Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriSaptamana aceasta am sarbatorit Ziua Pamantului, un eveniment dedicat constientizarii problemelor cu care se confrunta planeta si protejarii mediului inconjurator. Miscarea are scopul de a aduce in atentia oamenilor principalele probleme de mediu si de a-i impulsiona sa contribuie, chiar si prin gesture marunte, la conservarea lumii.
Articolul continuă mai jos
Cu ocazia Zilei Pamantului, jurnalistii de la BBC au realizat o lista cu principalele probleme cu care se confrunta planeta. De fapt, este vorba despre sapte motive pentru care ar trebui sa ne pese mai mult de planeta pe care o locuim.
Defrisarile
"Taiem 13 milioane de hectare de paduri pe an – asta inseamna 36 de terenuri de fotbal pe un minut", spun reprezentantii organizitiei “Prietenii Pamantului”.
Unul din cinci oameni din intreaga lume se bazeaza pe paduri atunci cand vine vorba despre hrana si apa proaspata. Acesti oameni sunt printre cei mai saraci de pe Pamant.
Cresterea animalelor
Producerea carnii si a lactatelor creeaza aproape o cincime din gazele care conduc la schimbarile climatice, mentioneaza reprezentantii “Prietenii Pamantului”.
Ei spun ca aceasta valoare este mai mare decat emisiile tuturor avioanelor, masinilor si camioanelor din lume, puse laolalta.
Rate de disparitie
Rate de disparitie care nu au mai fost intalnite din era dinozaurilor se inregistreaza in prezent.
“Prietenii Pamantului” dau vina pe factori ca exploatarea forestiera, poluarea, agricultura industriala si pescuitul excesiv. In prezent exista mai putine gorile de munte in salbaticie decat fotbalisti in Premier League.
Recife de corali
Potrivit Greenpeace, Marea Bariera de Corali este amenintata de boom-ul de carbune din Australia si a suferit deja din cauza faptului ca oceanele au devenit din ce in ce mai acide, iar temperatura a crescut.
"Aproximativ jumatate din corali au fost distrusi in ultimele decenii", spune David Booth, profesor de ecologie marina la Universitatea de Tehnologie din Sydney.
Incalzirea Arcticii
Un studiu recent a aratat ca gheata arctica s-a subtiat cu 65% intre 1975 si 2012.
"Disparitia treptata a ghetii de la poli are consecinte profunde pentru oameni, animale si plante in regiunile polare, precum si in intreaga lume, prin cresterea nivelului marii", spune Bob Ward de la Institutul Grantham de cercetare a schimbarilor climatice si a mediului, de la London School of Economics.
Poluarea apei
Aproape unul din 10 oameni, din 748 de milioane de pe tot globul, nu are acces la apa potabila.
Deseurile industriale si salubritatea redusa fac ca aceasta resursa limitata sa fie si mai dificil de gasit. ONU a avertizat ca lumea va trece printr-o criza a apei care ar putea paraliza tarile calde, uscate.
Gestionarea deseurilor
Jumatate din populatia lumii, aproximativ 3,5 miliarde de oameni, nu are acces la facilitati de gestionare adecvata a deseurilor, ceea ce poate duce la riscuri de mediu semnificative, avertizeaza ONU.
"Gropile de gunoi, metoda de eliminare a deseurilor cea mai raspandita in multe tari, pot duce la efecte serioase de sanatate pentru cei care locuiesc in apropierea acestor gropi, cel mai adesea locuitorii saraci din mediul urban", explica reprezentantii ONU.
Citește mai mult despre editorial, ziua pamantului
Comentarii articol (1)