Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriIn Monitorul Oficial, a aparut in aceasta saptamana un act normativ aparte, care se delimiteaza de toate celelalte documente publicate in ultima perioada. Este vorba despre un ordin de ministru privind mutarea unui cuib de barza.
Articolul continuă mai jos
Ordinul ministrului mediului nr. 387/2015 a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 165 din 10 martie 2015 si a intrat in vigoare la aceeasi data.
Actul normativ aproba relocarea unui cuib de barza (Ciconia Ciconia) de pe raza localitatii Schitu Golesti la 600 de metri vest pe un alt stalp de electricitate.
Termenul de punere in practica a masurii expira astazi, insa autoritatile au mutat deja cuibul de barza conform dispozitiilor ministrului mediului.
Totusi, situatia nu ia sfarsit aici. In termen de 30 de zile de la data relocarii, beneficiarul are obligatia sa transmita agentiei judetene pentru protectia mediului de pe raza administrativ-teritoriala unde s-a desfasurat actiunea de relocare un raport asupra actiunii derulate in baza derogarii obtinute, se mentioneaza in ordinul citat.
La randul ei, agentia judeteana pentru protectia mediului transmite Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, in maximum 45 de zile de la data aplicarii derogarii, un raport referitor la rezultatele acesteia.
In plus, relocarea cuibului de barza este o masura ce trebuie controlata de catre personalul imputernicit din cadrul subunitatilor teritoriale de specialitate ale autoritatii publice centrale care raspunde de protectia mediului.
Daca barza era mutata fara ordin, atunci Romania risca sanctiuni de la UE
Barza (ciconia ciconia) si alte 270 de specii de pasari sunt clasificate de Directiva 2009/147/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind conservarea pasarilor salbatice, ca fiind specii strict protejate, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Mediului, publicat recent pe site-ul institutiei.
Potrivit acelorasi prevederi europene, valabile in toate state membre UE, interventia umana asupra habitatului acestor specii este strict interzisa.
OUG nr. 57/2007, care transpune in legislatia romaneasca prevederile Directivei 2009/147/CE, stipuleaza foarte clar faptul ca este interzisa deteriorarea, distrugerea si/sau culegerea intentionata a cuiburilor din natura.
Acelasi act normativ mentioneaza ca nerespectarea acestor prevederi constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda penala de la 30.000 lei la 60.000 lei.
In interesul sanatatii si securitatii publice, OUG nr. 57/2007 stabileste posibilitatea emiterii unor derogari de la prevederile sus-mentionate. Aceste derogari pot fi stabilite numai prin ordin al conducatorului autoritatii publice centrale pentru protectia mediului si padurilor, cu avizul Academiei Romane.
"Astfel, in baza solicitarii Primariei Schitu Golesti, a Formularului de solicitare a derogarii (conform Ordinul MMAP 203/2009) transmis de o persoana fizica, cu toate anexele aferente, precum si in baza avizului Academiei Romane, M.M.A.P a analizat cazul si a dispus conform legii. Mentionam ca acest caz nu este unul singular, asfel de derogari fiind emise ori de cate ori integritatea cetatenilor sau bunurile materiale sunt puse in pericol de un exemplar dintr-o specie protejata, asa cum se intampla inclusiv in cazul speciilor de urs brun sau lup", se arata in comunicat.
Ministerul Mediului atentioneaza ca in cazul in care un stat membru al UE nu respecta prevederile mentionate in legislatia nationala si europeana care protejaza speciile salbatice, atunci acea tara poate risca inclusiv declansarea procedurilor de infringement.
Citește mai mult despre editorial, cuib de barza, barza, mutarea unui cuib de barza prin ordin de ministru, ministrul mediului
Comentarii articol (20)