Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriCel putin 20 de zile de concediu de odihna in fiecare an trebuie sa primeasca fiecare salariat. Iar acum angajatorii nu mai au niciun motiv sa le acorde acestora fie si o zi mai putin de-atat.
Articolul continuă mai jos
Aparitia Legii 12/2015, care se aplica de azi, este doar o masura de punere in acord a legislatiei autohtone cu cea europeana. Pentru ca salariatii aveau si pana ieri dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna anual chiar si in situatia in care se aflau un an intreg in concediu medical.
Cu toate astea, unii angajatori nu s-au sfiit pana acum sa ignore legislatia europeana si sa aplice doar prevederea din Codul muncii potrivit careia concediul de odihna trebuie acordat proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
Constitutia Romaniei stabileste ca, in urma aderarii la Uniunea Europeana, prevederile tratatelor constitutive ale UE si celelalte reglementari comunitare obligatorii au prioritate in fata dispozitiilor contrare din legile interne.
Astfel, Directiva europeana 88/2003 stabileste ca fiecare stat membru trebuie sa ia masurile necesare pentru ca salariatii sa aiba parte in fiecare an de un concediu platit de minimum patru saptamani.
In ianuarie 2009, in urma interpretarii acestei prevederi europene de catre Curtea de Justitie a UE, prin hotararea data in cauzele conexate C‑350/06 si C‑520/06, s-a decis, in esenta, ca salariatii au dreptul la concediu platit chiar daca stau un intreg an in concediu medical.
In plus, Legea 12/2015 dispune ca, la stabilirea concediului anual de odihna, sunt considerate perioade lucrate si cele aferente concediului de maternitate, de risc maternal si pentru ingrijirea copilului bolnav.
In afara de aceste aspecte, Codul muncii nu face niciun fel de diferentiere intre salariatii cu norma intreaga si cei cu fractiune de norma, astfel ca ambele categorii de angajati au dreptul la cel putin 20 de zile de concediu de odihna in fiecare an.
Prin urmare, deoarece de azi s-a clarificat in legislatie si aspectul legat de concediile independente de vointa salariatilor, niciun angajator nu mai are vreun motiv sa refuze acestora dreptul la cele 20 de zile.
Citește mai mult despre concediul de odihna
Comentarii articol (4)