Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriLa tranzactia prin care Facebook a cumparat aplicatia pentru telefonul mobil si reteaua de socializare WhatsApp nu mi-a atras atentia doar suma, de 19 miliarde de dolari. Mai este ceva. Unul dintre cofondatori WhatsApp, Jan Koum, este un evreu ucrainian, iar tranzactia a fost anuntata tocmai in saptamana in care conflictul din Ucraina a devenit mai violent ca niciodata. Impreuna cu mama sa, el a emigrat in Statele Unite ale Americii, in adolescenta, acum are 38 de ani, din cauza problemelor politice si antisemitismului. Mama si fiul s-au stabilit la Mountain View, locul unde are sediul central WhatsApp. Aceasta coincidenta m-a facut sa ma intreb: cine si ce este Ucraina?
Articolul continuă mai jos
Conform enciclopediei Britannica, Ucraina este o doua tara ca marime de pe continentul european, cu o suprafata de 603.550 de km2, cea mai mare fiind Rusia.
De asemenea, Ucraina este localizata in estul Europei, avand capitala la Kiev (Kyviv), un oras pozitionat in zona central-nordica a tarii, pe raul Dnieper.
Vecinii ei sunt Belarus la nord, Rusia la est, Marea Azov si Marea Neagra la sud, Moldova si Romania la sud-vest, precum si Ungaria, Slovacia si Polonia la vest.
In plus, populatia Ucrainei numara aproape 44,6 milioane de persoane (n.a. - dublu fata de Romania), dintre care circa 78% de ucrainieni, potrivit datelor prezentate de Central Intelligence Agency (CIA). Cea mai mare minoritate este cea rusa, circa 17% din populatie, romanii fiind doar 0,3% din populatie. De asemenea, circa doua treimi din populatie traieste in zonele urbane, se mentioneaza in Britannica.
Religios, 83,5% din populatie este de rit ortodox, dintre care 50,5% apartine de Patriarhia Kiev-ului, 26% de Patriarhia Moscovei si 7% independenti, conform CIA.
In enciclopedia Britannica, se mentioneaza ca la sfarsitul secolului al XIX-lea in Ucraina traia cea mai mare comunitate de evrei din lume, circa un sfert dintre acestia, respectiv 2,5 milioane de persoane, reprezentand o parte importanta a populatiei. In timp, din cauza Holocaustului si a cresterii atitudinii antisemite, aceasta comunitate a fost micsorata semnificativ, ajungand, in prezent, la mai putin de 1% din populatie, mai exact, cel mult 250.000 de persoane.
Limba oficiala este ucrainiana, care foloseste alfabetul chirilic. Conform unei legi din 2012, administratiile locale unde predomina o anumita comunitate isi pot desfasura activitatea, de la documente pana la scoala, in limba acelei comunitati. O astfel de situatie se intalneste in Crimeea, unde limbile oficiale sunt rusa si crimeeana tatara.
Apoi, clima este una temperata, temperaturile medii anuale fiind intre 5,5 si 7 grade Celsius. Mai exact, cea mai friguroasa luna este ianuarie, cu temperaturi medii de minus 8 grade Celsius, in sud-vest, iar cea mai calduroasa iulie cu temperaturi de 24 de grade Celsius in sud-est.
Relieful este format dintr-o campie traversata de numeroase lacuri
Ucraina se afla la circa 175 de metri peste nivelul marii, relieful fiind preponderent campie. De altfel, tara reprezinta partea sud-vestica a Campiei Rusiei, iar muntii, respectiv Carpatii ucrainieni si Muntii Crimeei, au o pondere de 5% din teritoriu. In plus, in sud, Ucraina se prelungeste in Marea Neagra si Marea Azov prin peninsula Crimeea, iar restul teritoriului este traversat de numeroase rauri, care se varsa in cele doua mari.
Printre cele mai cunoscute si mari rauri ale tarii sunt Dnieper (cel mai mare, cu o lungime de 980 de km), Inhul, Stryy, Zbruch, Dniester, Pripet, Donets si Dunarea. Raurile au un mare rol in activitatea tarii, fiind, pe de o parte, sursele de apa, iar, pe de alta parte, fiind implicate in circuitul economic, pentru transport, deoarece unele sunt navigabile, si pentru energie, deoarece permit functionarea mai multor hidrocentrale.
Cu toate acestea, in tara sunt putine lacuri naturale, cel mai mare fiind Svityaz, aflat din nordul tarii, care are o suprafata de 28 de km2, iar in zona Crimeei sunt mai multe lacuri de apa sarata. In schimb, pe rauri au fost formate mai multe lacuri artificiale si rezervoare, printre care cele de la Kremenchuk, Kakhovka, Dnieper, Dniprodzerzhynsk, Kaniv si Kiev.
De asemenea, solurile au o calitate ridicata. Astfel, doua treimi din tara are soluri cernoziomice, care sunt cele mai fertile, iar inca 20% soluri pozdolice, care si ele sunt printre cele mai fertile. In plus, aceste soluri dau o productie mare daca au suficienta apa, ceea ce Ucraina are din plin. Problema este ca aceste soluri au fost puternic exploatate, astfel ca in prezent nu mai sunt atat de fertile, unele fiind puternic erodate.
Tara este un important producator de cereale si sfecla de zahar
Economia moderna a tarii a fost dezvoltata ca o parte din mai marele sistem economic al Uniunii Sovietice. In aceste conditii, imediat dupa ce si-a castigat independenta, Ucraina s-a confruntat cu mari probleme economice, pornind cu o mare inflatie, la inceputul anilor '90. Aceste probleme au fost resimtite puternic de populatie, conform Britannica.
Dupa 1996, economia Ucrainei a inceput sa-si revina, dar, totodata, populatia saraca din zonele vestice a inceput sa munceasca in strainatate, veniturile aduse de ei in tara contribuind cu 4% la Produsul Intern Brut.
Datorita solului si climei, in Ucraina se obtin unele dintre cele mai mari productii de cereale (cea mai importanta fiind graul) si de cartofi din Europa, precum si de sfecla de zahar si ulei de floarea soarelui din lume.
Totusi, Ucraina este recunoscuta, in principal, pentru resursele minerale, care au unele dintre cele mai bogate concentratii din lume si care sunt complementare, se mentioneaza in Britannica. Printre aceste resurse sunt cele de fier, mangan, carbune, metan, minereu de titan, bauxita, nefelin, mercur, potasiu, sare si sulf natural.
Astfel, Ucraina este unul dintre principalii jucatori globali din industria de materiale feroase si de otel. In plus, aproximativ 50% din PIB-ul tarii provine din servicii, respectiv transport maritim si servicii de transport maritim, precum si comunicatii si turism.
Cel mai important partener de afaceri pentru Ucraina este Rusia, de la care importa petrol si gaz natural. In plus, alti parteneri comerciali importanti sunt Germania, Italia si Polonia.
Ucraina si-a castigat independenta in 1991
Cauzele actualului conflict au radacini adanci in istorie. Bazele Ucrainei au fost puse in secolul 9, prin statul Kievan Rus, dar care apoi a inceput sa decada, fiind ocupat si invidat de numeroase ori pana cand a intrat sub ocupatia altor imperii.
Astfel, desi este o tara de circa 2,5 ori mai mare decat Romania, ea si-a castigat independenta de-abia acum aproximativ 23 de ani, in 1991, dupa ce a fost, succesiv, incepand cu secolul al XIV-lea pana la sfarsitul secolului XX, sub dominatie lituaniana, poloneza si ruseasca. Totusi, Ucraina a avut o scurta perioada de independenta, intre 1918 si 1920, dar care a fost marcata de un conflict sangeros intre doua forte politice. In plus, dupa 1944, Uniunea Sovietica i-a permis Ucrainei sa aiba relatii comerciale proprii cu alte tari.
Cu toate acestea, Parlamentul ucrainian a declarat independenta tarii fata de Uniunea Sovietica (n.a. - a existat intre 1917 si 1991, aparand imediat dupa caderea Imperiului rus) in august 1991, iar poporul a aprobat aceasta decizie in decembrie 1991, prin plebiscit. De asemenea, odata cu dizolvarea Uniunii Sovietice, tot in decembrie 1991, Ucraina si-a castigat independenta total.
Totodata, in decembrie 1991, Ucraina a fost unul dintre statele care a fondat Comunitatea Statelor Independente (CSI), o uniune formata din tarile foste membre ale Uniunii Sovietice.
In plus, o noua Constitutie a fost adoptata in 1996, pana atunci ramanand in vigoare Constitutia din era sovietica, chiar daca avea numeroase amendamente. In decursul celor aproape 18 ani de cand a fost adoptata, Constitutia tarii a fost modificata de doua ori, ultima data in 2010.
Conflictul recent s-a declansat dupa ce Ucraina a refuzat sa semneze acordul cu UE
Presedintele Ucrainiei este ales pe o perioada de cinci ani, iar, conform Constitutiei, adoptate in 2010, el are un rol important in conducerea tarii. Alegerile prezidentiale din 2004 erau sa duca tara intr-un razboi civil, in urma conflictului dintre taberele care ii sustineau pe cei doi candidati, Yushchenko si Yanukovych, cel din urma fiind sprijinit de presedintele Rusiei de-atunci, Vladimir Putin.
Problema a fost rezultatul alegerilor, contestat de sustinatorii lui Yanukovych, iar protestele sustinatorilor lui Yushchenko au fost denumite "Revolutia portocalie". Pana la urma, Yushchenko a fost instalat presedinte in ianuarie 2005, printre sustinatorii acestuia fiind Yuliya Tymoshenko.
In urmatorii trei ani, au urmat numeroase conflicte intre Parlament, Guvern si presedinte, care au dus la dizolvarea Parlamentului in octombrie 2008, ceea ce a erodat incredere populatiei in Yushchenko. Cu toate acestea, in aceasta perioada, Ucraina a inceput sa se apropie tot mai mult de Uniunea Europeana.
Totusi, din cauza conflictelor de la putere, la alegerile din ianuarie 2010, Yanukovych a obtinut usor victoria. Una dintre primele lui masuri a fost schimbarea Constitutiei, astfel incat presedintele sa beneficieze de mai multa putere decat pana atunci.
Apoi, in 2011, Yuliya Tymoshenko a fost incarcerata fiind acuzata de fapte de coruptie. Acest fapt le-a facut pe unele tari care au participat la Campionatul European de fotbal din 2012 sa boicoteze competitia, conform Britannica.
In plus, in urma alegerilor parlamentare, in decembrie 2012, primul ministru Azarov a format guvernul impreuna cu Partidul Comunist si deputatii independenti. Cu toate acestea, traseul pro european al Ucrainei parea sa continue, in ciuda apropierii tot mai mari de Rusia.
Totusi, in noiembrie 2013, Ucraina a renuntat sa semneze parteneriatul cu UE, cu doar cateva zile inainte de data anuntata. Acest fapt a declansat protestele violente din Kiev, care, saptamana aceasta, au ajuns la cel mai sangeros moment, fiind inca incert cine se afla la conducerea tarii.
Citește mai mult despre ucraina
Comentarii articol (8)