Parintii sunt responsabili pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului, conform Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Acestia trebuie sa-si exercite drepturile si sa-si indeplineasca obligatiile fata de copil in timp ce tin seama de interesul superior al acestuia.
Statul are un rol complementar, astfel ca acesta "asigura protectia copilului si garanteaza respectarea tuturor drepturilor sale prin activitatea specifica realizata de institutiile statului si de autoritatile publice cu atributii in acest domeniu", conform legii mentionate.
Drepturile copilului, asa cum sunt ele prevazute in legislatie, sunt, in principal, urmatoarele:
1. Dreptul la identitate
Copiii au dreptul sa li se stabileasca si sa-si pastreze identitatea. Dupa nastere, sunt inregistrati si au dreptul la un nume, la o cetatenie, au dreptul sa-si cunoasca parintii si sa fie ingrijiti, crescuti si educati de catre acestia. Statul este obligat sa ia masuri urgente pentru restabilirea identitatii unui copil, in cazul lipsirii ilegale de catre aceasta.
2. Dreptul de a mentine relatii cu parintii si rudele
Orice copil este indreptatit, potrivit Legii nr. 272/2004, sa mentina relatii personale si contacte directe atat cu parintii sai, cat si cu rudele si celelalte persoane fata de care se simte atasat. Acesta nu poate fi impiedicat sa aiba relatii personale cu bunicii, fratii, surorile sau cu alte persoane alaturi de care a avut parte de viata de familie.
3. Dreptul de a mentine relatii cu parintii, in caz de separare
De asemenea, copiii au dreptul sa mentina relatii personale si contacte directe cu parintii lor in situatia in care acestia sunt separati printr-o masura dispusa in conditiile legii. Aceeasi regula se aplica si in cazul in care parintii locuiesc in state diferite.
4. Dreptul la imagine
Fiecare copil este indreptatit sa-i fie protejata imaginea publica si viata intima, privata si familiala. Folosirea sau expunerea copiilor pentru obtinerea de avantaje personale/institutionale sau pentru influentarea deciziilor autoritatilor nu sunt permise.
5. Dreptul la libertate de exprimare
La fel ca orice alt cetatean al Romaniei, copilul are dreptul la libertate de exprimare. "Libertatea copilului de a cauta, de a primi si de a difuza informatii de orice natura, care vizeaza promovarea bunastarii sale sociale, spirituale si morale, sanatatea sa fizica si mentala, sub orice forma si prin orice mijloace la alegerea sa, este inviolabila", dispune actul normativ. Parintii trebuie sa asigure acestora informatii, explicatii si sfaturi, precum si sa le permita sa-si exprime punctul de vedere, ideile si opiniile. Totodata, orice copil capabil de discernamant are dreptul sa-si exprime liber opinia asupra problemelor care-l privesc.
6. Dreptul la libertate de gandire, de constiinta si de religie
Libertatea de gandire, de constiinta si de religie este, de asemenea, un drept garantat al copilului. Parintii pot indruma copilul in alegerea unei religii, insa nu-l pot obliga sa adere la una.
7. Dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii
Copiii au dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii lor, se mai arata in document, iar acestia nu pot fi pedepsiti fizic sau nu pot fi supusi altor tratamente umilitoare/degradante. Orice masura prin care se urmareste disciplinarea copilului poate fi stabilita doar in acord cu demnitatea acestuia. Totodata, daca i se incalca drepturile fundamentale, copilul este indreptatit sa depuna singur plangeri.
8. Dreptul de a creste alaturi de parinti
Legea stabileste ca fiecare copil are dreptul sa traiasca alaturi de parintii sai, acestia fiind responsabili in egala masura pentru cresterea lui si pentru asigurarea unor conditii care sa permita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala si sociala.
9. Dreptul la sanatate si bunastare
Copiii sunt indreptatiti sa se bucure de cea mai buna stare de sanatate pe care o pot atinge si sa aiba parte de serviciile medicale si de recuperare necesare in acest sens. In acelasi timp, acestia trebuie sa beneficieze de un nivel de trai care sa le permita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala si sociala. "Parintilor sau, dupa caz, reprezentantilor legali, le revine responsabilitatea de a asigura cele mai bune conditii de viata necesare cresterii si dezvoltarii copiilor; parintii sunt obligati sa le asigure copiilor locuinta, precum si conditiile necesare pentru crestere, educare, invatatura, pregatire profesionala, precum si un mediu de viata sanatos", scrie in Legea drepturilor copilului.
10. Dreptul la educatie
Orice copil are dreptul sa primeasca o educatie care sa-i permita dezvoltarea, in conditii nediscriminatorii, a aptitudinilor si personalitatii sale. Parintii sunt cei mai in masura sa aleaga felul educatiei ce va fi data copiilor lor si sunt obligati prin lege sa-i inscrie la scoala, precum si sa se asigure ca acestia vor frecventa constant cursurile. Totodata, copilul este indreptatit la odihna si vacanta.
Sanctiunile aplicabile parintilor, in cazul nerespectarii drepturilor copiilor, incep de la 500 de lei si ajung pana la 10.000 de lei, potrivit Legii nr. 272/2004. Acestea sunt impartite in trei praguri, dupa cum urmeaza:
-
amenda de la 500 la 1.000 de lei:
- pentru cei care nu anunta politia, in maximum 24 de ore de la constatare, cu privire la disparitia copilului de la domiciliu;
- pentru neparticiparea la sedintele de consiliere psihologica efectuate de directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, in cazul copiilor care savarsesc fapte penale, dar nu raspund penal;
- pentru orice practica prin intermediul careia un copil este dat cu scopul exploatarii acestuia prin munca;
- pentru cei care nu notifica autoritatile de plecarea la munca in strainatate si nu desemneaza o persoana care sa sa ocupe de intretinerea copilului;
- amenda de la 2.500 la 5.000 de lei: pentru cei care nu iau masurile necesare pentru a preveni inlesnirea sau practicarea cersetoriei de catre copil;
-
amenda de la 5.000 la 10.000 de lei:
- pentru actiunile care sunt de natura sa afecteze imaginea publica a unui copil sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala;
- pentru folosirea sau expunerea copiilor cu scopul obtinerii de avantaje sau pentru influentarea deciziilor autoritatilor.
Pedeapsa cu inchisoarea pentru parintii care nu-si lasa copiii la scoala
Parintii care isi retrag copiii sau ii impiedica in mod nejustificat sa urmeze cursurile invatamantului general obligatoriu pot fi pedepsiti, potrivit Codului penal, cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda.
De asemenea, aceeasi sanctiune o poate primi si persoana careia ii este incredintat, potrivit legii, un minor. Totusi, pedeapsa nu se aplica daca inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre copil inainte de incheierea urmaririi penale.
"Daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare inculpatul asigura reluarea frecventarii cursurilor de catre minor, instanta dispune, dupa caz, amanarea aplicarii pedepsei sau suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere, chiar daca nu sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta", scrie in Codul penal.
In momentul de fata, invatamantul general obligatoriu este de 11 clase, conform Legii educatiei, iar acesta include invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii doi ani ai invatamantului secundar superior. Pana in 2020, invatamantul liceal va deveni obligatoriu.
Concediile si indemnizatiile parintilor
Salariatii parinti beneficiaza, conform legislatiei in vigoare, de o serie intreaga de concedii si indemnizatii.
In situatia in care un angajator nu poate oferi salariatei gravide un loc de munca sigur, care sa nu pericliteze starea de sanatate a acesteia, viitoarea mama are dreptul sa beneficieze de concediul de risc maternal. Acesta poate fi de maximum 120 de zile si include o indemnizatie de risc maternal de 75% din media veniturilor aferente ultimelor sase luni.
Pentru obtinerea concediului de maternitate (care include perioada inainte si cea dupa nastere), salariatele trebuie sa aiba realizat un stagiu minim de cotizare de cel putin o luna sau un stagiu asimilat in ultimele 12 luni anterioare. Durata este impartita in 63 de zile inainte de nastere si 63 dupa nastere, iar in aceasta perioada salariata primeste o indemnizatie de maternitate.
Persoanele care obtin venituri din munca in ultimele 12 luni de dinaintea nasterii copilului pot cere intrarea in concediul pentru cresterea copilului si obtinerea unei indemnizatii aferente. Acesta poate fi de un an sau de doi ani.
Insa nu numai mamele au dreptul la concediu dupa nasterea unui copil, ci si tatii. Astfel, acestia pot beneficia de un concediu paternal de cinci zile lucratoare, pentru a participa la ingrijirea nou-nascutului, insa durata poate fi prelungita cu inca zece zile daca tatii obtin atestatul de absolvire a cursului de puericultura. Totodata, angajatorul le va acorda acestora o indemnizatie de concediu paternal. Pe deasupra, si tatii sunt indreptatiti sa ceara intrarea in concediul pentru cresterea copilului.
Mai exista, de asemenea, concediul si indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolnav, care se acorda asiguratilor pentru copiii in varsta de pana la sapte ani.
In plus, autoritatile au anuntat recent ca pregatesc introducerea unui nou concediu pentru salariati: cel de acomodare cu copiii pe care acestia vor sa-i adopte. Acesta ar urma sa fie de cel mult 90 de zile si sa includa o indemnizatie lunara.
Nota: Informatii mai pe larg despre aceste concedii si indemnizatii gasiti aici.
Minorii pot fi angajati sau folositi ca zilieri
Legislatia muncii permite minorilor, in prezent, sa lucreze ca salariati sau ca zilieri, insa numai dupa atingerea unei varste minime si numai daca sunt respectate anumite conditii stricte.
Conform Codului muncii, persoanele fizice pot fi angajate cu contract de munca de la varsta de 15 ani, insa numai daca parintii isi dau acordul in acest sens si daca este vorba de activitati adecvate varstei.
In conditii asemenatoare, copiii au voie sa lucreze ca zilieri de la aceeasi varsta. In ambele cazuri, acestia n-au voie sa aiba un program mai lung de sase ore pe zi si 30 de ore pe saptamana.
Totusi, legea permite copiilor sa desfasoare activitati platite indiferent de varsta, daca acestea sunt facute in domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar si de modeling. Astfel, copiii pot castiga bani ca actori, cantareti, dansatori sau sportivi profesionisti.
Nota: Gasiti aici mai multe informatii despre aceste aspecte.
Siguranta copiilor, o obligatie pentru soferi
Din luna februarie a acestui an, soferii sunt obligati sa se asigure ca, in timp ce conduc masina, minorii poarta centura de siguranta sau sunt transportati in dispozitive de fixare in scaune pentru copii omologate.
In acelasi timp, prin intermediul Codului rutier si normelor sale de aplicare a fost interzisa transportarea copiilor in varsta de pana la trei ani in autovehicule neechipate cu sisteme de siguranta.
Purtarea centurii sau transportarea in dispozitive specifice nu este obligatorie doar daca medicii scutesc copiii de folosirea acestor sisteme de siguranta. Obligatia nu se aplica nici cand acestia sunt transportati cu taxiul sau cu mijloacele de transport in comun.
Nerespectarea de catre soferi a obligatiilor privind transportarea copiilor mai mici de trei ani este sanctionata in momentul de fata cu amenzi cuprinse intre 390 si 487,5 lei, la care se adauga si trei puncte de penalizare.
Nota: Informatii suplimentare gasiti aici.
O zi libera pe an pentru sanatatea copilului
In curand, parintii vor putea sa beneficieze efectiv de ziua libera lucratoare acordata prin lege pentru a-si duce copiii la medic.
Aceasta facilitate a fost introdusa anul trecut prin Legea nr. 91/2014, insa, inainte de a se aplica, mai trebuie stabilite si normele acesteia. Ministerul Muncii le-a pregatit si le-a lansat in dezbatere publica in cursul lunii mai, astfel ca acestea mai trebuie doar sa fie aprobate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial.
Concret, parintii vor putea sa ceara anual o zi libera lucratoare pentru a se ingriji de sanatatea copilului. Desi nu vor fi obligati s-o plateasca, angajatorii vor trebui s-o acorde, iar parintii vor fi nevoiti sa dovedeasca efectuarea vizitei la medic printr-o adeverinta speciala.
Alocatia de stat a copiilor va fi dublata
Tot in cursul lunii mai, deputatii au adoptat prin vot final un proiect de lege care prevede dublarea alocatiei de stat pentru copiii de 2-18 ani si liceenii de peste 18 ani.
Prin urmare, acestia vor putea sa beneficieze lunar de 84 de lei, fata de 42 de lei, cat este alocatia in prezent. Ba chiar mai mult, parlamentarii isi doresc sa majoreze alocatia in viitorul apropiat pana la 200 de lei (daca vor exista resursele necesare).
Pentru a se aplica, legea mai trebuie doar sa fie promulgata de presedintele tarii si apoi publicata in Monitorul Oficial. Conform declaratiilor recente ale lui Klaus Iohannis, acesta va semna decretul de promulgare a legii chiar in cursul acestei zile.
Comentarii articol (10)