Taxa extrajudiciara de timbru, care trebuie platita obligatoriu pentru eliberarea certificatului de atestarea fiscala, urmeaza sa fie eliminata, daca Noul Cod de procedura fiscala va intra in vigoare.
Mai exact, documentul propus de Ministerul Finantelor prevede ca pentru certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal central sau de catre organul fiscal local nu se datoreaza taxa extrajudiciara de timbru.
Aceasta masura a fost cuprinsa si in prima varianta a Noului Cod de procedura fiscala, lansata in dezbatere publica in vara anului trecut si care ulterior a fost retrasa de pe site-ul Ministerului Finantelor.
Conform Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, pentru eliberarea de catre organele administratiei publice centrale si locale, de alte autoritati publice, precum si de institutii de stat, care, in exercitarea atributiilor lor, sunt in drept sa certifice anumite situatii de fapt, a certificatelor, adeverintelor si a oricaror alte inscrisuri prin care se atesta un fapt sau o situatie, cu exceptia acelor acte pentru care se plateste o alta taxa extrajudiciara de timbru mai mare, taxa extrajudiciara de timbru este de 2 lei.
Certificatul de atestare fiscala este emis de organul fiscal central in termen de cinci zile lucratoare de la data depunerii cererii si poate fi utilizat de persoana interesata pe o perioada de pana la 30 de zile de la data eliberarii, se mentioneaza in Codul de procedura fiscala in vigoare. In cazul persoanelor fizice, perioada in care poate fi utilizat este de pana la 90 de zile de la data eliberarii. Pe perioada de utilizare, certificatul poate fi prezentat de contribuabil/platitor, in original sau in copie legalizata, oricarui solicitant.
Dispozitiile propuse de MFP urmeaza sa introduca o exceptie de la prevederile mentionate mai sus. Astfel, in situatia contribuabilului/platitorului supus unei inspectii fiscale si care solicita eliberarea unui certificat de atestare fiscala in scopul radierii din registrele in care a fost inregistrat, certificatul de atestare fiscala ar putea fi emis in termen de cinci zile lucratoare de la data emiterii deciziei de impunere sau a deciziei de nemodificare a bazei de impozitare, dupa caz.
De asemenea, proiectul de lege mai prevede ca orice persoana fizica sau juridica ar putea solicita organelor fiscale certificatul de atestare fiscala sau documente care sa ateste situatia fiscala a unui contribuabil, insa numai cu acordul scris al contribuabilului in cauza.
Va reamintim ca din 2013, acest act s-a modificat, el continand informatii suplimentare despre obligatiile fiscale ale unei firme. Mai exact, documentul precizeaza daca anumite datorii ale contribuabilului sunt in executare silita sau suspendate la executare silita. AvocatNet.ro a scris despre acest subiect AICI.
Atentie! Noul Cod de procedura fiscala nu se aplica momentan, ci se afla in dezbatere publica, in stadiul de proiect de lege. Puteti consulta documentul pe site-ul Ministerului Finantelor.
Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala. Proiectele noilor coduri, publicate in dezbatere publica, aduc schimbari importante in fiscalitate. AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicata acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.
Comentarii articol (3)