Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriDescendent dintr-o familie regala, ai carei membri erau svabi de origine, a devenit rege dupa moartea unchiului sau. Si-a condus tara in timpul Primului Razboi Mondial alegand sa lupte pentru aspiratiile poporului sau, impotriva propriei familii, fapt ce a condus la excluderea sa din casa regala. Totusi, a reusit sa uneasca regiunile tarii pe care a condus-o, ramanand in istorie drept regele "intregitor".
Articolul continuă mai jos
Este vorba despre regele Ferdinand I, de la a carui moarte, astazi se implinesc 87 de ani.
Principele Ferdinand Victor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen s-a nascut pe 24 august 1865, la Sigmaringen, se precizeaza pe site-ul familiei regale. Potrivit aceleiasi surse, Ferdinand a fost cel de-al doilea fiu al Principelui Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mare al Regelui Carol I, si al Infantei Antonia a Portugaliei.
In 1885 a terminat cursurile scolii de ofiteri din Kassel, fiind numit, potrivit Wikipedia, cu gradul de sublocotenent in cadrul Regimentului 1 Garda de la Curtea Regala a Prusiei. A urmat apoi studii la Universitatea din Leipzig si la Scoala Superioara de Stiinte Politice si Economice din Tübingen.
Ferdinand s-a stabilit in Romania in 1889, ca mostenitor prezumtiv al regelui Carol I, in urma renuntarii tatalui si fratelui sau mai mare, Wilhelm, la drepturile de succesiune la coroana regala a Romaniei.
Pe 10 ianuarie 1893 s-a casatorit cu Principesa Maria a Marii Britanii si Irlandei de Nord, nepoata a reginei Victoria, fiica a ducelui Albert de Edinburgh si a marii ducese Maria Alexandrovna Romanov, unica fiica a tarului Alexandru al II-lea al Rusiei.
Ferdinand a devenit rege al Regatului Romaniei, sub denumirea de Ferdinand I, in urma mortii unchiului sau, regele Carol I. A condus Romania pe timpul Primului Razboi Mondial, alegand sa lupte de partea Antantei impotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regala de Hohenzolern, de catre seful acestei case, imparatul Wilhelm al II-lea al Germaniei. Decizia de a lupta de partea aspiratiilor poporului sau, impotriva propriei familii regale, a facut, conform Wikipedia, ca in Romania sa mai fie numit si "Ferdinand cel Loial" sau "Ferdinand Intregitorul".
La sfarsitul razboiului, Romania a incheiat procesul de realizarea a statului national-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Vechiul Regat.
La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand I a fost incoronat ca Rege al Romaniei Mari.
Dupa izbucnirea "crizei dinastice", provocata de renuntarea Principelui de Coroana, Carol, la drepturile sale de succesiune la Coroana Romaniei, Ferdinand l-a exclus pe Carol din Casa Regala a Romaniei si l-a numit ca mostenitor regal pe fiul acestuia, principele Mihai.
Ferdinand a murit la Sinaia, la 20 iulie 1927, de cancer la colon, fiind inmormantat la necropola regala de la Curtea de Arges. A fost urmat la tron de principele Mihai, care, din cauza minoratului, va domni sub regenta.
Citește mai mult despre editorial, ferdinand i
Comentarii articol (11)