Accesul la formare profesionala este unul dintre drepturile salariatilor, iar angajatorii au atat dreptul, cat si obligatia de a-i include pe acestia in programe de formare, potrivit Codului muncii.
Mai exact, angajatorii trebuie sa asigure participarea la programe de formare profesionala, pe propria cheltuiala, cel putin o data la doi ani, daca au minimum 21 de salariati, sau cel putin o data la trei ani, daca au mai putin de 21 de salariati. Lasand la o parte aceasta obligatie, actul normativ mentionat prevede si posibilitatea ca participarea la formarea profesionala sa aiba loc la initiativa angajatorului.
"Modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca", este precizat in Codul muncii.
Totusi, in aceste situatii, salariatii sunt obligati sa accepte participarea la formare profesionala sau pot sa refuze?
Referitor la acest aspect, reprezentantii Inspectiei Muncii sunt de parere ca salariatii pot sa refuze programele de formare profesionala daca sunt impuse conditii pe care acestia le considera impovaratoare sau daca este vorba de incalcarea libertatii muncii.
"Apreciem ca, desi angajatorii au dreptul si obligatia, la anumite intervale de timp, de a include salariatii in programe de formare profesionala, acestia din urma nu au obligatia acceptarii acestor programe daca, pentru derularea lor, angajatorii le impun conditii apreciate de salariati mult prea oneroase si daca se constata o incalcare a libertatii muncii", este subliniat intr-un raspuns trimis de Inspectia Muncii la solicitarea AvocatNet.ro.
Daca angajatorul nu-si respecta obligatia de formare profesionala, salariatul poate cere concediu
Atunci cand angajatorul nu respecta obligatia legala de a asigura salariatilor participarea periodica la formare profesionala, acestia din urma pot cere un concediu pentru formare profesionala, potrivit Codului muncii.
Concediul poate fi de pana la zece zile lucratoare sau de pana la 80 de ore si este platit de angajator. Salariatul trebuie sa inainteze cererea de concediu cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia, iar perioada se stabileste de comun acord cu angajatorul.
Pe durata concediului, indemnizatia salariatului "nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca", se arata in actul normativ.
Concret, indemnizatia reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei in care se efectueaza concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Atentie! Perioada in care un salariat se afla in concediu de formare profesionala este considerata vechime in munca.