Inspectorii antifrauda fiscala, care vor lucra in cadrul noii structuri din ANAF Directia generala antifrauda fiscala, vor prelua atributiile inspectorilor din cadrul Garzii financiare, insa inspectia fiscala va fi realizata de inspectorii fiscali din cadrul Directiilor generale regionale, a declarat pentru AvocatNet.ro Sorin Biban (foto dreapta), senior tax consultant in cadrul casei de avocatura Biris Goran.
Acesta este de parere ca noua structura de antifrauda fiscala este mai bine organizata fata de Garda financiara si se asteapta ca noii inspectori sa fi mai bine pregatiti decat cei pe care ii inlocuiesc.
“Conform actelor normative privind restructurarea ANAF, inspectia fiscala va fi efectuata in continuare de inspectorii fiscali, atributiile privind derularea inspectiilor fiscale ramanand in sarcina Directiilor Generale Regionale. Directiile regionale antifrauda fiscala vor prelua, practic, atributiile Garzii financiare”, a precizat Sorin Biban.
Potrivit aceleiasi surse, Directia antifrauda fiscala pare sa fie mai bine organizata decat Garda Financiara.
“Ne asteptam ca personalul noii directii sa aiba o pregatirea mult mai temeinica. Prin urmare, din aceasta perspectiva a combaterii fraudelor fiscale, ne putem astepta la un control mai bun al fenomenului, respectiv la o reactie mai rapida din partea autoritatilor. Ramane insa de vazut in ce masura se vor schimba lucrurile. Speram de asemenea ca activitatea noii directii antifrauda fiscala sa afecteze intr-o masura cat mai mica activitatea contribuabililor corecti”, a adaugat Sorin Biban.
In ceea ce priveste relatia contribuabil – inspector, consultantul ne-a spus ca aceasta depinde de abordarea si pregatirea inspectorilor.
“Nu asteptam mari schimbari in aceasta directie, cel putin nu in bine, cat timp inspectorii fiscali vor continua sa aiba o abordare agresiva fata de contribuabil si sa dea dovada de inconsecventa in aplicarea/interpretarea legislatiei fiscale. Prin urmare, din acest punct de vedere, credem ca e vorba doar de aceeasi Marie, cu alta palarie”, a afirmat reprezentantul Biris Goran.
De asemenea, acesta nu vede schimbari semnificative nici in modul de desfasurare a controalelor sau inspectiilor fiscale.
“Consideram ca nu se va schimba nimic, dar este posibil sa asistam la o intetire a controalelor desfasurate de noua directie, in comparatie cu cele desfasurate de Garda financiara. Vom lasa practica sa ne arate daca este asa”, a continuat sursa citata.
Activitatile desfasurate de inspectorii antifrauda
Potrivit HG nr. 520/2013 privind organizarea si functionarea ANAF, Directia antifrauda fiscala va avea atributii de prevenire, descoperire si combatere a actelor si faptelor de evaziune fiscala si frauda fiscala si vamala, iar in cadrul acesteia vor functiona directii regionale antifrauda fiscala, care vor fi conduse de inspectori generali adjuncti antifrauda.
Acesti inspectori, cu exceptia celor din cadrul Directiei de combatere a fraudelor fiscale, vor desfasura:
- operatiuni de control curent – acestea se executa operativ si inopinat, pe baza legitimatiei de control, a insignei si a ordinului de serviciu permanent. Aceste verificari pot fi facute in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii ori se desfasoara activitati comerciale, pentru prevenirea, descoperirea si combaterea oricaror acte si fapte care sunt interzise de legea romana sau cea comunitara;
- operatiuni de control tematic – acestea se executa in baza legitimatiei de control, a insignei si a ordinului de control tematic prin care se stabilesc obiectivele de verificat, entitatile supuse controlului, perioada asupra careia se efectueaza verificarea, durata si momentul declansarii.
Potrivit aceluiasi document, la orice actiune de control participa minimum doi inspectori antifrauda.
Aceste tipuri de controale erau efectuate si de inspectorii Garzii Financiare. Consultantul fiscal Gabriel Sincu preciza, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro, ca inspectorii vechii structuri puteau efectua controale operative inopinate, fara un preaviz si o notificare prealabila, si controale tematice.
Consultantul explica atunci ca inspectia fiscala inopinata nu este un proces de lunga durata sau intindere, ci are in vedere anumite aspecte specifice. Mai exact, era vorba despre un control de rutina pentru a se verifica aspecte de natura operationala: intocmirea corecta a documentelor justificative sau a jurnalelor contabile si fiscale obligatorii.
De cealalta parte, controalele tematice se refera la o problema specifica, generata de situatia economica de la un anumit moment si care este cunoscuta ca fiind o problema generalizata, ceea ce impune o actiune de control asupra unui numar mai mare de firme.
Insa, consultantul fiscal arata ca, din punctul de vedere al contribuabilului, diferentele intre cele doua tipuri de verificari nu sesizabile, atat controalele inopinate, cat si cele tematice desfasurandu-se asemanator.
Pe langa operatiunile de control, inspectorii antifrauda fiscala, in indeplinirea atributiilor, vor avea dreptul sa desfasoare o serie de activitati specifice. Conform OUG nr. 74/2013 privind unele masuri pentru imbunatatirea si reorganizarea activitatii ANAF, acestia vor putea:
- sa verifice respectarea reglementarilor legale privind circulatia marfurilor pe drumurile publice, pe cai ferate si fluviale, in porturi, gari, autogari, aeroporturi, interiorul zonelor libere, in vecinatatea unitatilor vamale, antrepozite, precum si in alte locuri in care se desfasoara activitati economice;
- sa verifice legalitatea activitatilor desfasurate, existenta si autenticitatea documentelor justificative in activitatile de productie si prestari de servicii ori pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii bunurilor si sa aplice sigilii pentru asigurarea integritatii bunurilor;
- sa confiste bunurile a caror fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita, precum si veniturile realizate din activitati comerciale ori prestari de servicii nelegale si sa ridice documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau a infractiunilor;
- sa dispuna luarea masurilor asiguratorii ori de cate ori exista pericolul ca debitorul sa se sustraga de la urmarire sau sa isi ascunda, sa isi instraineze ori sa isi risipeasca patrimoniul, iar daca in desfasurarea activitatii specifice constata imprejurari privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala in domeniul evaziunii fiscale, sa sesizeze organele de urmarire penala;
- sa legitimeze si sa stabileasca identitatea administratorilor entitatilor controlate, precum si a oricaror persoane implicate in savarsirea faptelor de frauda si evaziune fiscala si vamala constatate si sa solicite acestora explicatii scrise;
- sa retina documente, sa solicite copii certificate de pe documentele originale, sa preleveze probe, esantioane, mostre si alte asemenea specimene si sa solicite efectuarea expertizelor tehnice necesare finalizarii actului de control.
- sa constate contraventiile si sa aplice sanctiunile corespunzatoare;
- sa aplice masurile prevazute de normele legale, sa verifice din punct de vedere fiscal, sa documenteze, sa intocmeasca acte de control operativ planificat sau inopinat privind rezultatele verificarilor, sa aplice masurile prevazute de normele legale si sa sesizeze organele competente in vederea valorificarii constatarilor;
- sa opreasca mijloacele de transport pentru verificarea documentelor de insotire a bunurilor si persoanelor transportate;
- sa solicite date sau documente, de la orice entitate privata si/sau publica, in scopul instrumentarii si fundamentarii constatarilor cu privire la savarsirea unor fapte care contravin legislatiei in vigoare in domeniul financiar fiscal si vamal;
- in timpul exercitarii atributiilor de serviciu sa poarte uniforma, sa pastreze, sa foloseasca si sa faca uz de armamentul si mijloacele de aparare din dotare, in conditiile legii;
- sa utilizeze mijloacele auto purtand insemne si dispozitive de avertizare sonore si luminoase specifice, in conditiile legii;
- sa constituie si sa utilizeze baze de date, inclusiv ale altor institutii publice, necesare pentru prevenirea evaziunii fiscale, infractiunilor economico-financiare si a altor fapte ilicite in domeniul fiscal si vamal.
- sa efectueze verificari necesare prevenirii si descoperirii faptelor de frauda si evaziune fiscala si vamala;
Cum se legitimeaza inspectorii antifrauda?
Atunci cand inspectorii antifrauda fiscala vor efectua controale curente si tematice la sediul firmelor, acestia vor trebui sa se legitimeze cu anumite documente. Potrivit HG nr. 520/2013 acestea sunt:
Legitimatie de control
Ordin de serviciu permanent
In plus, pe langa aceste documente, inspectorii antifrauda trebuie sa poarte asupra lor si o legitimatie de serviciu.
Cum recunoastem inspectorii antifrauda fiscala?
HG nr. 520/2013 stabileste ca inspectorii antifrauda vor avea echipamente specifice, in functie de anotimp, dupa cum urmeaza:
Uniforma de vara:
Uniforma de vara si de iarna:
Uniforme pentru anotimpul rece:
Localitatile in care vor functiona directiile generale antifrauda fiscala
Guvernantii au stabilit ca sediul directiilor generale antifrauda fiscala va fi in Suceava, Constanta, Alexandria, Targu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu, Bucuresti.
Reprezentantii MFP au explicat in vara ca aceste localitati au fost alese pentru ca fac parte din zone care prezinta riscuri ridicate de evaziune fiscala sau sunt zone limitrofe frontierelor.
Concursul pentru ocuparea functiilor de inspector antifrauda fiscala s-a desfasurat in perioada octombrie-noiembrie, fiind vacante 1181 de locuri in cadrul Directiei antifrauda fiscala, din care 280 la Directia de combatere a fraudelor, se arata intr-un anunt din luna septembrie al ANAF.
"Pana acum, am recrutat 850 de inspectori, iar in primavara vom completa posturile ramase vacante. Aveam, de pilda 120 de inspectori in Olt si numai 64 in Ilfov, iar numarul companiilor din cele doua judete era invers proportional cu resursele noastre", a explicat luna trecuta Octavian Deaconu, secretar general al ANAF.
Potrivit acestuia, in Bucuresti urmeaza sa opereze 400 de inspectori in plus fata de personalul existent.
Imaginile au fost preluate de pe site-ul ANAF.