Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriCand crezi ca ai aflat tot despre ciudateniile Romaniei si ca nimic nu te mai poate surprinde, tocmai atunci ti se mai intampla o "boacana", sa nu uiti cumva in ce tara traiesti si carui sistem te supui involuntar.
Articolul continuă mai jos
Era inceput de decembrie. Mi-am luat doua zile concediu cu gandul de a ma duce acasa sa-mi fac analizele medicale, trecuse cam prea mult timp de la ultima mea vizita la laboratorul de recoltare si ma gandeam ca e un moment potrivit.
Asa ca m-am prezentat dimineata la doctorul de familie si i-am spus tot ce-aveam pe suflet, solicitand, printre altele, si o trimitere la analize. Despre analizele uzuale de sange vorbesc, adica nimic complicat si iesit din comun.
"Aaaa , dar nu se poate", zice ea dand din cap.
"De ce, nu mai puteti da trimiteri?", intreb nedumerita.
"Ba cum sa nu. Eu va dau trimitere, dar nu puteti face analizele", spuse cu convingere.
"De ce?", ridic din sprancene.
"Pai nu vi le face nimeni acum la sfarsit de an".
"Sfarsit de an? E abia inceput de decembrie...", suier printre dinti.
"Nu conteaza", zice. "Oricum nu mai au fonduri. Si cu interventii si tot nu reusiti", imi taie din nou orice speranta.
"Adica, nici daca le platesc nu pot sa mi le fac?
"A, ba da, puteti. Dar vi le faceti degeaba. Mai cheltuiti si bani aiurea."
"Degeaba?!"
"Pai da, o sa va faca niste analize intr-o doara si-o sa va zica ca nu aveti nimic, ca v-au iesit bine."
"Chiar daca nu mi-au iesit bine?"
"Chiar daca."
"Pai de ce m-ar minti?"
Deja discutia atinsese apogeul inutilitatii. Nu-mi reveneam din mirare, iar intrebarile sunau ca ale unui copil de clasa primara.
"Uite ce e... (probabil se enervase deja) "Eu pot sa va dau trimitere, ca nu ma doare mana. Dar va spun eu sigur ca degeaba v-o dau."
"Bine. Atunci cand sa mi le fac?", am intrebat resemnata.
"Veniti la anu'."
"La anu' o sa fie fonduri?"
"Or fi..."
Am vrut sa intreb de ce mai platesc contributiile de sanatate, dar m-am gandit ca rapsunsul va fi tot unul de tipul: "eu va dau trimitere, dar...". Asa c-am renuntat si-am plecat nedumerita, fara vreo speranta de mai bine.
Cum adica pot beneficia de niste servicii medicale in functie de inceputul sau sfarsitul anului? De ce nu si in functie de anotimp? Daca tot e pe preferinte si toane, atunci as zice ca vara sa se elibereze doar prescriptii pentru insolatie, toamna sa se faca doar vaccin antigripal, iarna sa dea doar retete pentru raceala, iar primavara sa se faca, in sfarsit, analize. Eficientizare si economie la bugetul statului.
Intrebarile mi se invalmaseau in minte, nu-mi reveneam din mirare. Cum adica nu mai sunt fonduri pentru niste analize medicale pe care eu le fac o data pe an (poate nici atunci), desi cotizez la stat in fiecare luna tocmai pentru asta?
Pur si simplu nu reuseam sa inteleg de ce nu pot beneficia de niste drepturi ce deriva din calitatea mea de asigurat. Este ca si cum i-ai spune unui proprietar care plateste rata la banca ca are deptul la propria casa doar din cand in cand, in functie de ce chef are banca.
Si-apoi, de ce mi s-ar face niste analize "intr-o doara"? De unde sa mai am eu siguranta ca la anu' cand voi reveni sa mi le fac, mi le vor face "pe bune"? Cum sa mai ai incredere in sistem cand ti se spune ca poti "interveni cu bani" pentru niste servicii gratuite si ca ele, desi platite, nu-ti vor fi furnizate asa cum trebuie si ca personalul medical te va minti doar ca sa scape de tine?
"Mai bine te duci la privat, e mai curat, mai sigur, te programezi, nu stai la cozi", a fost raspunsul multora.
Dar eu nu vreau sa ma duc la privat. Si nu spun asta din zgarcenie. Ci pentru ca, daca tot aloc niste bani sistemului sanitar, mi s-ar parea normal ca si sistemul sanitar sa-mi aloce servicii atunci cand am nevoie. Vorbim aici despre drepturile mele ca cetatean al unei tari civilizate si ca asigurat al unei tari europene. O tara in care se vorbeste despre carduri nationale de sanatate, despre dosare electronice ale asiguratilor si despre retete electronice. Bun, am inteles, suntem in pas cu tehnologia. Dar oare cand vom fi in pas si cu nevoile omului de rand, care nu-si permite o clinica privata? Cand oare vom raspunde prompt si civilizat la nevoile adevarate ale oamenilor?
Stiu ca sunt intrebari retorice si ca nu voi primi raspunsuri prea curand. Voi continua, totusi, sa sper.
Si da, in caz de va intrebati, ma voi duce sa-mi fac analizele tot acolo. Macar din curiozitate, daca nu din necesitate, disparuta intre timp.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (5)