Boiana Berchi, Partner al McGregor & Partners, casa de avocatura specializata in tranzactii si in energie regenerabila, a spus, intr-o conferinta de presa, ca, in 2013, cifra de afaceri a acestei firme a scazut cu 25% fata de anul anterior, pana la aproape un milion de euro, suma cumuland veniturile din ambele tari in care sunt prezenti, atat din Romania, cat si din Bulgaria. Cauza scaderii o reprezinta intrarea in vigoare, la 1 iulie 2013, a OUG nr. 57/2013, prin care a fost modificata Legea nr. 220/2008.
Astfel, aceasta OUG a amanat numarul de certificate verzi pe care le primesc producatorii de energie regenerabila, de la inceputul lunii iulie. Mai exact, de la 1 iulie, producatorii de energie renerabila au inceput sa primeasca cu 30-50% cea mai putine certificate verzi, in functie de tipul de energie furnizat, cea mai mare scadere fiind pentru energia eoliana. Totusi, ei isi vor recupera aceste certificate incepand cu 1 aprilie 2017, in cazul hidrocentralelor si centralelor solare, si cu 1 ianuarie 2018, in cazul proiectelor eoliene. In plus, plata se va face esalonat pana la 31 decembrie 2020. Ca urmare a acestei OUG, mai multe proiecte de energie verde au fost stopate.
In conditiile in care a fost adoptata aceasta OUG, la mijlocul anului trecut, McGregor & Partners a pierdut mai multi clienti care ei doreau sa dezvolte proiecte de energie verde.
Pentru a compensa pierderea acelor clienti, McGregor & Partners s-a orientat si a pus accent pe alte arii de practica, respectiv ridicarea restrictiilor aplicate romanilor care lucreaza in Marea Britanie si litigii.
"2013 a insemnat un an al oportunitatilor. Schimbarile produse anul trecut ne-au determinat sa luam decizia strategica de a ne dezvolta si in alte domenii: energie conventionala, in special petrol, gaze si in general resurse naturale. Am reusit, astfel, sa extindem zona de energie dupa ani in care ne-am concentrat pe energie regenerabila. De asemenea, desi McGregor & Partners este recunoscuta pentru experienta in domeniul tranzactiilor, anul trecut am reusit sa ne dezvoltam aria de practica in cel al litigiilor", a spus, intr-un comunicat de presa, Neil McGregor, Partener Coordonator al McGregor & Partners.
- recuperarea unei creanta in urma vanzarii unei nave, serviciu facut pentru o banca internationala; ipoteca initiala in acest caz era de 1,5 milioane de euro in favoarea bancii, iar procedura de recuperare nu este inca incheiata;
- asistarea unei companii internationale de transport si de logistica, si a reprezentantei acesteia din Romania, in recuperarea a aproximativ 20 de remorci rutiere de la un fost subcontractant, din mai multe locatii din Europa;
- asistarea unei companii internationale de transport maritim, dupa ce i-a fost arestata una dintre nave, intr-un port din Romania.
De asemenea, in 2013, unii dintre clientii McGregor & Partners au fost British Council si City of London Investment Management, unul dintre actionarii de la Fondul Proprietatea, si un distribuitor de produse de lux.
Mai mult, Neil McGregor a mentionat, in conferinta de presa mentionata, ca firma lucreaza, inca de anul trecut, impreuna cu o casa de avocatura americana la o tranzactie din FMCG prin care o firma locala ar putea fi achizitionata de o companie internationala.
Totodata, de la sfarsitul anului 2012, McGregor & Partners a format un consortium impreuna cu firma de avocatura Ratiu si Ratiu prin care reprezinta Romania in arbitrarea disputelor privind fondurile europene. Concret, statul roman a selectat 3 firme de avocatura care sa-l reprezinte in astfel de dispute, printre care si consortium-ul mentionat, iar, atunci cand are de solutionat o disputa, una dintre acestea trebuie sa-l reprezinte in instanta.
De astfel, in prezent, McGregor & Partners reprezinta Romania intr-un dosar de arbitraj international, iar anul trecut a castigat un altul.
In plus, printre noii clienti ai McGregor & Partners se numara o companie canadiana care produce combustibil nuclear, o companie elvetiana de furnizare a energiei si Petrofac, unul dintre liderii mondiali in domeniul serviciilor din industria petroliera.
Astfel, pentru 2014, aceasta casa de avocatura apreciaza ca veniturile ii vor creste cu 10-15%, respectiv pana la aproximativ 1,15 milioane de euro, suma care include veniturile obtinute din Romania si Bulgaria.
"Ne asteptam ca 2014 sa fie un an mai bun decat cel precedent. Suntem optimisti in ceea ce priveste extinderea portofoliului de clienti. De asemenea, doresc sa mentionez ca, desi 2013 a insemnat extinderea si in alte domenii de practica decat cel al energiei regenerabile, aceasta a ramas o zona importanta in portofoliul McGregor & Partners", a concluzionat Neil McGregor.
Boiana Berchi a mai spus ca, pana in prezent, aceasta casa de avocatura a fost implicata in proiecte de energie regenerabila care au, in total, o capacitate de 300 de mega-wati.
In prezent, McGregor are 18 angajati, dintre care 10 in Romania si 8 in Bulgaria, iar cel de-al treilea Partener din firma este un bulgar, Julian Spasov.