ACCES PREMIUM
De ce premium?
Guvernul ar putea reduce plafonul de plata a impozitului forfetar
Guvernul ar putea reduce plafonul de plata a impozitului forfetar, se precizeaza intr-un draft al scrisorii de intentie pe care Guvernul o va trimite Fondului Monetar International (FMI), informeaza HotNews.ro. Proiectul de lege privind impozitul forfetar a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor in 2013 si ar fi trebuit sa se aplice din 1 ianuarie 2014, insa nici pana acum documentul nu a fost aprobat. Conform proiectului, hotelierii si IMM-urile din turism, service-urile auto, restaurantele, barurile si cafenele ar fi urmat sa achite un impozit in functie de tipul de activitate desfasurata, suprafata, localitate si sezon.
Articolul continuă mai jos
Guvernul va incerca sa amendeze proiectul legii impozitului forfetar, inclusiv prin reducerea plafonului inainte de votarea acesteia in Parlament, se arata in draftul scrisorii de intentie pe care Guvernul o va trimite FMI, obtinut de HotNews.ro.
Potrivit proiectului de lege lansat in dezbatere publica de Ministerul Finantelor in 2013, dar care inca nu a fost aprobat, ar putea sa plateasca impozitul forfetar contribuabilii persoane juridice care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
-
desfasoara activitati principale in domeniile serviciilor de cazare si alimentatie publica - hoteluri, pensiuni, restaurante, baruri – cafenele, precum si in domeniul intretinerea si repararea autovehiculelor;
-
au realizat o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 milioane euro, echivalent in lei, sau detin active totale care nu depasesc echivalentul in lei a 43 milioane euro, conform ultimei situatii financiare aprobate;
-
au un numar mediu anual de salariati mai mic de 250 si nu se afla in dizolvare, potrivit legii.
Atentie! Cifra de afaceri anuala neta si activele totale sunt cele din situatiile financiare anuale. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent celui pentru care se datoreaza impozitul.
In plus, IMM-urile ar putea plati impozitul forfetar doar daca ponderea veniturilor obtinute in anul precedent din desfasurarea activitatilor cu codurile CAEN vizate in total venituri este de peste 70%. Pentru a determina aceasta pondere, contribuabilii scad din totalul veniturilor:
-
costurile stocurilor de produse,
-
costurile ale serviciilor in curs de executie,
-
costurile din productia de imobilizari corporale si necorporale,
-
costurile din subventii, cele din provizioane si ajustari pentru depreciere sau pierdere de valoare,
-
costurile din restituirea sau anularea unor dobanzi si/sau penalitati de intarziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil,
-
costurile din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii
-
costurile aferente reducerilor comerciale acordate.
Potrivit proiectului legislativ, impozitul forfetar ar fi platit si de persoanele juridice romane care se infiinteaza in cursul anului, inclusiv contribuabilii care apar dupa reorganizari ale altor companii si indeplinesc conditiile mentionate anterior. De asemenea, contribuabilii care devin inactivi temporar vor reveni la plata impozitului forfetar, odata cu reluarea activitatii.
Persoanele juridice romane nu mai platesc impozitul forfetar incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile mentionate.
In cazul unui contribuabil care isi inceteaza activitatea in cursul anului, perioada impozabila este cea din an in care persoana juridica a existat, conform actului regislativ propus.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre acest subiect AICI.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.