Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriLa fel ca in cazul autoritatilor romane, recentele atacuri teroriste din spatiul european au dat un nou impuls europarlamentarilor pentru a pregati o directiva privind pastrarea datelor personale. Astfel, problema respectarii vietii private va reveni iarasi in prim-plan.
Articolul continuă mai jos
Iata ca nu doar in Romania este folosit pretextul recentelor atentate teroriste pentru a pregati un nou cadru legislativ pentru pastrarea datelor personale. Europarlamentarii sunt, de asemenea, ingrijorati si au anuntat ca o directiva in acest sens ar urma sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2015.
Propunerea de act normativ ar putea viza, in principal, pastrarea datelor pasagerilor care iau zboruri internationale, cum ar fi numele, adresa, numarul de telefon, itinerarul calatoriei, informatii privind cardul de credit, biletul de zbor si bagajul.
Prin colectarea, folosirea si pastrarea acestor informatii, este explicat intr-un comunicat al Parlamentului European, vor fi identificati mai usor potentialii suspecti si serviciile de securitate vor avea o abordare mai eficienta a amenintarilor teroriste sau a altor activitati ilegale.
Insa nu degeaba exista ingrijorari. Impactul pe care l-ar putea avea asupa respectarii vietii private si protectiei datelor personale este motivul pentru care masura a fost respinsa initial in 2013. Intrebarea este, desigur, ce s-a schimbat intre timp? De ce ar fi aceasta directiva mai buna acum decat era in 2013?
Anul trecut, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat Directiva "Big Brother" si, pe plan local, Curtea Constitutionala a Romaniei a gasit ca sunt neconstitutionale Legea "Big Brother" si Legea cartelelor pre-pay. In plus, la inceputul acestui an a fost gasita neconstitutionala si Legea securitatii cibernetice. Motivele invocate sunt aceleasi: actele respective nu respecta dreptul la viata privata si nu ofera destule garantii pentru protectia datelor personale.
Nu zice nimeni ca n-avem nevoie de reglementari mai bune pentru a preveni evenimentele de genul celor petrecute in Franta si Danemarca, insa inainte de toate trebuie avute in vedere drepturile fundamentale ale omului. In definitiv, nici cele mai aspre reglementari posibile nu pot impiedica intotdeauna tragediile, asa ca de ce ar fi un castig pentru societate pierderea dreptului la viata privata?
Citește mai mult despre pastrare date personale
Comentarii articol (2)