Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebări"Omule, admira balena si straduieste-te sa-i semeni! Ramai si tu cald printre gheturi! Traieste si tu in aceasta lume fara sa-i apartii". Sunt cuvintele scriitorului american Herman Melville care a ramas cunoscut in literatura internationala prin romanul "Moby Dick" si de la a carui moarte astazi se implinesc 123 de ani.
Articolul continuă mai jos
Herman Melville, eseist, poet si scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul sau "Moby Dick", s-a nascut pe 1 august 1819 si a murit pe 28 septembrie 1891.
In amintirile sale afirma ca gustul pentru aventuri l-a dobandit ascultand povestirile tatalui sau, Allan, despre valuri marine monstruoase, inalte cat un munte, despre catarguri de corabii care se rupeau ca surcelele in bataia furtunilor, despre peripetiile unei calatorii pe mare catre Le Havre sau Liverpool, mentioneaza Wikipedia.
Astfel ca este atras de calatorii si in anul 1835 se imbarca pe un vas ancorat in portul orasului New York, traverseaza oceanul ca elev matelot pana la Liverpool, viziteaza Londra si se intoarce cu aceeasi nava. Aceasta este una dintre multele calatorii pe care le-a facut pe mare, majoritatea constituind subiecte pentru operele sale ("Redburn: His First Voyage", "Taipi", "Omoo", "White Jacket: or, The World in a Man-of-War").
Insa dintre toate, romanul care i-a adus celebritatea a fost "Moby Dick". Totusi, cartea nu a atras la inceput atentia publicului, ci abia dupa moartea lui Melville aceasta a fost redescoperita de public. Romanul reda aventurile capitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinta de a ucide legendara balena alba, Moby Dick, care ii cauzase pierderea unei gambe.
Fie ca este vorba de "Moby Dick" sau de alte opere ale sale, Herman Melville lasat multe teme de reflectie, printre care se numara si acestea:
Omule, admira balena si straduieste-te sa-i semeni! Ramai si tu cald printre gheturi! Traieste si tu in aceasta lume fara sa-i apartii. Ramai rece la Ecuator si fa ca sangele sa-ti curga in vine chiar si la Pol. Pastreaza-ti omule in toate anotimpurile propria temperatura.
Nu imi vorbiti despre amaraciunea maturitati si a batranetii, si un baiat o poate simti, si mai mult inca, atunci cand asupra sufletului lui tanar a cazut mucegaiul, am invatat de tanar sa gandesc mult si amarnic.
Civilizatia nu contine toate virtutile umanitatii, nu are nici macar o buna parte din ele.
Civilizatia se deosebeste de barbarie sau reprezinta un stadiu avansat al ei?
In distantele fara pamanturi se afla cel mai inalt si netarmuit adevar si e mai bine sa pieri in infinitul agitat, decat sa fii strivit de mal, chiar daca malul inseamna si siguranta.
Viata este un voiaj spre acasa.
Unde se gaseste ultimul port de unde nu vom mai ridica ancora?
Un om fara nici cea mai mica urma de teama este un tovaras mai periculos decat un las.
Soarta e totdeauna vitrega cu cei lipsiti de noroc.
Esti si tu un rechin, bineinteles, dar daca izbutesti sa tii in frau rechinul din fiinta ta, vei fi un inger, deoarece toti ingerii nu sunt decat rechini foarte bine stapaniti.
Daca natura nu este impotriva noastra, nu este nici de partea noastra.
Credinta, ca un sacal, se hraneste printre morminte si isi trage cele mai bune ratiuni de existenta din indoielile noastre in privinta mortii.
Cladirile mici pot fi terminate de catre primii lor arhitecti; cele mari, cele adevarate, lasa intotdeauna acoperisul pe seama posteritatii.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (0)