Avand in vedere:
- stadiul reglementarilor privind constituirea Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor, care face imposibila aplicarea in prezent a art. 180 alin. (3) din Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;
- necesitatea clarificarii modalitatii de operare a diviziunii patrimoniale in materia profesiei de avocat pana la adoptarea Regulamentului de organizare si functionare a Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor, tinand cont de dezbaterile din sedinta Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania referitoare la necesitatea modificarii si completarii Statutului profesiei de avocat, in temeiul prevederilor art. 2 din Hotararea Congresului Avocatilor nr. 6 din 28-29 martie 2014 privind mandatarea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania de a indeplini atributiunea prevazuta la art. 64 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile ulterioare,
Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania hotaraste:
Art. I. - Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
- La articolul 180, dupa alineatul (3) se introduc doua noi alineate, alineatele (4) si (5), cu urmatorul cuprins: „(4) Dispozitiile alin. (3) privind necesitatea respectarii procedurii reglementate de Consiliul U.N.B.R. si efectul de opozabilitate fata de terti al inscrierii in registru devin aplicabile de la data ce se va stabili in acest scop prin hotararea Consiliului U.N.B.R. pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor.
(5) Pana la data stabilita de catre Consiliul U.N.B.R. conform alin. (4), operarea diviziunii patrimoniale se face prin declaratie inscrisa in statutul societatii civile profesionale, in actul de infiintare al cabinetului individual de avocat, in conventia de asociere a cabinetelor individuale de avocati, dupa caz, sau prin declaratie separata, intocmita in forma scrisa si inregistrata la baroul din care face parte avocatul. Orice creditor al unui avocat a carui creanta s-a nascut in legatura cu profesia poate solicita baroului informatii privind masa patrimoniala afectata exercitarii profesiei avocatului conform declaratiilor inregistrate la barou.”
Art. II. - Prezenta hotarare se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si pe pagina web www.unbr.ro.
Art. III. - Prezenta hotarare se comunica decanilor barourilor, care vor lua masuri de incunostintare a avocatilor, si structurilor administrative ale baroului, care vor fi insarcinate cu tinerea evidentelor pe care le implica punerea in aplicare a acesteia.
Art. IV. - Statutul profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor din Romania nr. 64/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 898 din 19 decembrie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu completarile aduse prin prezenta hotarare, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Gheorghe Florea
Bucuresti, 7 martie 2015.
Nr. 1.069.
Comentarii articol (0)