Persoana fizica autorizata este acea persoana autorizata sa desfasoare orice forma de activitate economica permisa de lege, folosind in principal forta sa de munca, se mentioneaza in OUG nr. 44/2008.
Persoanele fizice care intentioneaza sa desfasoare o activitate economica ca persoane fizice autorizate sunt obligate sa se inregistreze si sa se autorizeze la Oficiile Registrului Comertului, operatiuni in urma carora vor primi un cod unic de inregistrare, informeaza ANAF intr-un ghid publicat recent pe pagina sa de internet.
In acest sens, PFA va depune la Registrul Comertului mai multe documente pentru constituirea entitatii, urmand ca inregistrarea la ONRC sa se efectueze in termen de aproximativ trei zile lucratoare din ziua depunerii documentatiei relevante. Mai multe informatii despre infiintarea unei PFA puteti citi in acest articol.
De asemenea, unul dintre aspectele care ar trebui avute in vedere de o PFA, in etapa de infiintare, este si contul bancar, prin care va desfasura operatiunile viitoare. In practica, exista neclaritati cu privire la obligativitatea deschiderii unui cont bancar pe PFA sau folosirea unuia deja existent, pe persoana fizica.
Cont bancar pe PFA sau pe persoana fizica?
Legea nu prevede obligatia existentei unui cont bancar pe PFA, a declarat pentru AvocatNet.ro Gabriela Noemi Popescu, Senior HR and Social Security, Tax Consultant, in cadrul PKF Finconta. Aceasta a adaugat ca, in doctrina, exista diverse opinii cu privire la obligativitatea detinerii de catre PFA a unui cont bancar dedicat activitatilor profesionale, insa opiniile care sustin existenta unui astfel de cont nu au la baza o prevedere legala.
Conform specialistului, art. 48 din Codul Fiscal, care reglementeaza regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla, prevede conditiile in care cheltuielile efectuate de o PFA sunt cheltuieli deductibile.
"Una dintre conditiile reglementate este ca aceste cheltuieli <<sa fie efectuate in cadrul activitatilor desfasurate in scopul realizarii venitului, justificate prin documente>>. Astfel, daca PFA poate sustine, prin documente, cheltuielile efectuate in scopul realizarii venitului, faptul ca nu sunt efectuate dintr-un cont dedicat PFA-ului, nu reprezinta motive de nedeductibilitate a respectivelor cheltuieli", ne-a explicat consultantul.
Totusi, Gabriela Noemi Popescu atrage atentia asupra faptul ca in contul utilizat de persoana fizica in scop personal pot exista venituri/cheltuieli care nu sunt aferente activitatii profesionle. Asadar, pentru o mai buna transparenta si pentru eliminarea anumitor interpretari din partea autoritatilor fiscale, specialistul sustine ca este recomandat ca PFA sa deschida un cont bancar dedicat incasarilor si platilor rezultate in urma desfasurarii unor activitati profesionale.
Potrivit reprezentantul PKF Finconta, in conditiile in care nu exista reglementari foarte clare in acest sens, nu se pot identifica riscuri pentru PFA care deruleaza incasari si plati din contul bancar utilizat in scop personal.
PFA raspunde cu averea personala in fata creditorilor
Daca in privinta contului bancar personal si a celui dedicat PFA lucrurile nu sunt tocmai clare, atunci cand vine vorba despre averea personala a persoanei fizice autorizate legislatia in vigoare lamureste situatia. Astfel, reglementarile actuale stabilesc ca PFA raspunde cu toata averea personala in fata creditorilor, in situatia in care nu isi poate achita datoriile.
Conform dispozitiilor art. 20 din OUG. nr. 44/2008, persoana fizica autorizata raspunde cu patrimoniul personal in doua cazuri:
- cand nu a constituit un patrimoniu de afectatiune aferent profesiei autorizate pe care o desfasoara;
- cand creanta detinuta impotriva persoanei fizice autorizate excede valorii patrimoniului de afectatiune.
Prima ipoteza vizeaza situatia in care nu exista o diviziune a patrimoniului, si prin urmare, creditorii pot sa se indestuleze din orice bunuri si sume de bani detinute de persoana fizica autorizata, cu exceptia celor care, potrivit legii, nu pot face obiectul executarii silite conform art. 726 din Codul de procedura civila, a precizat, intr-un articol mai vechi publicat de AvocatNet.ro, Alexandra Ologu, Senior Associate Dragne&Asociatii.
A doua ipoteza in care PFA raspunde cu patrimoniul personal, respectiv atunci cand creanta detinuta impotriva sa, excede valorii patrimoniului de afectatiune, face referire, dupa cum ne-a declarat avocatul de la Dragne&Asociatii, la situatia in care creditorul nu se poate indestula din patrimoniul de afectatiune si, in completare, se indreapta impotriva patrimoniului personal al persoanei fizice autorizate. Insa, la fel ca in prima situatie, creditorul nu va putea urmari acele bunuri care sunt in mod expres excluse de la executare, iar veniturile pot fi urmarite doar in limitele prevazute de art. 728 din Codul de procedura civila, a atentionat Alexandra Ologu.
Aceeasi sursa ne-a declarat ca o persoana fizica autorizata poate raspunde cu patrimoniul personal in cele doua situatii mentionate anterior, indiferent de calitatea creditorului sau, legea nefacand distinctie intre entitatile care pot urmari patrimoniul acesteia.
In ceea ce priveste creditorii persoanei fizice autorizate, trebuie clarificata natura creantei lor, pentru ca daca acestia nu beneficiaza de o creanta garantata, atunci ei vor avea calitatea de creditori chirografari, in virtutea careia au dreptul la recuperarea creantei doar subsecvent indestularii creditorilor garantati, a adaugat avocatul.
De asemenea, potrivit art. 2.342, alin.(1) din Codul civil, cel obligat personal (inclusiv persoana fizica autorizata) va raspunde in fata creditorilor cu toate bunurile mobile si imobile, prezente si viitoare, aflate in patrimoniu.
Ce taxe si contributii plateste o PFA?
Va reamintim ca persoanele fizice autorizate trebuie sa plateasca atat impozit pe venit, cat si contributii de asigurari sociale.
Astfel, PFA plateste un impozit de 16% din venitul net determinat in sistem real, in cazul PFA care stabilesc venitul net anual utilizandu-se datele din contabilitatea in partida simpla sau un impozit de 16% din norma de venit, in cazul PFA impuse pe baza de norma de venit, a declarat, la o solicitarea mai veche a noastra, specialistul Gabriel Sarbu.
Practic, PFA cu norma norma fixa de venit datoreaza impozit 16% (cota unica) din respectiva norma, indiferent de nivelul real al veniturilor realizate, nivelul normei fiind stabilit anual pentru activitatile eligibile de catre directiile generale ale finantelor publice. In schimb, PFA care opteaza pentru sistemul real de impozitare datoreaza cota de 16% la veniturile nete totale, determinate ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile.
Pe langa impozitul pe venit, PFA trebuie sa achite si contributia la pensii in cota de 26,3% si la sanatate de 5,5%.
Astfel, PFA datoreaza la sistemul de pensii o contributie de 26,3% din venitul declarat, adica venitul pentru care doresc sa se asigure. Potrivit reglementarilor, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Baza de calcul pentru CAS sau venitul declarat nu poate fi mai mica de 804,3 lei si nici mai mare de 11.490 lei. Practic, PFA vor trebui sa plateasca pentru pensii minimum 211,53 lei (35% x 2298 lei x 26,3%) si maximum 3021,87 lei (5 x 2298 lei x 26,3%).
In ceea ce priveste cea de-a doua contributie pe care persoanele fizice autorizate trebuie sa o plateasca, si anume contributia de asigurari sociale de sanatate in cota de 5,5%, baza de calcul difera in functie de modul de impunere a PFA - in sistem real sau pe baza normei de venit. Astfel, potrivit lui Gabriel Sarbu, baza de calcul poate fi:
- diferenta dintre totalul veniturilor impozabile realizate si cheltuielile aferente acestor venituri in cazul persoanelor fizice autorizate impuse in sistem real;
- norma de venit in cazul persoanelor fizice autorizate impuse pe baza de norma de venit.
Totodata, PFA poate plati contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca doreste sa beneficieze de indemnizatie pentru concediile medicale. Aceasta reprezinta 0,85% din venitul net determinat in sistem real sau din norma de venit, in functie de forma de impunere a persoanei fizice autorizate, a punctat Gabriel Sarbu.