Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriMarți, 21 ianuarie, are loc evenimentul: Detașări transfrontaliere - abordarea aspectelor practice ale detașărilor în UE și în state terțe. Participă →
Am remarcat, in ultimul timp, ca "cineva" tot incearca sa ne determine sa citim. Proiecte atractive, initiative din ce in ce mai originale, toate sunt gandite pentru un singur scop: acela de a oferi pasionatilor posibilitatea lecturarii gratuite in locatii diverse, precum metrouri, parcuri sau chiar plaje. Ca si cand toata lumea s-ar fi coalizat intr-un amplu proiect de combatere a ignorantei si, in acelasi timp, de sustinere a cititului.
Articolul continuă mai jos
De cativa ani, au aparut numeroase colectii cu romane ale literaturii romane sau universale la preturi incredibil de mici. Aproape ca nu mai exista locuinta in care sa nu isi gaseasca locul cel putin o astfel de carte, achizitionata cu usurinta odata cu vreun cotidian national.
Apoi, au aparut cartile la metroul din Capitala, unde calatorii puteau citi cele cateva titluri prinse bine de bare. Din pacate, proiectul nu s-a bucurat de sustenabilitate, caci publicul needucat si-a dorit prea tare sa ia cartile acasa, in loc sa se lase in metrou, pentru ca si altii sa se bucure de lectura.
La scurt timp de la aceasta initiativa, tot la metroul bucurestean a fost dezvoltat un nou conceput, denumit "Reteaua celor care citesc carti in metrou". Este vorba despre prima biblioteca digitala de la metrou, lansata de o companie de telefonie mobila, care permite tuturor pasionatilor de lectura sa descarce gratuit, de pe telefonul mobil sau tableta, mai multe titluri de carti sau chiar audiobook-uri.
Si vestile bune nu se opresc aici.
In 21 martie, a fost ziua internationala a poeziei. Am aflat atunci despre un proiect tare creativ, "Plateste cu poezie!", ce propunea oamenilor sa se prezinte in anumite cafenele din tara cu o poezie – scrisa de marii autori sau chiar de ei insisi – in schimbul careia urmau sa primeasca, gratuit, cafeaua preferata.
Acum, pe timp de vara, promovarea lecturii a luat noi forme.
Astfel, bucurestenii se pot bucura, pana la sfarsitul lunii august, de sesiuni de lectura in aer liber. Concret, mai multe parcuri din Capitala sunt dotate cu "biblioteci" din care doritorii pot imprumuta carti de care sa se bucure in aer liber.
Un proiect similar a fost implementat si in Vama Veche. Daca ajungeti in statiune, veti gasi fara prea mari eforturi "Plaja de carte", un loc aproape de mare, de unde pot fi imprumutate, gratuit, o diversitate de titluri. Combinatia de lectura, nisip, soare, plaja si o limonada rece n-are cum sa va lase indiferenti, sunt sigura.
In acelasi ton sunt si noptile macedonskiene, despre care am discutat chiar recent cu Irina Macedonski, stra-stranepoata poetului Alexandru Macedonski. In fiecare luna a anului 2014, Irina organizeaza o seara culturala, la care participa scriitori, fani de-ai poetului, actori de teatru sau editori si jurnalisti. De regula, intrarea este gratuita, iar locatia este intotdeauna alta. Spre exemplu, "Noaptea de iulie" se va desfasura pe "Plaja de carte" din Vama Veche.
--
Nu stiu daca si in ce masura oamenii mai citesc, dar ma bucura nespus aceste initiative ce promoveaza lectura. Cuiva ii pasa. Cineva, pe undeva, face eforturi pentru ca noi sa lecturam si sa invatam sa apreciem valoarea unei carti.
Iar asta este mai mult decat as fi putut spera intr-o lume tehnologizata, care pare sa-si fi uitat rostul. Cred ca cel mai mult ma impresioneaza faptul ca bazele tuturor proiectelor sunt puse de tineri, de adolescenti care, la prima vedere, par mai interesati de smartphone-uri si retele de socializare.
Actiunile lor ma fac sa cred ca exista speranta. Ca, intr-o Romanie in care plagiatul a devenit cuvant de ordine in universitati, in care bacalaureatul este un adevarat dezastru, iar elevii intra la liceu cu note de 3 la matematica sau romana, sunt si tineri care se disting prin responsabilitate, dorinta de schimbare si determinare.
Sunt convinsa ca le este greu sa se remarce, ca pornesc greu la un drum presarat cu oprelisti birocratice si neincredere, insa, prin faptul ca merg mai departe, ca nu se opresc la primul hop, ei ne arata ca "viitorul nu suna chiar asa rau".
P.S. Probabil ca, la nivel national, sunt si alte initiative de acest fel, pe care le-am pierdut din vedere. Daca le stiti, impartasiti-le si cu noi, n-am vrea sa ramana necunoscute :)
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (4)