Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriAvocatnet.ro incepe mai devreme luna cadourilor. Incepand de astazi, orice utilizator va putea descarca gratuit cartea "Internetul, istorie deja?", scrisa de George Alin Popescu.
Articolul continuă mai jos
Alin Popescu este avocat, specializat in drept informatic, in cadrul Cabinetului de Avocat "Alin Popescu".
Avocatnet.ro incepe mai devreme luna cadourilor. Incepand de astazi, orice utilizator va putea descarca gratuit cartea "Internetul, istorie deja?", scrisa de George Alin Popescu. Pentru cei interesati, am selctat mai jos pasajul introductiv al cartii.
"Teama dinainte de cunoastere
Daca sunteti pasionati de istorie, asa cum sunt si eu, atunci cu siguranta ca ar trebui sa încercati imposibilul de a face rost de cartea lui Jacques Barzun "De la naivitate la decandenta: 500 de ani de viata culturala occidentala: 1500 si pâna în prezent". Va spun acest lucru în primul rând pentru ca modul în care Barzun întelege sa explice istoria este unul cu totul si cu totul fenomenal. El reuseste sa îmbine o lume a anecdoticii cu analiza serioasa a evenimentelor relatate, scotând astfel în evidenta în mod stralucit tocmai concluziile pe care vrea sa le transmita cititorului despre transformarea naturii umane de-a lungul timpului.
Unul dintre exemplele date de Barzun are legatura cu inaugurarea unei linii de tren în Marea Britanie. Suntem asadar în anul 1830, si autoritatile de atunci deschid pentru prima data o linie de cale ferata între orasele Manchester si Liverpool. Printre invitatii acestei calatorii inaugurale se afla personalitati ale vremii: Ducele de Wellington, membri ai Parlamentului si printre altii si un economist renumit al vremii, William Huskisson, Presedintele Comisiei de Comert a Marii Britanii.
Dupa ce trenul porneste la drum si reuseste sa circule cu o viteza uluitoare la acea vreme (aproape 35 de kilometri la ora), calatoria este întrerupta undeva la jumatatea distantei de parcurs, pentru ca locomotiva sa fie alimentata cu apa. În timpul acestei operatiuni, pasagerii coboara si vorbesc înflacarati despre avantajele noului mijloc de transport.
Din nefericire însa, tocmai la acelasi moment, pe linia ferata paralela circula un tren în sens opus calatoriei noastre, plin si acesta cu personalitati. Acest al doilea tren avertizeaza trecerea sa prin semnale repetate. Reporterii prezenti au relatat a doua zi ca Huskisson, derutat probabil de zgomotul si miscarea din jurul sau, este convins ca sunetele veneau de la trenul care alimenta. Multa vreme dupa eveniment, englezii îsi vor aduce aminte de Huskisson ca de prima persoana ucisa de tren.
Bun, ne putem întreba, cum este posibil ca un om ca Huskisson sa nu îsi dea seama de pericolul ce îl pândeste si sa moara într-un accident atât de stupid? Ei bine, daca ne-am teleporta cumva înapoi în timp, la acel moment, am întelege ca trenul însemna o noutate radicala. Nu numai prin importanta sa economica, ci si prin alura sa. Nu degeaba, primii oameni care au asistat la o proiectie cinematografica a unui tren care intra în gara au fugit mâncând pamântul. Au fugit însa doar dupa ce, anterior, îl privisera cu groaza un timp îndeajuns de lung încât sa-i cada victima într-o situatie reala.
De cele mai multe ori, inventiile tehnologice necesita o schimbare radicala a mentalitatii oamenilor pentru a fi acceptate. Huskisson nu a apucat sa realizeze acest lucru si a platit cu viata.
Daca e sa ne raportam la România, spre exemplu, la momentul la care scriu aceste rânduri, fiecare dintre cetatenii ei este constient de prezenta internetului. Toti îl considera o tehnologie inovatoare. Unii nu îl înteleg. Asemeni tuturor oamenilor din lume însa, chiar daca nu îl înteleg, trebuie sa îl ia în considerare si sa se adapteze la schimbari. Altfel, noi, oamenii prezentului, avem de rezolvat o mare problema. Spre deosebire de Huskisson noua nu trebuie sa ne fie frica de faptul ca o sa ne pierdem viata. Cu siguranta nu!
Dar sunt uneori lucruri pe care societatea noastra le considera mai importante decât pierderea vietii. Un proces spre exemplu. Sau pierderea slujbei. Ori, si mai rau, pierderea trenului catre destinatiile lumii de mâine.
Citind cartea, ar trebui sa vedeti internetul asa cum este el. Nu are nimic din ferocitatea unui animal salbatic. Poate fi domesticit. Putem chiar beneficia de pe urma sa. Si roadele acestor beneficii se pot observa în fiecare clipa a existentei noastre. Nu trebuie decât sa întelegem ca internetul este o lume integrata în lumea reala. Pentru unii o lume mai buna, pentru altii o lume amenintatoare. Când vom întelege acest lucru, vom putea spune ca internetul lucreaza pentru noi."
in cazul in care doriti sa rasfoiti cartea, va invitam sa accesati aceasta pagina
Pentru a descarca versiunea electronica a cartii, va rugam sa faceti click dreapta pe legatura de mai jos ("Internetul, istorie deja - George Alin Popescu"), si sa alegeti "Save target as".
Comentarii articol (0)