Ordinul MECS nr. 3165/2015 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii in ciclurile de studii universitare de licenta, de master si de doctorat pentru anul universitar 2015-2016 a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 129 din 19 februarie si se aplica de la data publicarii.
Admiterea pentru studiile de licenta, master si doctorat se organizeaza in sesiuni, inainte de inceperea anului universitar, stabileste actul normativ mentionat.
La admiterea pentru studiile universitare de licenta pot sa participe doar absolventii de liceu cu diploma de bacalaureat/diploma echivalenta, la cea pentru studiile de master -- doar absolventii cu diploma de licenta/diploma echivalenta, iar la cea pentru studiile de doctorat -- doar absolventii cu diploma de licenta/diploma echivalenta sau cu diploma de master. In cazul tuturor studiilor universitare, media generala minima de admitere este cinci.
"Media generala minima de admitere la studii universitare de licenta, de master si de doctorat nu poate fi mai mica decat cinci sau decat un numar minim de puncte echivalent. Media generala de admitere se calculeaza ca medie aritmetica sau medie ponderata a notelor obtinute la probele concursului de admitere", scrie in Ordinul MECS nr. 3165/2015.
Referitor la posibilitatea de a urma mai multe programe de studii, fiecare candidat poate sa fie admis si inmatriculat ca student la cel mult doua astfel de programe, in acelasi timp. Totodata, in aceasta situatie, finantarea de la bugetul de stat se acorda (daca este cazul) doar pentru un singur program de licenta, un singur program de master sau un singur program de doctorat.
"Candidatul declarat admis la mai multe programe de studii universitare opteaza pentru programul de studii care va fi finantat de la bugetul de stat, prin depunerea diplomei/adeverintei de bacalaureat sau a diplomei/adeverintei ciclului de studii universitare anterior absolvit, dupa caz, in original, la facultatea pe care doreste sa o urmeze, respectand termenul de depunere stabilit de aceasta din urma", se arata in actul normativ.
Fiecare institutie de invatamant superior trebuie sa-si stabileasca propriile reguli de admitere (bazate pe criteriile generale ale MECS) si sa puna la dispozitia candidatilor informatii utile.
"Institutiile de invatamant superior vor aduce la cunostinta candidatilor, prin afisare la sediul institutiilor si pe pagina web proprie, informatii privind: regulamentul propriu de admitere, oferta anuala de scolarizare (...), conditiile si documentele necesare pentru inscriere, perioadele sesiunilor de admitere, modalitatea si probele de concurs, facilitatile sau conditiile speciale, taxele de inscriere pentru organizarea si desfasurarea admiterii, alte informatii utile candidatilor", mai este precizat in document.
Rezultatele admiterii se afiseaza la sediile institutiilor de invatamant superior si, de asemenea, se publica pe site-urile acestora.
Atentie! Cetatenii statelor din UE, din Spatiul Economic European si cei din Elvetia pot sa participe la admitere, in toate ciclurile de studii universitare, in aceleasi conditii precum cetatenii romani.
Comentarii articol (0)