Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriViitorul suna … inteligent. Nu este vorba despre noile tehnologii, ci despre orasul in care vom locui. Tocmai aceste tehnologii ar putea transforma orasele din Romania in unele inteligente sau cel putin asa sustin specialistii.
Articolul continuă mai jos
Autoritatile intentioneaza sa dezvolte in Romania orase inteligente, dupa modelele din Occident.
Mai exact, autoritatile impreuna cu mediul de afaceri si studenti la Politehnica pregatesc primele proiecte care presupun dezvoltarea de orase inteligente in Romania, un plan schitat pentru prima data in Occident si care incepe sa capete contur in marile capitale europene, dar si la nivel global, scrie Wall-Street.ro.
Un exemplu sistem inteligent a fost oferit de Dorin Pena, director general in cadrul Cisco Romania, la un eveniment de profil desfasurat recent in Bucuresti.
Acesta a precizat, citat de Wall-Street.ro, ca intr-un oras inteligent, prin intermediul unui sistem inteligent integrat, o ambulanta care transporta un bolnav ar putea ajunge mai repede la spital daca traficul pe drumul ei ar fi descongestionat cu ajutorul semafoarelor conectate la sistemul de circulatie.
Ideea dezvoltarii de orase inteligente nu este una noua in Romania, aceasta fiind deja pusa in practica intr-un oras din tara noastra. Concret, Brasovul este primul oras din Romania care a devenit "inteligent".
Potrivit informatiilor publicate pe pagina de internet a Radio Romania Actualitati, aproape o treime din sistemul de iluminat din Brasov este coordonat din iulie 2014 prin asa-numita telegestiune - un program de comanda de la distanta pentru aprinderea sau stingerea punctelor de iluminat si reglarea intensitatii lor prin programare automata.
Autoritatile brasovene au declarat in iulie 2014 ca pana in iunie anul acesta sistemul se va extinde in tot orasul, Brasovul devenind astfel "una dintre putinele localitati din Europa" in care iluminatul public este complet computerizat.
Prin implementarea iluminatului inteligent in Brasov, va creste calitatea serviciului de iluminat public, se vor diminua costurile de mentenanta si se va reduce consumul de energie electrica, informeaza aceeasi sursa.
In plus, autoritatile vor obtine informatii in timp real privind disfunctionalitatile din reteaua de iluminat public si astfel interventia pentru remedierea defectiunilor se va realiza mult mai rapid, mentioneaza sursa citata.
Dar pana la urma, ce este un oras inteligent?
Un oras inteligent utilizeaza tehnologiile digitale pentru a imbunatati performanta si bunastarea, pentru a reduce costurile si consumul de resurse, se mentioneaza pe Wikipedia. Sectoarele cheie "inteligente" includ transportul, energia, sanatatea, apa si deseurile.
De asemenea, un oras inteligent ar trebui sa poata sa raspunda mai rapid la dificultatile cu care se confrunta locuitorii sai, noteaza sursa citata.
Interesul in orase inteligente este motivat de schimbarile climatice, restructurarea economica, imbatranirea populatiei, precum si presiunile asupra finantelor publice.
Concret, un oras inteligent foloseste informatiile si tehnologia pentru a face ca infrastructura (drumuri, cladiri) sa fie utilizata eficient si pentru a-i implica pe cetateni in viata orasului.
Printre orasele inteligente din lume se numara Seattle, Tokyo, Amsterdam, Copenhaga, Stockholm.
V-ar placea sa locuiti intr-un oras inteligent? Cum ar trebui sa functioneze, din punctul vostru de vedere, un oras inteligent?
Citește mai mult despre editorial, oras inteligent
Comentarii articol (5)