Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriActorul de vodevil Constantin Tanase, un personaj care si-a lasat amprenta in teatrul de revista romanesc, ar fi implinit sambata 134 de ani. O varsta plina de umor si comic. Ingrediente de baza pentru o comedie de calitate, din ce in ce mai rar intalnita astazi. Sa-l uram pe maestrul Tanase nu doar amintindu-ne ca un teatru din Bucuresti ii poarta numele, ci aflandu-i povestea de viata.
Articolul continuă mai jos
Constantin Tanase s-a nascut pe 5 iulie 1880 intr-o familie modesta din Vaslui si a descoperit teatrul frecventand spectacolele de la Gradina "Pirjoala", unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu si I.D. Ionescu, mentioneaza Wikipedia. Astfel, s-a implicat in crearea unui grup de teatru de amatori impreuna cu prietenii sai, cu care juca scene din piesele "Mesterul Manole", "Capitanul Valter Maracineanu" sau "Constantin Brancoveanu". Prima scena a maestrului Tanase si a prietenilor lui a fost beciul casei, dupa care reprezentatiile "s-au mutat" in hambar si chiar in poiata.
Prima experienta profesionala ca actor a fost insa in cadrul trupei de teatru de limba idis condusa de Mordechai Segalescu.
Desi era pasionat inca de mic de teatru, totusi parcursul sau a urmat o alta cale. In 1896 a terminat gimnaziul si, contrar dorintei sale de a deveni actor, s-a inscris la liceul militar din Iasi, unde a fost respins la examenul medical, singura proba unde nu-si facuse griji, in favoarea unui fiu de colonel. Dezamagit, s-a indreptat catre Braila, unde a frecventat o scurta perioada liceul "Nicolae Balcescu", fiind nevoit sa renunte dupa cateva saptamani din lipsa de bani.
Mai departe, Constantin Tanase a urcat la varsta de doar 18 ani la catedra, in pozitia de invatator in Braila. S-a descurcat destul de bine ca invatator, insa a intrat in conflict cu directorul si cativa profesori, asa incat a obtinut un alt post la Harsoveni, Poenesti, unde invatase poetul Alexandru Vlahuta. Tanase si-a dezvoltat repede propriul stil de predare, aducand muzica si gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi catre scoala. Parintii elevilor au fost de asemenea implicati in activitatile scolare, prin excursii in aer liber, unde preda istorie si geografie. Totusi, simpatia castigata in randul oamenilor din localitate i-a atras antipatia notarului si a catorva avocati care nu ii apreciau metodele, astfel incat Tanase a fost in cele din urma dat afara de la scoala.
Nu s-a oprit si s-a reintors la ceea ce isi dorea in liceu: armata. Pe 14 octombrie 1899 s-a inrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucuresti. Dupa efectuarea stagiului militar s-a inscris la cursurile Conservatorului de Arta Dramatica, unde a absolvit in 1905. A inceput sa lucreze in teatru, si s-a casatorit cu Virginia Niculescu in 1917.
La doi ani dupa ce s-a casatorit a pus bazele trupei de teatru "Carabus" in Bucuresti, impreuna cu care urma sa creeze o traditie de teatru de cabaret/ revista pe parcursul urmatorilor 20 de ani, traditie prezenta si astazi, mai ales la teatrul de revista "Constantin Tanase" (care functioneaza inca la adresa fostului "Carabus" pe Calea Victoriei, nr. 33-35, in inima Bucurestiului).
Constatin Tanase a creat un anumit tip de personaj, acela al cetateanului simplu, umil si necajit, mereu in contradictie cu birocratia aparatului de stat. Personajul sau, unic in costumul sau clasic, cu patratele, crizantema la butoniera si bastonas, s-a facut purtatorul de cuvant al unei intregi categorii sociale, ceea ce l-a adus de multe ori in atentia cenzurii.
Impreuna cu "Carabus" a facut numeroase turnee prin tara, si cel putin un turneu in Turcia. Tanase a jucat de asemenea si la Paris. In plus, la "Carabus", Tanase a lansat foarte multi artisti, printre care se numara Maria Tanase si Horia Serbanescu.
Ironiile prezente in piesele sale i-au atras insa furia rusilor, care se pare ca i-ar fi pregatit iesirea definitiva din scena.
Constantin Tanase a murit in Bucuresti pe 29 august 1945. Au existat zvonuri conform carora ar fi fost ucis din cauza satirei la adresa soldatilor rusi care aveau obiceiul sa "rechizitioneze" toate bunurile personale purtate la vedere, mai ales ceasuri, pe care le cereau spunand "Davai ceas".
Referitor la acest aspect Tanase a compus un cuplet, pe il redam mai jos:
Rau era cu «der, die, das»
Da-i mai rau cu «davai ceas»
De la Nistru pan' la Don
Davai ceas, davai palton
Davai ceas, davai mosie
Haraso, tovarasie"
Dupa mai multe reprezentatii Tanase a fost arestat, amenintat cu moartea si i s-a ordonat sa nu mai joace piesa. Dar maestrul nu era omul usor de intimidat. La urmatorul spectacol a aparut pe scena intr-un pardesiu imens, cu mainile "bandajate" cu ceasuri de mana. Spectatorii l-au aplaudat frenetic la aparitie, desi actorul nu a scos nici un cuvant. Apoi si-a deschis pardesiul, scotand la iveala un imens ceas cu pendula. Aratand catre acesta, a spus doar: "El tic, eu tac, el tic, eu tac". Doua zile mai tarziu marele actor era mort.
Citește mai mult despre constantin tanase
Comentarii articol (6)