Articol scris de Dr. Diana Placintescu
In orice caz, nu in prima fraza. Principiul oncologic fundamental este sa reduci masa tumorala, ca sa ii dai o sansa organismului in lupta cu boala, deci daca acea pata bruna chiar este un cancer, tot e mai bine daca il excizezi corect.
Ce trebuie sa stim?
Alunitele se numesc in termeni medicali nevi. Pot fi nevi pigmentari, dar si de culoarea pielii (mult mai putin periculosi, de regula). Pot fi proeminenti sau plani. Cel mai des, pacientii se nelinistesc din cauza alunitelor iesite in relief, pe care le asociaza cu ideea de tumora, dar realitatea este ca, statistic, cele care arata ca o pata sunt mult mai periculoase.
Cancerul derivat din celule pigmentare se numeste melanom. El arata la inceput ca o alunita banala, pentru ca, ulterior, sa ajunga sa capete un aspect caracteristic - o pata policroma, cel mai adesea mai inchisa la culoare decat celelalte, cu forma asimetrica si margini neregulate. Asimetria este caracteristica cea mai importanta care trebuie sa ne atraga atentia (nu poti imparti pata in doua jumatati egale); urmeaza apoi criteriul evolutiv (o alunita care si-a modificat aspectul sau o alunita nou-aparuta la un adult). Exista o formula de memorare a criteriilor de risc, numita ABCDE (in engleza: asimetry, borders, colours, dimensions, evolution).
Melanomul este un cancer potential agresiv, poate fi mortal in cateva luni, dar pe de alta parte, daca este identificat la timp si excizat corect, cu margine de siguranta, aceasta interventie poate fi suficienta pentru vindecare.
Ce mai este important de stiut?
Au risc mai mare persoanele cu pielea si ochii de culoare deschisa, care se ard usor la soare, cei care au alunite numeroase (cateva zeci), cei care au suferit arsuri solare, cei care s-au expus excesiv la solar sau cei care au antecedente de melanom (personale sau familiale).
Ce putem face?
Cateva reguli simple:
- Orice modificare a aspectului alunitelor vechi, aparitia unora noi sau numarul mare al acestora trebuie sa ne conduca la medicul dermatolog. Acesta va efectua un consult dermatoscopic, computerizat sau nu, si va stabili riscurile fiecarei pete colorate de pe piele. Tehnologia avansata de examinare usureaza diagnosticul, dar experienta medicului este decisiva (nu este permisa diagnosticarea exclusiv computerizata). Daca pacientul are multe alunite, dintre care unele active, medicul specialist va va propune efectuarea unei harti dermatoscopice - adica va fotografia toate zonele corpului, va marca alunitele riscante, va atasa fotografiile dermatoscopice si va stabili un interval de urmarire. De asemenea, va va instrui sa va autoexaminati corect. La control va face noi fotografii si le va compara cu cele vechi, stabilind astfel dinamica leziunilor. Pentru nevii al caror scor de risc este in crestere va va recomanda, probabil, excizia.
- Cei cu multe alunite este bine sa faca macar un control pe an, de regula inainte de sezonul de vara, pentru a nu se expune la soare fara sa stie ca au leziuni periculoase.
- Fotoprotectia este esentiala - stam la umbra, purtam palarii, ochelari, haine cu maneca lunga, folosim creme de protectie solara cu indice mare, de preferat peste 30.
- Scopul vacantelor nu ar trebui sa fie bronzul, ci distractia! Desi foarte placut la culoare, bronzul este de fapt o forma de arsura. Orice arsura activeaza celulele pigmentare din piele si le da un impuls catre multiplicare, uneori necontrolata.
- Solarul... sub nicio forma! in multe state americane, detinatorii de aparate de bronzat sunt obligati sa scrie, ca pe pachetele de tigari, avertismente despre riscul de a muri de cancer de piele, generat de excesul de radiatii ultraviolete.Accesul minorilor la solar nu este permis. Aceste masuri sunt acum discutate si in Uniunea Europeana.
Primul pas catre protectie este cunoasterea, bazata pe o informatie corecta si o atitudine echilibrata, fara excese. Nici nu scoatem toate alunitele, nici nu refuzam indicatia medicului de excizie.
Revenind la fraza initiala cu care am deschis articolul, m-am intrebat adesea de unde vine aceasta credinta. Mi-o explic astfel: au fost vremuri in care nu se stia mare lucru despre propagarea melanomului catre alte organe vitale. Medicii ardeau cu electrocauterul si laserul sau taiau fragmente din petele colorate de pe piele, fara sa studieze in prealabil structura acestora cu dermatoscopul. Daca era vorba de un melanom, aceste manevre conduceau la diseminarea celulelor canceroase.
De aceea, diagnosticul precoce si competent este cea mai buna solutie. O urmarire atenta sau excizia la momentul oportun va poate salva viata!
Comentarii articol (11)