Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriA fost inclusa recent in topul celor sapte minuni arhitecturale necunoscute. A ajuns de trei ori in Cartea recordurilor pentru cea mai mare, cea mai scumpa si cea mai grea cladire administrativa din lume. Insa pe cat este de grandioasa arhitectura, pe atat este de costisitoare intretinerea. In plus, construirea ei a insemnat disparitia a mii de locuinte.
Articolul continuă mai jos
Este vorba despre Palatul Parlamentului sau Casa Poporului. Cladirea a fost inclusa in topul celor sapte minuni arhitecturale necunoscute, realizat de BBC, informeaza Mediafax.
Construita in 1984, cladirea in stil neoclasic are 12 etaje (cu opt etaje suplimentare sub pamant) insumand 3.100 de camere, in 330.000 de metri patrati. Proiectul a costat 3,3 miliarde de euro, dar costurile, de fapt, au fost mult mai mari, bucurestenii pierzand si o parte din oras, arata agentia de presa. Pentru a fi construit Palatul Parlamentului, o cincime din centrul Bucurestiului a fost distrus, incluzand multe cartierul Uranus, peste 30 de biserici si sinagogi si aproximativ 30.000 de locuinte.
Concret, dupa cutremurul din 4 martie 1977, Nicolae Ceausescu a cautat un amplasament pentru a dezvolta un program foarte mare de investitii. Astfel, constructia Palatului Parlamentului a fost inclusa in asa-numitul Proiect Bucuresti, lansat de cuplul Ceausescu ca o replica a orasului Phenian, capitala Coreei de Nord.
La construirea acesteia au participat aproximativ 20.000 de muncitori, dupa cum mentioneaza Wikipedia, si s-au folosit:
De asemenea, cladirea are urmatoarele dimensiuni:
Insa o constructie atat de mare are si un consum pe masura, factura lunara de intretinere fiind de mii de euro.
Conform unei anchete realizate in 2013 de Digi24.ro, Palatul Parlamentului consuma cat doua mii de locuinte si plateste anual peste un milion si jumatate de euro pentru factura la intretinere.
Palatul Parlamentului are 4.000 de calorifere, 120.000 de becuri, 150 de kilometri de cabluri electrice, 100 de kilometri de conducte. Potrivit sursei citate, cladirea consuma anual peste sase milioane de kW/h, cat doua mii de locuinte, peste 12.600 de gigacalorii, aproape cat o mie de locuinte, si aproximativ 140.000 de metri cubi de apa pe an, cat 1.150 de locuinte.
Tot acest consum greu de imaginat costa Palatul Parlamentului, anual, 1.600.000 de euro.
Costurile ar putea fi reduse considerabil, daca ar exista un sistem de iluminat ecologic si o centrala termica moderna. Insa aceste modificari nu pot fi efectuate pentru ca nimeni nu a facut receptia cladirii in ultimii 23 de ani, dupa cum mentioneaza aceeasi sursa.
Citește mai mult despre editorial, palatul parlamentului
Comentarii articol (11)