Potrivit Programului de convergenta 2014-2017, publicat recent pe pagina de internet a Ministerului Finantelor, document care a fost transmis de Guvern Comisiei Europene, dupa cum informeaza agentia de presa Mediafax, ar putea fi aplicat un nou sistem al contributiilor sociale obligatorii.
Mai exact, in documentul citat se precizeaza ca ar putea fi implementat un nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, prin extinderea bazei de calcul a acestora asupra tuturor veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente, indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri.
Totusi, Cristian Socol, consilier al premierului Victor Ponta, a declarat marti citat de Agerpres, ca Executivul NU are in vedere, in acest an, implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii si nici extinderea bazei de calcul a acestora asupra veniturilor realizate de persoanele fizice care desfasoara activitati independente.
“Este o discutie care se repeta an de an fara a avea nicio fundamentare reala in politicile fiscale propuse de Guvern. Viziunea noastra este de a impulsiona cresterea economica si crearea de locuri de munca prin scutirea de impozit pe profitul reinvestit si reducerea CAS de la 1 iulie 2014. In plus, va fi curatat sistemul de taxe parafiscale prin eliminarea a 70 taxe care nu se justifica din punct de vedere economic si fiscal”, a explicat Cristian Socol, informeaza Agerpres.
Puteti consulta AICI un ghid oficial al ANAF privind contributiile sociale obligatorii pe care persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente trebuie sa le plateasca.
Pe langa implementarea unui nou sistem al contributiilor sociale obligatorii, Guvernul intentioneaza sa ia si alte masuri. Potrivit Programului de convergenta 2014-2017, pentru a stimula mediul de afaceri si a reduce fiscalitatea muncii, un obiectiv central al Executivului este acela de reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale in a doua jumatate a anului 2014.
In plus, Guvernul isi propune cresterea salariului minim, care va continua in 2015 si 2016, astfel incat in 2016 sa ajunga la 1200 lei, continuarea indexarii pensiilor in raport cu inflatia si evolutia reala a castigurilor salariale, acordarea venitului minim de insertie, aplicarea legii salarizarii unitare in sensul majorarii salariilor categoriilor de salariati tineri cu venituri mai mici, precum si alte masuri pentru gospodariile cu venituri mici si mijlocii.
Conform Programului de convergenta 2014-2017, printre masurile pe care autoritatile intentioneaza sa le implementeze in perioada urmatoare se numara:
- Diversificarea modalitatilor de impunere fiscala care vizeaza introducerea impozitului forfetar pentru anumite categorii de persoane juridice;
- Reducerea poverii fiscale pentru forta de munca cu venituri mici;
- Pe termen mediu, schimbarea modului de determinare a impozitului pe cladiri, respectiv impozitarea proprietatilor sa se faca in functie de destinatia proprietatii (cladiri de locuit si cladiri folosite in alte scopuri), si nu in functie de statutul juridic al proprietarului, conform legislatiei in vigoare la acest moment;
- Imbunatatirea legislatiei privind TVA in functie de fenomenele evazioniste, in vederea contracararii acestora;
- Analizarea posibilitatii de reducere a cotei standard de TVA pentru perioada 2014-2016, pe masura imbunatatirii colectarii veniturilor bugetare.
De asemenea, in documentul citat sunt cuprinse si obiectivele ANAF pentru perioada 2015-2017. Astfel, Fiscul isi propune:
- Dezvoltarea analizei de risc generalizata la nivelul intregii activitati de administrare fiscala, in baza informatiilor de natura fiscala despre contribuabili;
- Dezvoltarea aplicatiilor informatice in vederea efectuarii de analize ale rezultatelor actiunilor de inspectie fiscala initiate ca urmare a analizei de risc, in vederea confirmarii criteriilor de risc si a furnizarii de informatii pentru analize de risc viitoare;
- Intarirea sistemului de arhivare electronica a informatiilor, documentelor si a procedurilor astfel incat sa se permita circulatia documentelor, in cadrul ANAF, fara retiparirea acestora;
- Perfectionarea si actualizarea bazelor de date cu cazuri fiscale specialeidentificate;
- Dezvoltarea si implementarea unui program automatizat de analiza a informatiilor primite de la contribuabili pe baza declarativa, pentru a operationaliza verificarea din birou asa cum este deja sustinuta in Codul de procedura fiscala. Va fi pusa in aplicare procedura de control documentar.
- Combaterea fraudei la TVA, in special frauda intracomunitara, prin organizarea de inspectii fiscale partiale (la operatorii economici platitori de accize implicati in importuri, achizitii, livrare, productie de produse accizabile, care datoreaza accize), ca urmare a faptelor sesizate din operatiuni operative si prin gestionarea de profile de risc specifice si efectuarea unui schimb eficient de informatii de risc;
- Realizarea, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor, a unui sistem electronic eficient de infiintare/ridicare a popririlor asupra disponibilitatilor banesti aflate in conturile bancare ale debitorilor.
Puteti consulta Programul de convergenta 2014-2017 in fisierul atasat.