Suma pe care trebuie sa o platiti pentru timbrul de mediu in anul 2014 poate fi calculata cu ajutorul softului pus la dispozitie de Agentia Nationala de Administrare Fiscala pe pagina proprie de internet.
Concret, pentru a afla cuantumul taxei, trebuie doar sa completati toate datele solicitate de soft, iar programul va genera automat suma de plata.
Calculatorul ANAF poate fi accesat AICI.
Amintim ca din acest an soferii platesc mai putin pentru timbrul de mediu. Mai precis, potrivit OUG nr. 9/2013, actul normativ ce a introdus timbrul de mediu pentru autovehicule la 15 martie 2013, valoarea in lei a timbrului se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Asadar, cuantumul timbrului de mediu in 2014 se calculeaza in functie de cursul leu/euro publicat de Banca Centrala Europeana pe 1 octombrie 2013.
Astfel, BCE a anuntat pe 1 octombrie 2013 un curs de schimb de 4,4485 lei/euro, valoare care va fi utilizata pentru calculul timbrului de mediu incepand cu 1 ianuarie 2014. Cursul valutar publicat in prima zi lucratoare a lunii octombrie din 2013 este mai mic cu 1,63% decat cel anterior de 4,5223 lei/euro - adica cel din 2012 care a fost utilizat pentru stabilirea cuantumului timbrului platit in 2013.
Mai multe informatii despre cum se calculeaza timbrul de mediu puteti citi AICI.
Cine plateste timbrul de mediu?
Conform OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:
- cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;
- cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;
- pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;
- pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmtaricularea fara plata unei taxe de poluare/ de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia ocazia transcrierii dreptului de proprietate.
Important! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie 2007 – 1 iulie 2008 nu vor trebui sa achite timbrul de mediu intrucat ele au fost supuse unei sarcini fiscale similare, respectiv la prima inmatriculare a acestora a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule in conformitate cu Codul fiscal.
Masinile dobandite prin partaj nu mai sunt scutite de la plata timbrului de mediu
Autovehiculele dobandite prin partaj au fost scutite, pana in vara anului 2013, de la plata timbrului de mediu. Aceasta prevedere a fost, insa, eliminata de autoritati la 2august 2013 , intrucat a creat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului.
Faptul ca masinile dobandite prin partaj au fost scutite de la plata timbrului de mediu a dus la crearea unui mecanism legal de evitare a platii, prin invoiala la notar. Mai exact, este vorba despre acele autovehicule achizitionate in coproprietate din spatiul comunitar european, in cazul carora coproprietarii fac partajul pe cale notariala inainte de inmatricularea in Romania.
"Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor, se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat”, sustineau autoritatile la data respectiva.
Avand in vedere situatia creata prin aplicarea acestei exceptii, Guvernul a abrogat articolul care prevede ca autovehiculele dobandite prin partaj sunt scutite de la plata.
Citeste AICI mai multe despre timbrul de mediu introdus la 15 martie 2013.
Comentarii articol (11)