sute de persoane au iesit in strada, atat in Bucuresti, cat si in orase mari ale tarii, afisand diverse mesaje prin care cer sa se renunte la eutanasiere si sa se aprobe, in schimb, sterilizarea cainilor fara stapan.
"Mesajul nostru central a fost legat de ineficienta si imoralitatea metodei eutanasierii in masa a cainilor fara stapan, accentuand in acelasi timp asupra singurelor solutii reale si aplicabile pentru stoparea inmultirii animalelor de pe strada: obligativitatea sterilizarii metisilor din gospodarii, la nivel national, pedepsirea severa si exemplara a abandonului, sterilizarea cainilor fara stapan deja existenti pe strada si inchiderea in adapost a exemplarelor agresive care constituie un pericol pentru cetateni. De asemenea, ca si solutie complementara sustinem adoptiile nationale si internationale" – Asociatia Pet Hope, Timisoara
Mai mult decat atat, intr-un document de presa publicat pe site-ul propriu, un alt ONG, Asociatia "Cutu Cutu", atrage atentia asupra faptului ca eutanasia este ilegala in Romania, legea care prevede acest lucru fiind inca in vigoare.
"Aducem la cunostinta pe aceasta cale ca vom face plangeri penale primarilor si veterinarilor care eutanasiaza caini sanatosi, deoarece incalca legea, fiind pasibili, conform articolului 23 din Legea nr. 9/2008 pentru protectia animalelor, de pedeapsa cu inchisoarea pana la 3 ani"pentru cruzime impotriva animalelor. Eutanasia cainilor sanatosi, care se desfasura din 2001 in baza OUG 155/2001, aprobata de Legea 227/2002 si consolidata de Legea nr. 391/2006 , a fost anulata in 2008 in toata tara, prin intrarea in vigoare a Legii nr. 9/2008. In concluzie, eutanasierea exemplarelor canine sanatoase, ramane ilegala" - Asociatia Cutu Cutu
In acelasi timp, se fac demersuri pentru a opri aplicarea noilor reglementari, dupa cum a declarat Radu Termure, presedintele Federatiei Romane pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA): "Noi cautam acum modalitati de blocare a acestei legi care este una dintre cele mai proaste date de Romania vreodata. Facem apel si la presedinte, dar nu ne punem prea mari sperante. Vom apela si la forurile internationale", a afirmat Termure, citat de presa centrala.
"Este ceea ce trebuie sa se intample"
Rareori se intampla ca ai nostri politicieni sa fie in acord deplin asupra unei problematici. De aceasta data, insa, discursurile lor par indreptate intr-o directie unica: avizarea eutanasierii.
"Este ceea ce eu cred ca trebuie sa se intample. Dupa ce aducem populatia canina la o dimensiune rezonabila, se poate gandi si in alt mod. Dar acum este un pericol pentru copii, pentru batrani, pentru oameni in general” – Traian Basescu, presedintele Romaniei
"Imi doresc ca administratia locala sa ridice standardul de viata al cetatenilor. Nu imi doresc sa am caini pe strazi, vreau sa am si eu un oras european, curatat de caini. Atunci cand opinia publica semnaleaza ca ceva nu functioneaza in societate, toti parlamentarii, indiferent de culoare, lucreaza pana la miez de noapte pentru acest proiect de lege" - Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor
"Mi-as dori ca principalele eforturi ale autoritatilor locale sa se indrepte nu la perioada de dupa 15 zile, ci la prima perioada, si anume la adoptarea cainilor fara stapan, la gasirea unor solutii de pastrare in adaposturi; adica sa nu stea pur si simplu 15 zile si dupa aceea sa se treaca la eutanasiere. Daca se rezolva cele mai multe dintre cazuri in primele doua variante, o sa si rezolvam problema cainilor si o sa ne si purtam totusi ca un popor civilizat” – Victor Ponta, premierul Romaniei
Citind toate parerile, mi-am dat seama ca, de fapt, nimeni nu doreste cu adevarat eutanasierea cainilor. In fapt, desi aceasta pare singura solutie in momentul de fata in Romania, varianta sustinuta de majoritatea celor implicati este adoptia, prevazuta si de legea ce intra maine in vigoare.
Astfel, potrivit dispozitiilor legale, incredintarea cainilor spre adoptie se face numai dupa ce acestia au fost consultati de catre medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare stabilit de catre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
Adoptia cainilor din adaposturi de catre solicitanti se fac pe baza unei declaratii-angajament (modelul este disponibil AICI) si cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:
"Nu vad nicio problema. Exista un numar foarte mare de iubitori de caini care au posibilitatea sa-si implineasca acest sentiment nobil si sa adopte astfel de animale. Plus o gramada de ONG-uri. In acest fel, nici nu se mai poate pune problema eutanasierii, pentru ca nu mai exista obiectul actiunii. Va bate vantul prin adaposturi", sustine unul dintre cititorii AvocatNet.ro intr-un comentariu postat pe site-ul nostru.
---
In ciuda tuturor disputelor si polemicilor pe aceasta tema, un singur lucru este cert: problema cainilor fara stapan trebuie rezolvata cat mai repede. Cum va fi rezolvata si cum o vor gestiona autoritatile, ramane de vazut.
Intre timp, insa, mi-ar placea sa citesc si argumentele voastre. Asa cum spuneam mai sus, nu mi-ar fi de mirare sa ne situam toti de aceeasi parte a baricadei. La o adica, toti ne dorim acelasi lucru: sa ajungem la un nivel de civilizatie comparativ cu al tarilor europene. Or, asta implica respect, comunicare si compromis, asa-i?
Citește mai mult despre maidanez, editorial, caini comunitari, caini fara stapan
Comentarii articol (64)