Pe avocatnet.ro găsești mii de consultanți, din diferite domenii, pe care îi poți contacta direct.
Află cum!
Pe avocatnet.ro se fac lunar mii de cereri de consultanță către consultanții înscriși.
Află detalii!
Vrei să afle și alții câte lucruri știi în domeniul tău de activitate?
Răspunde la întrebăriStatul ar trebui sa faca eforturi cat mai multe pentru a-i determina pe elevii care obtin rezultate bune la concursuri si olimpiade, atat la nivel national, cat si la nivel international, sa ramana mai mult in tara. Asta este una dintre solutiile cele mai bune pentru a ajuta societatea romaneasca sa ajunga acolo unde am vrea cu totii sa fie.
Articolul continuă mai jos
In aceasta saptamana a intrat in vigoare o modificare la Legea educatiei care obliga facultatile in mod expres sa asigure elevilor olimpici locuri la buget, fara a mai sustine admiterea. Aceasta posibilitate exista si pana acum, ce-i drept, dar era ceva lasat mai degraba la aprecierea institutiilor de invatamant superior.
Modificarea este laudabila, dar statul ar trebui sa se gandeasca la cat mai multe astfel de masuri pentru a pastra olimpicii in tara. Pentru ca ei ne pot ajuta societatea sa avanseze.
Ajutorul pentru completarea studiilor -- mai ales daca vorbim despre tinerii cu posibilitati financiare reduse -- este doar un prim pas. Urmatorul ar fi luarea masurilor necesare pentru a asigura o crestere graduala a calitatii studiilor universitare din tara, in principal prin angajarea de profesori cat mai competenti, dedicati si pasionati de munca lor, cu pregatire adecvata si stimulare salariala pe masura.
Apoi, olimpicilor le trebuie oferite oportunitati de munca atractive in cadrul institutiilor de stat. Daca ei nu ajung in pozitii de conducere, dupa o anumita perioada de timp, nu pot ajuta la imbunatatirea lucrurilor. Asta inseamna ca trebuie facute eforturi pentru eliminarea nepotismelor si a favoritismelor, desigur. E greu, dar nu imposibil.
Avem nevoie de tineri destepti in pozitii-cheie. Asta e clar. Tineri cu o minte deschisa, care sa asigure, printre altele, reducerea birocratiei, cheltuirea chibzuita a banilor publici, usurarea vietii cetatenilor de rand si incurajarea investitiilor in domenii critice.
Stiu ca suna a utopie, dar e de ajuns ca aceasta gandire sa se regaseasca la o mana de oameni cu pozitii importante si cu intentii mai presus de propria persoana. Oameni dispusi sa dea totul pentru a ajuta la transformarea tarii, care sa reprezinte, in acelasi timp, o sursa de inspiratie pentru cei din jurul lor.
Repet. E greu, dar nu imposibil. Si totul trebuie sa porneasca de la simplul vot bine gandit al cetateanului.
Citește mai mult despre editorial
Comentarii articol (6)