Pana pe 25 martie, cateva categorii de contribuabili au obligatia sa depuna si sa declare impozitul pe profit pentru anul trecut.
Marius Focsa (foto 1), Managing Partner-ul Chronax, precizeaza ca urmatoarele categorii de contribuabili sunt obligati sa declare si sa achite impozitul pe profit anual, respectiv pentru 2013:
- platitorii de impozit pe profit care efectueaza declararea si plata impozitului pe profit trimestrial,
- platitorii de impozit pe profit care au optat pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial,
- societatile comerciale bancare - persoane juridice romane,
- sucursalele din Romania ale bancilor - persoane juridice straine.
"Ca urmare a modificarilor aduse de Ordinul Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1950/2012, dar si de OG nr 30/2011, termenul de depunere a declaratiei 101 s-a modificat incepand cu anul trecut. Astfel, incepand cu anul fiscal 2012, termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit, declaratiei 101, nu mai este 25 aprilie, ci 25 martie, inclusiv", spune Nicoleta Costache (foto 2), General Manager-ul Chronax.
Ea avertizeaza firmele ca trebuie sa fie atente sa nu depaseasca data de 25 martie, pentru ca nedepunerea la termen a formularului 101, conform art. 219, alin. 2 lit. d) din Codul fiscal, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei.
Pentru a obtine profitul impozabil, contribuabilii trebuie sa faca mai multe calcule
Formularul 101 poate fi depus in format electronic, semnat digital, prin certificatul calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, sau pe hartie. In plus, atunci cand este depus la organul fiscal competent, formularul 101 trebuie sa fie in format PDF, cu fisier XML atasat, pe suport CD, insotit de formatul hartie, semnat si stampilat conform legii.
Conform instructiunilor de completare, formularul 101 contine 51 de tipuri de indicatori, in dreptul carora trebuie trecute sumele aferente. In cazul in care se inregistreaza un rezultat negativ sau o pierdere acesta se va inregistra cu semnul "-" (minus).
Mai exact, randurile 1 - 10 trebuie sa cuprinda datele corespunzatoare, inregistrate in evidenta contabila a contribuabililor, respectiv urmatoarele:
- veniturile din exploatare,
- cheltuielile de exploatare, inclusiv cheltuiala cu impozitul pe profit,
- rezultatul din exploatare, obtinut din diferenta dintre veniturile si cheltuielile mentionate anterior,
- veniturile financiare,
- cheltuielile financiare,
- rezultatul financiar, obtinut din diferenta dintre venituri si cheltuielile mentionate mai sus,
- veniturile extraordinare,
- cheltuielile extraordinare
- rezultatul extraordinar, obtinut din diferenta dintre venituri si cheltuielile mentionate anterior,
- rezultat brut, obtinut dintre cele 3 rezultate de mai sus.
Contribuabilii trebuie sa treaca alte venituri pe randurile 11, 11.1, 11.2 si 11.3 ale declaratiei 101, care dedicate "Elementelor similare veniturilor", iar alte cheltuieli pe randurile 12, 12.1 si 12.2, care se refera la "Elemente similare cheltuielilor".
Dupa includerea acestora, contribuabilii trebuie sa adune suma de la randul 10 si cea de pe randul 11, iar din acest rezultat sa scada suma de pe randul 12. Rezultatul obtinut dupa acest calcul trebuie trecut pe randul 13, "Rezultat dupa includerea elementelor similare veniturilor/cheltuielilor".
Apoi, contribuabilii trebuie sa mentioneze amortizarile fiscale deducerilor si amortizarilor fiscale, de la randul 14 pana la randul 18, pe care sa le cumuleze, iar rezultatul trebuie trecut pe randul 19.
De asemenea, contribuabilii trebuie sa treaca in declaratia de impozit pe profit veniturile neimpozabile, pe randul 20 si pe randul 21. Aceste venituri neimpozabile vor fi cumulate intr-un total, care trebuie trecut pe randul 22 al formularului 101.
In urma tuturor calculelor de mai sus se poate afla profitul sau pierderea contribuabilului. Astfel, din rezultatul trecut pe randul 13 se scad rezultatul de pe randul 19 si cel de pe 22. Suma obtinuta reprezinta profitul sau pierderea firmei si urmeaza sa fie notata pe randul 23.
In plus, contribuabilii trebuie sa-si treaca defalcat toate cheltuielile, de la randul 24 la randul 34, in urmatoarea ordine si pe urmatoarele tipuri:
- cheltuieli cu impozitul pe profit datorat si impozitul pe profit,
- cheltuieli cu impozitul pe profitul/venitul realizat in strainatate,
- dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile de intarziere datorate catre autoritatile romane/straine,
- cheltuieli de protocol care depasesc limita prevazuta de lege,
- cheltuieli de sponsorizare si/sau mecenat, burse private, efectuate potrivit legii,
- cheltuieli cu amortizarea contabila,
- cheltuieli cu provizioanele si cu rezervele care depasesc limita prevazuta de lege,
- cheltuieli cu dobanzile nedeductibile, care nu sunt reportate pentru perioada urmatoare,
- cheltuieli cu dobanzi si diferente de curs valutar reportate pentru perioada urmatoare,
- cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile,
- alte cheltuieli nedeductibile.
Toate aceste cheltuieli trebuie cumulate, iar rezultatul este trecut separat pe randul 35 al formularului 101.
Acest rezultat este adunat cu cel de pe randul 23, profitul sau pierderea, iar noul rezultatul reprezinta profitul impozabil total sau pierderea fiscala totala pentru anul de raportare, inainte de reportarea pierderii.
In plus, contribuabilii trebuie sa treaca pierderile fiscale, de la randul 37 la 40. Apoi, profitul impozabil total sau pierderea fiscala totala trebuie adunat cu pierdere fiscala in perioada curenta, de reportat pentru perioada urmatoare, si cu pierdere fiscala in perioada curenta transferata, primita de la persoana juridica cedenta. Din rezultatul obtinut trebuie scazuta pierderea fiscala in perioada curenta, primita de la persoana juridica cedenta si pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti.
Rezultatul scaderii reprezinta profit impozabil sau pierderea fiscala, de recuperat in anii urmatori, trecuta pe randul 42. La acest rezultat, daca rezulta un profit, contribuabilii trebuie sa aplice impozitul pe profit, in cota de 16%. Totusi, contribuabilii care obtin venituri din baruri de noapte, cluburi de noapte, discoteci, cazinouri sau pariuri sportive vor avea de platit si un impozit de 5% pentru aceste venituri.
Apoi, contribuabilii trebuie sa adune toate creditele fiscale, randul 43, pe care sa le scada din impozitul pe profit. Acest rezultat reprezinta impozitul pe profit inainte de scaderea sumelor reprezentand sponsorizare/si sau mecenat si burse private, suma obtinuta fiind trecuta pe randul 44.
Din aceasta suma se scad sumele reprezentand sponsorizare/si sau mecenat si burse private, iar rezultatul reprezinta impozitul pe profit anual.
In plus, in formularul 101 trebuie trecuta diferenta de impozit pe profit datorat, care se obtine prin scaderea din impozitul pe profit a urmatoarelor sume:
- impozitul pe profit stabilit in urma inspetiei fiscale pentru anul fiscal de raportare si care se regaseste in indicatorii din formular;
- impozitul pe profit declarat pentru anul de raportare prin formularul 100;
- impozitul pe veniturile microintreprinderilor declarat pentru anul de raportare prin formularul 100.
De asemenea, in formularul 101 trebuie mentionata diferenta de impozit pe profit de recuperat, care se obtine prin adunarea celor trei tipuri de impozite mentionate mai sus cu impozitul pe profit anual.
Daca un contribuabil greseste prima declaratie de impozit pe profit si doreste sa o corecteze, el poate depune o rectificativa, pe care o va intocmi pe acelasi model de formular, doar ca va inscrie "X" in spatiul special prevazut in acest scop.
Anumiti contribuabili trebuie sa depuna si alte declaratii pentru a-si putea definitiva impozitul pe profit
General Manager-ul de la Chronax mentioneaza ca, pentru definitivarea impozitului pe profit datorat pentru anul 2013, in cazul activitatilor desfasurate in asociere de catre persoanele juridice straine si de catre persoanele fizice nerezidente care desfasoara activitate in Romania intr-o asociere cu sau fara personalitate juridica, precum si de catre persoanele fizice rezidente asociate cu persoane juridice romane, pentru veniturile realizate, atat in Romania, cat si in strainatate din asocieri fara personalitate juridica, se intocmesc si se depun la organul fiscal competent, pana la data de 25 martie, si urmatoarele declaratii:
- formularul 100 "Declaratie prvind obligatiile de plata la bugetul de stat",
- formularul 104 "Declaratie prvind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilor".
Marius Focsa subliniaza ca organizatiile non-profit si contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultivarea cerealelor, a plantelor tehnice si a cartofului, pomicultura si viticultura au avut termen de depunere a declaratiei de impozit pe profit pana la 25 februarie 2014.
Comentarii articol (0)