Sistemul fiscal din Romania urmeaza sa fie modificat major, odata cu rescrierea si republicarea pilonilor legislativi care il reglementeaza: Codul fiscal si Codul de procedura fiscala.
Proiectele noilor coduri au fost publicate in aceasta saptamana in dezbatere publica si aduc schimbari importante in fiscalitate.
Printre principalele noutati se numara reducerea TVA la 20%, obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice, precum si modificarea regimului fiscal al microintreprinderilor.
AvocatNet.ro a inceput analiza documentelor si va publica in perioada urmatoare mai multe articole prin care explica ce noutati aduc. Puteti citi despre schimbarile fiscale propuse in pagina dedicate acestei campanii informative – Noul sistem fiscal.
Soferii care circula cu autoturismele pe reteaua de drumuri nationale a Romaniei fara sa plateasca rovinieta sunt depistati, in principal, prin intermediul camerelor de supraveghere instalate de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale.
Din ianuarie, numarul punctelor fixe de control a ajuns la 66, insa zonele in care sunt instalate acestea n-au fost precizate de CNADNR. Prin urmare, AvocatNet.ro a cerut institutiei o lista cu amplasarea tuturor camerelor video.
Aflati din acest material in ce zone sunt amplasate cele 66 de camere video.
Procesul-verbal de contraventie, pe care-l primesc soferii care circula fara rovinieta si sunt depistati de camerele video, trebuie sa fie semnat de mana de agentul constatator, in caz contrar acesta fiind nul, a decis recent Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
In prezent, Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor stabileste deja ca lipsa semnaturii agentului constatator este un motiv pentru care procesul-verbal de contraventie devine nul, insa decizia judecatorilor are in vedere strict situatia in care acesta este intocmit de personalul CNADNR dupa depistarea soferilor cu ajutorul camerelor video.
Detalii AICI.
Comerciantii ar putea fi obligati din 1 martie sa afiseze, langa casele de marcat, un anunt prin care sa-i atentioneze pe clienti ca au dreptul sa beneficize de produsul cumparat fara sa-l plateasca, in cazul in care nu primesc bon fiscal.
De asemenea, anuntul va contine si numarul Telverde pe care il vor putea apela consumatorii pentru a reclama magazinele care nu le emit bon fiscal. Modelul anuntului este cuprins intr-un proiect de ordin, lansat vineri in dezbatere publica de Ministerul Finantelor.
Cititi pe larg despre acest subiect AICI.
Programul "Rabla" ar putea sa demareze, in acest an, in cursul lunii martie, iar numarul de tichete pentru persoanele fizice va fi mai mare decat cel din 2014, dupa cum a declarat luni ministrul mediului.
Totodata, ecobonusul pentru achizitionarea de masini prietenoase cu mediul va fi triplat, conform proiectului de ghid al programului, care a fost lansat in dezbatere publica.
Mai multe informatii in acest material.
Debitorii care acumuleaza restante la banci pentru ca li s-a redus salariul sau pentru ca sunt in somaj ar putea plati o dobanda penalizatoare limitata, se mentioneaza intr-un proiect de lege propus marti de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Mai mult decat atat, documentul prevede ca debitorii ar putea scapa de datoriile la banci dupa executarea imobilului aflat in garantie, chiar daca suma obtinuta nu va acoperi integral creditul. Aceasta in conditiile in care, in prezent, daca banca vinde casa debitorului si suma acopera doar partial imprumutul, atunci debitorul ramane in continuare dator, pentru restul ramas.
AvocatNet.ro a scris pe larg despre subiect in acest articol.
Bonul fiscal este documentul care trebuie emis obligatoriu de catre comercianti atunci cand vand produse sau presteaza servicii, dupa cum se precizeaza in legislatia in vigoare. Acesta contine informatii specifice in functie de operatorii economici care il emit.
In plus, comerciantii vor avea, din 1 martie, o noua obligatie referitoare la inmanarea bonului fiscal, care a fost introdusa in legislatie in contextul organizarii Loteriei bonurilor fiscale. Cei care nu vor respecta noua masura, precum si regulile generale de emitere a bonurilor fiscale risca amenzi ce pot ajunge la 15.000 lei si suspendarea activitatii.
Cititi AICI articolul integral.
Comentarii articol (0)