Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriZiua de 10 mai are o tripla semnificatie pentru Romania, fiind cunoscuta drept ziua regalitatii sau monarhiei. Aceasta pentru ca pe 10 mai au avut loc, in ani diferiti, trei evenimente importante pentru istoria Romaniei, care l-au avut in centru pe unul dintre regii tarii.
Articolul continuă mai jos
Pe 10 mai 1866, Carol I, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, a intrat in Bucuresti si a fost proclamat domnitor.
La Baneasa i s-a inmanat cheia orasului, iar Carol I a rostit juramantul in limba franceza: "Jur de a fi credincios legilor tarii, de a pastra religiunea Romaniei precum si integritatea teritoriului ei, si de a domni ca domn constitutional".
11 ani mai tarziu, adica pe 10 mai 1877, acelasi Carol I promulga independenta Romaniei fata de Imperiul Otoman.
Mai exact, Mihail Kogalniceanu a proclamat pe 9 mai 1877 independenta Romaniei, iar a doua zi principele Carol I a semnat actul care a capatat putere de lege. In baza acestui document, Guvernul a hotarat incetarea platii tributului catre Imperiul Otoman. Puterile europene au primit cu rezerva independenta Romaniei, insa in 1878, aceasta a fost recunoscuta la nivel international prin Tratatul de la Berlin.
Apoi, pe 10 mai 1881, Carol I a fost incoronat ca prim rege al noului regat al Romaniei, fiind recunoscut ca atare pe plan international.
Avand in vedere semnificatiile datei de 10 mai pentru Romania, aceasta zi a fost declarata recent zi de sarbatoare nationala.
Concret, Camera Deputatilor a adoptat la finalul lunii aprilie, prin vot final, un proiect de lege pentru declararea zilei de 10 Mai ca zi de sarbatoare nationala, insa documentul nu a fost publicat inca in Monitorul Oficial, astfel incat sa se poate aplica.
Conform documentului, 10 mai va fi sarbatorita la nivel national, iar Parlamentul, Presedintia, Guvernul, celelalte autoritati publice centrale si autoritatile administratiei publice locale vor organiza anual manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
"Consacrata in constitutia natiunii romane ca Zi Nationala, 10 mai glorifica, asadar, trei momente istorice diferite -- inceputul domniei lui Carol I, Independenta de Stat si incoronarea primului rege al tarii --, toate trei legate indisolubil de institutia monarhiei. (...) De peste doua decenii, Romania, republica democratica si europeana, isi celebreaza, prin dispozitie constitutionala, Ziua Nationala la 1 decembrie, data menita a eterniza amintirea Marii Uniri de la 1918, infaptuita sub sceptrul regelui Ferdinand. Cu toate acestea si in ciuda multor avataruri traite de societatea romaneasca in cei 23 de ani scursi de la momentul de rascruce din decembrie 1989, semnificatiile adanci ale lui 10 mai nu s-au stins nicicand. Este, credem, momentul de a-i da acestei zile stralucirea oficiala meritata, conferindu-i statutul de Sarbatoare Nationala, pentru ca romanii de azi si din viitorime sa nu uite niciodata marile servicii facute natiunii de monarhia constitutionala", scrie senatorul Puiu Hasotti, initiatorul proiectului.
Propunerea legislativa adoptata de Parlament (cu amendamente) nu prevede faptul ca ziua de 10 mai va fi si o zi libera pentru salariati.
Citește mai mult despre editorial, 10 mai
Comentarii articol (13)