Codul fiscal se modifica din nou, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Este vorba despre OUG nr. 46/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 475 din 27 iunie 2014 care introduce in legislatia fiscala noutati legate de acordarea anumitor facilitati celor care au credite la banci.
Conform noilor reglementari, persoanele fizice care obtin venituri brute din salarii mai mici de 2.200 lei/luna vor primi din 2016 o deducere lunara de pana la 900 lei, pentru restructurarea creditelor pe o perioada de maximum doi ani. Insa contribuabilii vor trebui sa indeplineasca o serie de cerinte si de asemenea, va fi introdus un mecanism de restructurare a imprumuturilor.
Persoanele fizice, care sunt titulare ale unor contracte de credite supuse restructurarii, vor avea dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere speciala pentru credite. Aceasta deducere se va acorda pentru fiecare luna a perioadei impozabile, numai pentru veniturile din salarii realizate la locul unde se afla functia de baza.
In plus, de acelasi regim fiscal vor beneficia si mostenitorii creditelor restructurate precum si garantii care au preluat credite prin novatie, in cazul in care sunt indeplinite conditiile de acordare a facilitatii.
Deducerea urmeaza sa se acorde lunar, incepand cu veniturile din salarii aferente lunii ianuarie 2016 si va reprezenta rata din perioada de prelungire a duratei initiale a creditului, dar nu mai mult de 900 lei/luna.
Cum se va acorda deducerea speciala?
Pentru a primi deducerea speciala, potrivit recentei ordonante de urgenta, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
- sa fie titulari ai unor contracte de credit aflate in derulare la data de 31 mai 2014, indiferent de data acordarii creditului;
- creditul primit de persoana fizica sa fi fost supus restructurarii pana la data de 1 ianuarie 2016;
- sa realizeze venituri brute din salarii prevazute la art. 55 altele decat alin. (2)-(4) din Codul fiscal, la functia de baza, de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea.
Important! Deducerea speciala pentru credite se va acorda lunar la locul unde se acorda si deducerea personala pentru contribuabilii care obtin venituri din salarii la functia de baza. In cazul in care contribuabilul se muta in cursul unei luni la un alt angajator, deducerea speciala pentru credite se va acorda numai la primul angajator pentru luna respectiva, iar in cazul celui detasat pentru care plata veniturilor din salarii se efectueaza de entitatea
la care a fost detasat, deducerea respectivã se va acorda la aceasta entitate.
Noile prevederi stabilesc ca obligatia acordarii deducerii speciale pentru credite va reveni angajatorului, iar procedura de aplicare se va stabili prin ordin al presedintelui ANAF.
Avand in vedere acest lucru, pentru a putea beneficia de deducerea speciala, contribuabilul va trebui sa prezinte angajatorului urmatoarele documente justificative emise de imprumutator/imprumutatori:
- la solicitarea acordarii deducerii, documentul emis de imprumutator/imprumutatori din care sa rezulte: titularul creditului, rata creditului de dupa incheierea perioadei de diminuare a ratei, graficul platilor stabilit in urma restructurarii;
- lunar, documentul emis de imprumutator, care atesta plata ratelor conform graficului stabilit in urma restructurarii.
Documentele se vor pastra la angajator pentru acordarea facilitatii fiscale.
Deducerea speciala pentru creditele restructurate NU se va mai acorda incepand cu luna in care veniturile brute din salarii depasesc suma de 2.200 lei/luna, pe parcursul derularii contractului supus restructurarii pentru perioada respectiva sau pentru perioada in care platile nu au fost efectuate conform graficului stabilit de imprumutator dupa restructurarea creditului, se mentioneaza in documentul citat.
Potrivit ordonantei de urgenta, deducerea speciala lunara pentru creditele restructurate va fi luata in considerare la stabilirea bazei de calcul asupra careia se aplica impozitul de 16%.
Va reamintim ca impozitul lunar pentru veniturile din salarii se determina, conform Codului fiscal, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 de euro.
La cele mentionate mai sus se va adauga si deducerea speciala pentru credite.
Si cei care au venituri din pensii vor beneficia de deducerea speciala
Nu doar contribuabilii care obtin venituri din salarii vor putea beneficia de deducerea speciala pentru creditele restructurate, ci si cei care au venituri din pensii, se mentioneaza in ordonanta de urgenta. Mai exact, este vorba despre trei categorii de contribuabili:
- care obtin venituri din salarii si din pensii;
- care obtin venituri din pensii;
- care obtin venituri din pensii si din salarii.
Contribuabilii care obtin venituri din salarii si din pensii
In cazul in care contribuabilul realizeaza venituri atat din salarii, cat si din pensii, deducerea speciala pentru credite se va acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil, se mentioneaza in ordonanta de urgenta.
Astfel, contribuabilii vor avea obligatia sa instiinteze angajatorul la care au functia de baza, desemnat pentru acordarea deducerii speciale pentru credite, prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere ca nu beneficiaza de deducerea respectiva la determinarea bazei impozabile pentru alte venituri realizate din salarii sau pensii.
In aceste conditii, venitul impozabil lunar din pensii se va stabili, conform noilor dispozitii, prin deducerea din venitul din pensie, in ordine a urmatoarelor:
- contributii sociale obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica;
- suma neimpozabila lunara de 1.000 lei;
- deducerea speciala pentru credite.
Codul fiscal stabileste in prezent ca venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin deducerea din venitul din pensie a unei sume neimpozabile lunare de 1.000 lei si a contributiilor obligatorii calculate, retinute si suportate de persoana fizica.
Contribuabilii care obtin venituri din pensii
Deducerea speciala de 900 lei/luna pentru credite se va acorda si persoanelor fizice care realizeaza un venit brut lunar din pensii la locul desemnat pentru acordarea deducerii speciale pentru credite, de pana la 2.200 lei, inclusiv, in fiecare luna a perioadei impozabile in care se acorda deducerea, se arata in documentul citat. Aceasta facilitate se va aplica incepand cu veniturile din pensii aferente lunii ianuarie 2016.
Contribuabilii care obtin venituri din pensii si din salarii
In situatia in care contribuabilul realizeaza venituri atat din pensii, cat si din salarii, deducerea speciala pentru credite se va acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil, se precizeaza in reglementarile recent publicate in Monitorul Oficial.
Daca sunt realizate venituri din pensii din mai multe surse de venit deducerea speciala pentru credite se va acorda la stabilirea bazei impozabile pentru venitul realizat de la o singura sursa desemnata de contribuabil.
Astfel, contribuabilii vor avea obligatia sa instiinteze platitorul de venit ales pentru acordarea deducerii speciale pentru credite prin depunerea unei declaratii pe propria raspundere ca nu beneficiaza de deducerea respectiva la determinarea bazei impozabile pentru alte venituri realizate din pensii sau salarii.
In ce conditii vor fi restructurate creditele?
Potrivit ordonantei de urgenta vor fi introduse in Codul fiscal dispozitii privind mecanismul de restructurare a creditelor care va fi aplicat de banci si institutii financiare nebancare, inscrise in Registrul general (BNR), care opteaza pentru restructurarea creditelor.
Acelasi document stabileste ca restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele cerinte:
a) sa fie acordata pentru credite care nu inregistreaza intarzieri la plata sau care au intarzieri la plata de cel mult 90 zile;
b) sa conduca la diminuarea cu cel mult 35% a obligatiilor lunare de plata ale debitorului, aferente creditului supus restructurarii, dar nu cu mai mult de 900 lei, indiferent daca imprumutul respectiv a fost acordat in lei sau in valuta, pentru o perioada de maximum doi ani. Pentru creditele in valuta si cele exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, cursul de schimb utilizat este cel comunicat de BNR in vigoare la data depunerii cererii prin care se solicitã restructurarea;
c) sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata conform lit.b);
d) suma reprezentand diminuarea prevazuta la lit. b), inclusiv costul suportat de debitor pentru amanarea la plata a acestora, sa fie distribuite uniform pe o durata egala cu cea pentru care a fost acordata diminuarea obligatiilor de plata, incepand cu data de la care nu mai opereaza diminuarea respectiva;
e) imprumutatorul nu poate majora rata dobanzii sau, dupa caz, marja de dobanda, pentru creditele cu dobanda variabila, sau alte costuri aferente creditului si nici nu poate impune alte costuri, altfel decat era prevazut in contract la data restructurarii;
f) imprumutãtorul pune la dispoziþia debitorilor, inainte ca acestia sa intre in procedura de restructurare a creditelor, scadentarul aferent intregii durate de viata a mecanismului de restructurare.
De asemenea, documentul prevede ca restructurarea ar putea fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita a 900 de lei.