Regulile pentru acordarea, in acest an, a primei de casare si a ecobonusului sunt prevazute in Ordinul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor nr. 609/2015 pentru aprobarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 209 din 30 martie si a intrat in vigoare la data publicarii.
Persoanele fizice se pot inscrie in program (la dealerii auto) incepand de astazi, de la ora 14:00, a precizat ministrul mediului, apelor si padurilor, Gratiela Gavrilescu, potrivit unui comunicat de presa: "Fiecare persoana fizica din Romania care are rezidenta pe teritoriul tarii poate depune dosar la dealerii auto pentru achizitionarea unei masini noi incepand de azi, de la ora 14:00. Speram sa avem cat mai multi romani interesati sa acceseze programul. In acest sens, am marit numarul de beneficiari cu 5.000 fata de anul trecut, precum si bugetul alocat programului, care este cu 33% mai mare fata de 2015".
In acest sens, lista producatorilor auto validati in program poate fi consultata aici (pdf), iar lista colectorilor autorizati - aici (pdf).
Prin programul derulat anual de stat se ofera prime pentru cumpararea de autoturisme noi, mai putin poluante, in schimbul casarii masinilor vechi, scopul final fiind imbunatatirea calitatii mediului prin innoirea parcului auto national.
"Proprietarul poate achizitiona mai multe autovehicule noi in schimbul predarii spre casare a unui numar echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, in mod corespunzator, de mai multe prime de casare", prevede actul normativ amintit.
In 2015, persoanele fizice beneficiaza de 20.000 de tichete electronice, iar cele juridice si institutiile publice vor primi 5000 de tichete.
"In cadrul Programului cu o valoare totala de 200 de milioane de lei, a fost alocat un numar de 20.000 de tichete pentru persoane fizice si 5000 de tichete pentru persoane juridice si institutii publice. Tichetele vor fi alocate electronic, in sistemul informatic gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu", au precizat reprezentantii MMAP intr-un comunicat de presa recent.
Practic, conform sursei citate, programul a inceput la 1 aprilie cu etapa validarii agentilor economici.
Prima de casare se mentine la valoarea de 6500 de lei, potrivit ghidului de finantare, la care se poate adauga un ecobonus pentru achizitionarea de masini mai prietenoase cu mediul. Spre deosebire de anul trecut, ecobonusul are valori diferite in functie de masina noua cumparata. Mai exact, acesta este de:
- 750 de lei pentru cumpararea unui autovehicul al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km, in regim de functionare mixt;
- 1500 de lei pentru cumpararea unui autovehicul cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale);
- 2500 de lei pentru cumpararea unui autovehicul electric hibrid (tehnologii avansate de tip plug-in).
Atentie! La achizitionarea unei masini noi, pot fi cumulate cel mult doua ecobonusuri, daca autovehiculul respecta caracteristicile mentionate. Cumularea se va putea face intre ecobonusul de 750 de lei si unul dintre celelalte doua, astfel ca suma totala (inclusiv prima) acordata de stat va putea ajunge pana la 9750 de lei.
"Decizia de modificare a valorii ecobonusurilor a venit in urma consultarii cu toti factorii interesati de acest program. In urma dezbaterilor, s-a ajuns la concluzia ca este nevoie de acordarea unor ecobonusuri diferentiate, cu o valoare mai mare pentru autoturismele care polueaza cel mai putin. Consideram ca aceasta decizie reprezinta inca un pas spre un program Rabla 2016 pe care ni-l dorim suta la suta ecologic", a declarat la finele lunii trecute Gratiela Gavrilescu.
Important! Autovehiculele uzate care pot fi casate in cadrul programului sunt autoturismele, autoutilitarele usoare si autospecialele/autospecializatele usoare inmatriculate in Romania care au o vechime de cel putin opt ani de la anul fabricatiei.
Prima de casare se acorda doar pentru cumpararea unei masini noi
Persoanele fizice care vor sa obtina prima de casare in cadrul Programului "Rabla" trebuie sa indeplineasca, in mod cumulativ, anumite conditii, potrivit Ordinului MMAP nr. 609/2015.
Mai intai, acestia trebuie sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania si sa aiba achitate toate obligatiile de plata la bugetul local. "Poate participa in cadrul programului persoana fizica ce indeplineste, cumulativ, conditiile (...) si are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor si amenzilor catre bugetul local", dispune actul normativ.
Apoi, proprietarii trebuie sa se inscrie la un producator validat in vederea cumpararii unui autoturism nou, sa predea masina veche la un colector autorizat si sa o radieze din evidenta circulatiei.
In fine, odata ce obtin certificatul de distrugere si cel de radiere, acestia le pot prezenta producatorului, urmand ca apoi sa achizitioneze noua masina.
La fel ca in 2014, proprietarii au posibilitatea de a ceda altor persoane dreptul la prima de casare. "Proprietarul persoana fizica poate ceda, in favoarea unei alte persoane fizice, dreptul de a beneficia de prima de casare la achizitionarea unui autovehicul nou. Ecobonusul (...) nu poate face obiectul cedarii, beneficiarul exclusiv al acestuia fiind persoana care achizitioneaza autovehiculul nou", este mentionat in ordin.
Ce acte sunt necesare pentru inscrierea la un producator
La momentul inscrierii la un producator validat, pentru achizitionarea unui autoturism nou, proprietarii au nevoie de o serie de documente preliminare. Concret, acestea sunt urmatoarele:
- o copie certificata "conform cu originalul" a actului prin care proprietarul face dovada identitatii si a domiciliului/resedintei in Romania;
- o copie legalizata a certificatului de inmatriculare al autovehiculului uzat;
- o copie legalizata a cartii de identitate a autovehiculului uzat;
- o copie legalizata a actului doveditor eliberat de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent teritorial -- in cazul in care din certificatul de inmatriculare sau din cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezulta anul fabricatiei, anul primei inmatriculari in Romania si/sau categoria autovehiculului uzat;
- certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, eliberat de autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul/resedinta proprietarul si este inregistrat fiscal autovehiculul uzat;
- o declaratie pe propria raspundere prin care proprietarul isi exprima optiunea de a pastra beneficiul asupra primei de casare si de a achizitiona in nume propriu un autovehicul nou de la producatorul validat.
In anumite situatii particulare, pe langa aceste acte, proprietarul masinii mai poate fi nevoit sa prezinte, dupa caz, si:
- o copie legalizata a certificatului de mostenitor sau, in situatia succesiunii pe cale judecatoreasca, sentinta civila definitiva;
- o copie legalizata a deciziei emise de catre autoritatea tutelara competenta teritorial, in cazul mostenitorului/comostenitorului minor, din care sa rezulte ca reprezentantul legal al minorului, parinte sau tutore, este mandatat sa actioneze si sa incheie acte juridice in cadrul programului, in numele, pe seama si in interesul minorului;
- decizia emisa de catre autoritatea tutelara competenta teritorial, in copie legalizata, in cazul persoanei puse sub interdictie sau al persoanei asupra careia a fost instituita curatela, din care sa rezulte ca tutorele ori curatorul este mandatat sa actioneze si sa incheie acte juridice in cadrul programului, in numele, pe seama si in interesul persoanei ocrotite;
- o copie legalizata a certificatului de casatorie sau a oricarui act administrativ care atesta schimbarea/modificarea numelui si/sau prenumelui;
- o copie certificata "conform cu originalul" a documentului care atesta schimbarea/modificarea adresei de domiciliu/resedinta -- in situatia in care adresa de domiciliu/resedinta inscrisa in actul de identitate difera de adresa inscrisa in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a autovehiculului uzat;
- imputernicirea notariala prin care proprietarul mandateaza in mod expres o alta persoana sa actioneze si sa incheie acte juridice in cadrul programului, in numele, pe seama si in interesul sau, plus o copie certificata "conform cu originalul" a actului care atesta identitatea si domiciliul/resedinta in Romania a persoanei imputernicite.
Pasii care trebuie urmati pentru achizitionarea unui autoturism nou
Persoanele fizice pot solicita un tichet electronic prin inscrierea la oricare producator validat, se arata in ghidul Programului "Rabla".
"Dupa publicarea listei producatorilor validati care au incheiat contract cu Autoritatea (Autoritatea Fondului pentru Mediu - n.r.), proprietarul se poate prezenta la oricare dintre acestia in vederea inscrierii in program", stabileste actul.
In acest sens, proprietarul trebuie sa depuna un dosar de participare care sa contina actele mentionate mai sus. Apoi, producatorul le va verifica, va introduce in sistemul PSIPAN datele proprietarului, ale masinii uzate si anumite informatii din documente si va elibera nota de inscriere.
Dupa acest pas, in termen de 30 de zile de la eliberarea notei de inscriere, proprietarul trebuie sa caseze masina, s-o radieze din circulatie si sa aduca la producator o copie legalizata a certificatului de distrugere si certificatul original de radiere.
Pentru casare, proprietarul se poate prezenta la "orice operator economic autorizat sa desfasoare activitati de colectare, dezmembrare si/sau tratare a vehiculelor scoase din uz, care se regaseste in lista operatorilor economici autorizati", conform ghidului.
Radierea masinii uzate din evidenta circulatiei se face numai dupa casare, iar in certificatul de radiere trebuie mentionat ca autoturismul a fost radiat in urma dezmembrarii.
In fine, odata completat dosarul de participare cu cele doua certificate, producatorul si proprietarul se pot ocupa de formalitatile de vanzare-cumparare si predare-primire a autovehiculului nou, in termen de 120 de zile de la data emiterii notei de inscriere (sau cel tarziu pana pe 25 noiembrie 2015).
Comentarii articol (22)