Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriRetelele de socializare ne ajuta sa tinem legatura cu prietenii si rudele, sa le aratam ce facem, pe unde mergem sau sa ne laudam cu ce ne mai cumparam. Insa, de cele mai multe ori, multi dintre noi nu sunt constienti ca aceste informatii pot fi vazute online de catre oricine si ca astfel ne expunem unor pericole reale.
Articolul continuă mai jos
Un prim aspect care ar trebui sa ne preocupe este furtul de identitate. Atunci cand suntem prea generosi cu informatiile pe care le facem disponibile prin intermediul retelelor de socializare, exista riscul ca acestea, fiind pe Internet la indemana oricui, sa fie furate si folosite in scopuri nu tocmai bune. De exemplu, datele personale ale unei persoane pot fi folosite pentru a face amenintari sau a comite fraude.
O alta problema ar putea fi cresterea posibilitatii de a deveni victimele unor infractiuni prin dezvaluirea locurilor in care ne aflam. Aproape toti stim ca unele retele de socializare ne permit sa dam “check-in” in locurile in care ne aflam si sa spunem cine ne insoteste. Trebuie sa fim constienti ca dezvaluirea in mod sistematic a locurilor pe care le frecventam (domiciliul, locul de munca, restaurantul preferat etc.) ne poate expune la furturi, de exemplu. Avand in vedere ca (de obicei) “check-in”-urile sunt afisate pe profilurile noastre online, un hot inteligent s-ar putea folosi de informatiile astfel obtinute pentru a ne face o “vizita” acasa atunci cand suntem plecati.
Si sa nu uitam nici de posibilitatea de a fi urmariti de catre organele statului cu scopul obtinerii de dovezi necesare in cazuri de furt, frauda s.a.m.d. In Statele Unite ale Americii, de exemplu, Biroul Federal de Investigatii (FBI) se foloseste de informatiile disponibile pe retelele de socializare pentru a verifica alibiurile suspectilor sau pentru a obtine dovezi in legatura cu jafuri sau spargeri.
In fine, nu zice nimeni ca trebuie sa renuntam total la retelele de socializare -- mai ales daca acestea ne ajuta in viata de zi cu zi --, ci doar ca ar trebui sa fim foarte atenti atunci cand le folosim. Pentru ca fiecare informatie pe care o facem publica pe Internet ar putea sa ne afecteze, intr-un fel sau altul, la un moment dat.
Citește mai mult despre pericole, retele socializare
Comentarii articol (15)