Potrivit reglementarilor stabilite de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, daca, ulterior stabilirii si/sau platii drepturilor de pensie, se constata diferente intre sumele stabilite si/sau platite si cele legal cuvenite, casa teritoriala de pensii opereaza, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificarile ce se impun, prin decizie de revizuire.
Sumele rezultate se acorda sau se recupereaza, dupa caz, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data constatarii diferentelor. Asadar, daca se stabileste, prin decizia de revizuire, ca statul trebuie sa-si recupereze unele sume de bani, atunci pensionarii vor returna banii incasati necuvenit.
Totusi, unii pensionari aflati in situatia de a returna sume din pensie vor fi scutiti de la aceasta obligatie, intrucat Ministerul Muncii a lansat in dezbatere publica un proiect de act normativ in acest sens, documentul fiind adoptat in 19 august in sedinta Guvernului. La o saptamana de la adoptare, proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare a Senatului, alaturi de proiectele privind reducerea CAS si amnistierea mamelor.
Senatorii nu au putut vota, insa, proiectul, din lipsa de cvorum, dupa ce o parte a parlamentarilor PNL si PDL au decis sa paraseasca lucrarile, informeaza Mediafax.
"Pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice […] se scutesc de la plata debitelor constituite sau care urmeaza a fi constituite in sarcina acestora,reprezentand sume incasate necuvenit, ca urmare a unor interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor", se mentioneaza in proiectul de lege privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii.
Practic, documentul prevede scutirea de la plata debitelor generate de interpretari neunitare ale prevederilor legislatiei din domeniul asigurarilor sociale si pensiilor pentru toti pensionarii aflati in evidenta sistemului unitar de pensii publice.
Pe de alta parte, prevederile propuse nu scutesc de la plata acele debite care au drept cauza culpa debitorului materializata in folosirea de catre acesta a unor documente eliberate fara respectarea legii, declararea de catre acesta a unor date neconforme realitatii care au avut drept urmare stabilirea eronata a pensiei sau nerespectarea conditiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, la inceputul sedintei Guvernului din 19 auguste atunci, ca persoanele care au depus documente false pentru a obtine pensie nu vor beneficia de amnistia fiscala.
"Se scutesc toti pensionarii care sunt in sistemul de pensii pana la data intrarii in vigoare a legii, care va fi fixata de Parlament (...) Pe cine nu scutim de la plata sunt pensionarii carora li s-au stabilit debite pentru ca au prezentat fie declaratii false, fie documente false", a precizat ministrul.
"Eu cred ca este de datoria Guvernului sa faca aceasta propunere si, daca Parlamentul o va adopta, trebuie sa dam un mesaj catre acesti oameni, sa nu intre in panica, sa nu comita gesturi extreme si sa nu creada ca toata viata li se termina din cauza unor functionari care nu si-au facut bine treaba", a declarat si premierul Victor Ponta, potrivit informatiilor publicate de Executiv.
--
Proiectul de lege nu vizeaza restituirea sumelor provenite din debitele deja recuperate. In acelasi timp, nu se recupereaza de catre stat nici contributia de asigurari de sanatate sau impozitul, aferente debitelor scutite la plata.
"Scutirea de la plata a debitelor [...] se face indiferent de categoria de pensie de care beneficiaza sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatarii existentei debitelor", se mai precizeaza in proiectul de act normativ.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, proiectul de lege are in vedere reglementarea unitara, cu privire la scutirea de la plata a debitelor generate de interpretari neunitare ale legislatiei din domeniul asigurarilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari. Aceasta deoarece, momentan, exista deja reglementari privind scutirea de la plata unor debite pentru pensionarii proveniti din anumite categorii socio-profesionale (militari, agricultori si personalul auxiliar de pe langa instantele judecatoresti). In fapt, pensionarii proveniti din sistemul de asigurari sociale al agricultorilor au fost scutiti chiar recent de la plata unor debite catre bugetul de stat, prin Legea nr. 120/2014. AvocatNet.ro a scris aici pe larg despre subiect.
Din datele prezentate de Casa Nationala de Pensii Publice, au fost stabilite debite in sarcina unui numar de 31.118 pensionari. Din numarul total, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauza culpa pensionarilor, informeaza Ministerul Muncii.
--
Chiar daca a fost adoptat de Guvern, avand in vedere ca este proiect de lege, documentul trebuie sa obtina votul Senatului si al Camerei Deputatilor si apoi sa fie promulgat de presedintele Romaniei.
Amintim ca o tentativa de amnistie pentru pensionari au mai avut autoritatile in anul 2013. La acea data, tot un proiect de lege prevedea ca toti pensionarii care, din motive neimputabile lor, se gasesc in situatia de a fi datori Casei Nationale de Pensii Publice, beneficiaza de amnistie fiscala. Documentul a fost, insa, respins definitiv de parlamentari.
Comentarii articol (15)