Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriTi-ai uitat vreodata usa de la casa deschisa? Eu am facut-o. Am uitat si cheile in usa, am uitat masina in parcare cu cheile in contact si asa mai departe. Probabil ca la un moment dat o sa am ceva de suportat din cauza asta. Ce legatura este intre usa de la casa si administrarea unei comunitati online? Vezi textul de mai jos si-o sa afli.
Articolul continuă mai jos
Exista un proverb arab care spune ca 10% dintre oameni sunt hoti, cu siguranta, 10% sunt cinstiti in orice conditii, iar restul de 80%… depinde. In functie de norocul meu, puteam sa fiu in calea unui hot si sa ma trezesc cu casa goala ori masina plecata. Am avut noroc.
Dar norocul asta e ciudat. Statistic vorbind, daca iti lasi usa deschisa la casa, doar pe acei 10% dintre oameni, extrem de corecti, poti paria ca nu vor intra niciodata. Pe ceilalti 90%, ca sunt hoti ori oameni obisnuit de cinstiti, n-o sa poti paria niciodata. De ce? Pentru ca noi, oamenii, suntem inzestrati cu un filtru moral extrem de ciudat.
N-ai fost niciodata tentat sa faci ceva in afara regulilor? Nu? Dar cu 140 ai mers pe autostrada? E doar un exemplu. Stiu, in sinea noastra, consideram ca suntem, in continuare, oameni buni. Indiferent de lucrurile pe care le facem. Toata ideea asta, cu filtrul moral personal care ne ajuta sa ne mentinem o parere buna despre noi, sta la baza unei terorii stiintifice interesante. Teoria “chiar la timp”.
Un domn pe nume Dan Ariely a facut chiar un test interesant la Universitatea California din Los Angeles.
A strans peste 400 de studenti, i-a impartit in doua grupuri si i-a rugat pe unii sa tina minte cele 10 porunci biblice, iar pe ceilalti ultimele 10 carti pe care le-au citit.
Printre cei care tineau minte cele 10 carti a continuat incalcarea mica a regulilor, in limitele codului lor moral personal. Ceilalti, insa, cei care tineau minte cele 10 porunci, au fost cu mult mai moderati in faptele lor.
Ok, poate o avea legatura cu religia, hai sa incercam altceva, a zis Ariely. Asa ca i-a rugat pe unii sa tina minte cele 10 carti citite, iar pe ceilalti sa tina minte 10 reguli din codul moral al Universitatii. Si rezultatul a fost similar cu testul anterior. Deci exista un tipar de gandire.
Logica elementara ne spune asa: oamenii carora le sunt amintite norme de comportament chiar in momentul in care sunt tentati sa incalce regulile au mai putine sanse sa derapeze. Iar in mediul online, o astfel de descoperire e geniala.
Asta e, de fapt, regula principala in constructia si administrarea unei comunitati. Construieste un set de norme de comportament. Implica intreaga comunitate in scrierea acelor reguli. Alege o echipa de moderare care sa “judece” aplicarea regulilor in diverse cazuri si tine cont de parerea membrilor atunci cand alegi moderatorii. In fond, daca vorbim despre oameni apreciati in comunitate, atunci e mai usor sa medieze conflicte.
Am invatat lucrul asta undeva in 2008. Si am continuat sa aplicam teoria in fiecare pas pe care l-am facut de atunci.
Data viitoare, vorbim despre alta regula importanta in constructia si administrarea unei comunitati online mari.
[va urma]
Pentru ca tocmai se fac 15 ani de AvocatNet.ro, m-am gandit sa pun pe hartie, intr-un sir de 5 materiale, cateva dintre punctele importante pe care le-am invatat in tot acest drum. Cel de azi este al doilea articol din serie. Pe primul il poti citi aici.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (2)