La cererea cetatenilor romani, pasaportul simplu electronic poate fi expediat contra-cost la domiciliul/resedinta titularului, prin servicii de curierat, conform Hotararii Guvernului nr. 1087/2013. Acest lucru este posibil de la mijlocul anului trecut, dupa cum a informat Directia Generala de Pasapoarte (DGP).
Incepand cu data de 1 aprilie, timp de doi ani, de distribuirea pasapoartelor se ocupa Posta Romana, conform unui comunicat de presa publicat in martie: "Posta Romana incepe, din 1 aprilie, sa distribuie pasapoartele catre persoane fizice, in urma castigarii unui contract cu o valoare estimata de 495.000 de lei (aproximativ 111.000 de euro). Astfel, operatorul national de servicii postale va expedia, la domiciliu, pana la 45.000 de documente de calatorie, pe durata a doi ani".
In urma unei solicitari a redactiei AvocatNet.ro, reprezentantii operatorului de servicii postale au precizat care este contravaloarea serviciului. Din raspunsul companiei reiese ca aceasta este mai mica decat cea anuntata de DGP anul trecut, atunci cand expedierea pasaportului la domiciliu a devenit posibila. Concret, DGP a stabilit in iunie 2014 un tarif de 8,68 de lei (inclusiv TVA), iar Posta Romana aplica, de la 1 aprilie, un tarif de 7,97 de lei (inclusiv TVA).
Contractul a fost castigat de Posta Romana in urma unei proceduri de cerere de oferte organizata de DGP, care a avut ca obiect achizitionarea de servicii de curierat pentru expedierea pasapoartelor catre cetatenii romani, dupa cum a informat compania la inceputul acestei luni.
Potrivit sursei citate, destinatarii au la dispozitie o modalitate de verificare online a expedierilor si sunt anuntati prin SMS cu privire la data livrarii.
In afara de expedierea la domiciliul/resedinta titularului, pasaportul simplu electronic mai poate fi trimis, asa cum este precizat in HG nr. 1087/2013, si la domiciliul/resedinta persoanei care a formulat cererea.
Totusi, daca nu doresc expedierea prin curier, cetatenii pot ridica pasaportul simplu electronic direct "de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si de la oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul", conform HG nr. 1087/2013.
Atentie! Taxele pentru eliberarea pasapoartelor au fost marite in 2013. Mai multe informatii in acest sens puteti afla de aici.
Nota: Posta Romana este o companie nationala care se autofinanteaza, aceasta fiind detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala (75%), si de Fondul Proprietatea (25%).
Comentarii articol (8)