Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriCa tutunul are efecte negative asupra sanatatii noastre nu este o noutate. Acesta ucide in fiecare an in jur de sase milioane de persoane, dintre care peste 600.000 sunt fumatori pasivi, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). De aceea sunt atat de necesare interdictiile legale, iar o solutie foarte buna pentru orice tara ar fi interzicerea totala a fumatului in locurile publice.
Articolul continuă mai jos
Practic, informatiile din 2014 ale OMS arata ca aproape jumatate dintre actualii fumatori vor muri, mai devreme sau mai tarziu, din cauza unei boli asociate cu tutunul. Iar daca nu se iau masuri urgente, tutunul ar putea ajunge sa ucida, pana in 2030, peste opt milioane de oameni anual.
In acest context, interdictiile stabilite prin lege sunt una dintre modalitatile eficiente de a asigura reducerea numarului de decese si de vizite la spital cauzate de consumul de tutun, indiferent ca e vorba de fumatul activ sau de cel pasiv. Avand in vedere si posibilitatea introducerii pachetelor neutre de tigari, interzicerea totala a fumatului in locurile publice ne-ar ajuta destul de mult.
Un studiu american din 2009 arata ca interzicerea fumatului in locurile publice reduce -- in mod semnificativ -- riscul de a suferi de atacuri de cord, scrie ScienceDaily.com. (In special cand vine vorba de tineri si de cei care nu fumeaza.) Mai exact, cercetatorii au descoperit ca, in acest fel, numarul de atacuri de cord se poate reduce cu pana la 26% pe an, in conditiile in care riscul de a suferi unul este dublu la fumatorii activi si mai mare cu 30% la fumatorii pasivi. O astfel de interdictie ar ajuta, cel putin teoretic, si la prevenirea cancerului pulmonar.
Totodata, agentia de presa Reuters citeaza o cercetare mai recenta -- din Statele Unite ale Americii si Europa -- potrivit careia interzicerea fumatului in locurile publice ajuta la reducerea cu 10% a nasterilor premature si a vizitelor la spital pentru ingrijiri in legatura cu astmul. Scaderea de zece puncte procentuale a fost inregistrata in doar un an de la aplicarea interdictiei pentru fumat.
In plus, odata ce adultii nu mai pot fuma in locurile publice, copiii si tinerii vor fi mai putin tentati sa se apuce de tigari, asa ca toata lumea ar avea de castigat. De exemplu, in urma unui studiu englez din 2011, cercetatorii au descoperit ca, dupa vizionarea de filme in care actorii fumeaza, cresc sansele ca tinerii sa se apuce de tigari, conform BBC. Mai precis, cei care au vazut mai multe filme in care se fuma aveau cu 73% mai multe sanse de a fi incercat o tigara decat cei care au vizionat mai putine astfel de productii cinematografice.
Chiar daca sunt doar cateva exemple, tot ar fi greu sa spunem ca interzicerea fumatului in locurile publice ar fi o masura ineficienta sau nedreapta pentru fumatori. Aceasta are rolul de a ne imbunatati sanatatea si de a ne feri de doctori si, pe deasupra, de a ne proteja -- macar cat de cat -- buzunarele.
Citește mai mult despre editorial, interzicerea fumatului in locuri publice
Comentarii articol (35)