Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriCu totii avem momente in care luam decizii irationale, din perspectiva celor din jurul nostru. Unele sunt la fel de socante si pentru noi. Numai ca, subjugate unui scop pe care doar il intuim, in final, tocmai acele decizii ne ajuta sa ne implinim dorintele utopice la inceput.
Articolul continuă mai jos
Daca ar fi sa contabilizez toate momentele in care am vrut sa fug de prea mult bine (exista si asa ceva!) sau de prea mult rau, precum si cele in care am mers pana la capat cu aceasta decizie, s-ar putea sa dobor toate recordurile de viteza, o viteza care ma ameteste pana si pe mine.
Si totusi, exista momente cand stau tintuita, "fixata in proiect" cum ar spune cei mai realisti, in ciuda a tot si toate - familie, prieteni, colegi. Nu din spirit de Gica Contra, ci dintr-un motiv mai putin vizibil, dar palpabil: intr-o fractiune de secunda toata nebunia si furia de moment se transforma in puterea de a face toti pasii pana la cel mai bine.
Ma refer la furia provocata de interminabilele discutii "Despre ce si cum?", "Dar de ce?", "De unde si pana unde?", "Ce-ti veni?" si <definitivul> "Nu se face asa ceva".
Palpabil? Da. Vezi cum nimic nu mai este la fel, pentru ca in loc sa renunti, ai decis sa gasesti o solutie la situatia care te sufoca. Nu solutia este cea care misca lucrurile, ci luarea deciziei si aplicarea acesteia, chiar daca pe parcurs solutia se transforma, devine un vis pe care nici nu stiai ca-l ai.
Si-aici intervine puterea. Mai exact, capacitatea sa insisti ore si zile in sir pana finalizezi un proiect sau o lucrare. Este insistenta, sub forma de staruinta, de a face un ceva. Nu orice, ci acel ceva, ceea ce este corect dincolo de <imposibil> si <incalci toate regulile>.
In momentele acelea, stii la ce renunti. Vezi cum in jurul tau oamenii traiesc clipa, se bucura sa iasa in oras cu prietenii sau la un film, dar nu-ti pare rau. Mai iei inca una dintre nenumaratele decizii irationale.
In "Dictionarul explicativ al limbii romane", o prima definitie a pasiunii este starea afectiva si intelectuala deosebit de intensa si stabila, manifestata ca o tendinta care polarizeaza procesele psihice ale omului, determinandu-l prin intensitatea efectelor sau prin permanenta actiunii lor.
Alta definitie mai scurta si mai exacta din DEX mentioneaza ca pasiunea este inclinatia vie, insotita de placere pentru obiectul studiat sau pentru profesiunea exercitata.
Nota bene! Departe de mine gandul de a sustine incapatanarea sau sa se urmeze nebuneste orice cale. Daca toate aceste decizii irationale nu se fac in numele unui bine pe care sa-l poti impartasi cu cei din jur, atunci cand va fi sa fie intr-o forma finala, este mai degraba nevoie de terapie decat de insistenta.
Citește mai mult despre pasiune
Comentarii articol (5)