Hotararea UNEJ nr. 1/2014 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 434 din 13 iunie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data a modificat anumite dispozitii din Statul Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti si al profesiei de executor judecatoresc. Astfel, conform noilor reglementari, executorii judecatoresti nu vor mai trebui sa indeplineasca anumite obligatii.
Mai exact, membrii UNEJ nu vor mai fi obligati sa aiba evidentiat si incasat cel putin onorariul minim, prevazut de legislatia in vigoare, in fiecare dosar executional, la data declansarii procedurii executionale.
De asemenea, pana acum reglementarile legale stabileau ca membrii UNEJ nu trebuie sa incheie contracte, conventii, protocoale sau orice alte inscrisuri cu privire la executarea silita si in legatura cu aceasta, cu exceptia celor prevazute de lege.
Actul normativ recent intrat in vigoare anuleaza aceasta interdictie, astfel ca executorii judecatoresti, membri UNEJ, vor putea sa incheie din 13 iunie respectivele documente referitoare la executarea silita.
Avand in vedere modificarile introduse de noile dispozitii, obligatiile membrilor UNEJ sunt urmatoarele:
- sa respecte dispozitiile legii, precum si ale regulamentului;
- sa respecte dispozitiile statutului Uniunii si hotararile Uniunii si ale Camerelor;
- sa actioneze pentru realizarea scopului Uniunii;
- sa respecte normele eticii si principiile deontologiei profesionale;
- sa participe la adunarile si manifestarile initiate de organele de conducere ale Uniunii si Camerelor, la activitatile profesionale, precum si la sedintele organelor de conducere din care fac parte;
- sa pastreze secretul profesional;
- sa achite cu regularitate cotele de contributie si cotizatiile stabilite de Uniune, de Camere si de Casa de Asigurari a Executorilor Judecatoresti, pentru formarea bugetelor acestora;
- sa aiba un comportament demn atat in afara profesiei, cat si in exercitarea acesteia;
- sa raspunda in termenul stabilit la toate solicitarile Camerei sau ale Uniunii.
- sa nu emita acte de publicitate cu privire la oferta serviciilor pe care le presteaza;
- sa se asigure pentru malpraxis, urmand a face dovada in acest sens Camerei din cadrul careia face parte.
In ceea ce priveste raspunderea executorilor judecatoresti, actul normativ recent intrat in vigoare aduce modificari si la acest capitol.
Conform Statului UNEJ si al profesiei de executor judecatoresc, executorul judecatoresc raspunde pentru modul in care isi indeplineste atributiile, disciplinar sau civil, in conditiile legii, regulamentului si ale statutului Uniunii.
Actiunea disciplinara se judeca de Consiliul de disciplina al Camerei, iar impotriva hotararii Consiliului de disciplina al Camerei partile pot face contestatie, in termen de 15 zile de la comunicare, la Comisia superioara de disciplina a Uniunii, care judeca in complet de 5 membri.
Hotararea Comisiei superioare de disciplina este definitiva si putea fi atacata pana acum cu recurs la curtea de apel in a carei raza teritoriala se afla sediul biroului executorului judecatoresc in cauza.
Din 13 iunie, data intrarii in vigoare a Hotarii UNEJ nr. 1/2014, executorii judecatoresti vor putea sa atace la curtea de apel hotararea Comisiei superioare de disciplina cu contestatie si nu cu recurs.