Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriUneori e mai usor sa intrebi in jur ce ar trebui sa faci. Poate cineva stie mai bine. Poate are argumente. Si, apoi, in cunostinta de cauza, poti face o alegere mai buna. Asa ca astazi m-am gandit sa intreb si eu. Si intrebarea mea e genul de dilema in care multi oameni traiesc acum. Hai sa stam de vorba cum faceam candva aici, pe AvocatNet.ro. Ce zici, imi raspunzi?
Articolul continuă mai jos
Am fost, de cand ma stiu, un om orientat mai degraba spre altruism decat spre egoism. Am invatat greu sa spun NU, am invatat greu sa refuz sa ma implic in anumite lucruri. Si asta doar in urma unor aventuri in care ajunsesem sa-mi dedic intregul timp ajutarii unor proiecte externe, fara niciun fel de impact asupra mea ca om. Dar tot nu m-am lecuit de facerea de bine, la fel cum n-am scapat niciodata de reversul ei.
Politic vorbind, asta ma face un om de stanga. Am crezut intotdeauna in faptul ca noi, ca societate, suntem datori sa dam inapoi lucruri, suntem datori sa ajutam oamenii fara noroc sa aiba acces la lucruri pe care altii si le permit doar pentru ca asa s-a intamplat sa se nasca. Habar n-am daca noi suntem egali sau nu. Se spune ca, de fapt, asta e si marea deosebire dintre oamenii de dreapta si cei de stanga. Cei de dreapta cred ca nu ne-am nascut egali, motiv pentru care a incerca sa ajuti e inutil. Cei de stanga cred, dimpotriva, ca ne nastem cu aceleasi calitati, dar ca ne deosebesc, in timp, doar imboldurile materiale pe care le primim.
Si eu cred la fel. Ca ne nastem egali. Si in toti anii petrecuti in slujba AvocatNet.ro, am vazut multe multe exemple de oameni extrem de destepti, extrem de capabili, extrem de utili societatii, care s-au nascut in conditii extrem de proaste. Lor, destinul nu le daduse nimic. Si au putut, totusi, sa razbeasca in societate tocmai datorita ajutorului pe care l-au primit de la alti oameni.
Daca ar trebui sa facem doar lucrurile pe care ni le permitem, atunci n-am mai merge la scoala, n-am mai merge la spital, n-am mai citi si nici n-am mai lucra. Pentru ca, privind la cifrele Institutului National de Statistica, observam ca o buna parte din cetatenii Romaniei nu si-ar putea permite o scoala privata, un abonament de sanatate privat si nici altceva. Suntem saraci, dar saracia noastra n-ar trebui sa ne afecteze simturile si viitorul, ca societate. N-ar trebui sa ne oblige sa traim in Evul Mediu si nici sa ne ferim de hoti si talhari cu bodyguarzi angajati pe banii nostri. Asta cred, dar discutia de fata nu e despre doctrine, ci despre altceva.
Mai cred si ca, astazi, vremurile s-au schimbat, iar "a fi de stanga" trebuie inteles altfel. Wikipedia are un pasaj interesant care descrie pe scurt momentul in care s-a nascut stanga ca doctrina politica. Cu 100 - 150 de ani in urma, "sindicatele erau scoase in afara legii; grevele erau privite ca acte de rebeliune si multi participanti la ele – arestati; ziua de lucru nu avea un numar de ore limitat legal; lipseau asigurarile de somaj, de boala si de batranete; muncitorii si taranii ce nu erau proprietari (si, deci, nu plateau impozit) erau exclusi de la dreptul de vot; asistenta sociala si sanitara se reducea la filantropia bisericeasca; invatamantul nu era finantat de stat si deci nu era accesibil copiilor din clasele nevoiase etc." Astazi, nu mai e asa. Desi vremurile ne atrag tot mai mult spre momentele in care vom abandona sistemele bazate pe solidaritate si vom migra spre teoria contributivitatii.
Am fost dezamagit de multe ori, pana acum, de oferta politica de la noi. Si acum sunt dezamagit de actuala oferta de stanga. Acceptam, de multe ori, grobianismul si prostiile oamenilor politici doar pentru ca, din cand in cand, au avut rezultate in anumite actiuni. Si asta se aplica, cu siguranta, si stangii si dreptei de la noi. Ajungem sa credem, la fel ca pe vremea lui Ceausescu, ca "el era bun, saracul, dar ea l-a stricat". Am auzit asta nu la putini dintre sustinatorii actualului domn Presedinte ori ai domnului Prim Ministru.
Punand lucrurile in acest context, ajungem la vot, mai intotdeauna, obligati sa votam negativ. Nu ne place ala si celalalt, atunci votam cu astia. Nici ei nu ne plac foarte mult, dar parca ailalti ne displac mai tare. Sau alegem sa stam acasa. De parca statul acasa ar fi vreodata o solutie. Realist, insa, recunosc faptul ca n-am argumente prin care as putea indemna pe cineva, astazi, sa mearga la vot. In fond, ce-ai putea spune in sensul asta? Ceva util, nu prostii.
Si, uite asa, ajungem si la provocarea pe care o lanseaza prezentul articol. M-ar ajuta sa aflu, aici si acum, de ce as vota cu unul sau cu altul dintre actualii candidati la presedintie. Promit ca noi, echipa de moderare, o sa incercam sa mentinem discutia coerenta si decenta, indepartand doar acele mesaje care intra in conflict cu bunul simt.
Am spus ce cred, ce simt si ce gandesc. Iau in calcul si ideea in care gresesc in rationamentul meu. Nu e exclus. Spune-mi care dintre candidatii actuali la presedintie ar putea face mai multe pentru mine si pentru natiunea noastra. Care m-ar ajuta sa vad Romania altfel peste cinci ani. Care merita votat. Nu de alta, dar ca mine sunt multi oameni, iar discutiile decente lipsesc de multa vreme din spatiul public. In trecut, imi aduc aminte de polemicile pe care le aveam, decent, cu oameni pe care i-am respectat intotdeauna in aceasta comunitate, chiar daca orientarea lor politica era in cealalta directie. Si as aminti aici discutiile cu Martonze, cu Elga_50 si multi altii.
Hai sa discutam decent, ca alta data, despre noi si oferta politica actuala. Ce zici? Cu cine sa votez in noiembrie?
Citește mai mult despre alegeri 2014, editorial
Comentarii articol (26)