Ce aspecte esentiale trebuie sa aveti in vedere in realatia cu cele doua institutii, care supervizeaza si, dupa caz, autorizeaza desfasurarea acestor activitati, DSVSA si DSP?
Antreprenorii aflati sub lupa DSVSA si DSP
Alimentatia publica si, in special, restaurantele, au fost dintotdeauna subiectul unei supravegheri stricte din partea organismelor de control sanitar-veterinare si ale sanatatii publice. Incepand din perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin alinierea legislatiei nationale la normele comunitare, au avut loc o serie de schimbari legislative, care au implicat o mai mare responsabilizare a antreprenorilor din domeniul alimentatiei publice, iar controalele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si cele ale Directiilor de Sanatate Publica (DSP - cunoscut anterior drept SANEPID), au devenit mai riguroase.
In acelasi timp, firmele ce desfasoara activitati de infrumusetare, sau intretinere corporala, desi isi incep activitatea in baza Declaratiei pe Proprie Raspundere a Administratorului societatii, trebuie sa se conformeze normativelor legale din domeniul sanitar, astfel incat, pregatirea pentru controlul efectuat de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (DSP), nu trebuie tratata cu superficialitate.
DSVSA – pana unde isi intinde competentele?
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sunt organisme de stat locale din structura ANSVSA, care supravegheaza desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, dar si a altor tipuri de activitati.
Bineinteles DSVSA / ANSVSA supervizeaza si activitati din domeniul agricol (animal si non-animal), procesare industriala, sau de alta natura a produselor de origine animala si non-animala, activitatea cabinetelor veterinare si magazinelor pet-shop, dar si activitati vamale, sau comert intracomunitar al produselor alimentare de origine animala si non-animala, precum si a furajelor.
De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) prin Directiile competente teritorial (DSVSA) supervizeaza si autorizeaza functionarea firmelor de Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, impreuna cu celelalte institutii de stat competente (DSP, Politie, ANPM, etc).
Autorizarea DSVSA pentru firmele de alimentatie publica:
Practic, orice activitate din lantul alimentar trebuie autorizata de catre DSVSA, cu atat mai mult activitatile asimilate celei de restaurant, cum ar fi cele de Bistro, Pizzerie, Snack-Bar, Fast-Food, altele. De asemenea, sunt supuse procedurii de autorizare activitatea de catering si activitatile de covrigarie, patiserie si cofetarie, activitatile de comert cu produse alimentare desfasurate prin magazine, supermarket-uri sau piete, ori depozitele alimentare; activitatile de macelarie si carmangerie, dar si gradinitele, sau cresele, ori caminele de batrani care au cantina proprie
Bineinteles, serviciile din domeniul intretinerii corporale si ale infrumusetarii nu sunt supuse autorizarii de catre DSVSA, insa aceste activitati sunt controlate si supervizate de catre Directiile de Sanatate Publica locale
Documente specifice in dosarul de autorizare al unui restaurant
Pentru a obtine Autorizatia emisa de DSVSA, proprietarul unui restaunt trebuie sa intocmeasca un dosar care trebuie depus la autoritatea emitenta.
Orice firma nou infiintata care se afla in curs de autorizare (firma de orice fel) trebuie sa faca dovada inregistrarii acesteia ca persoana juridica la Registrul Comertului, asadar sunt necesare documente precum cod unic de inregistrare, certificate constatator, altele. Restaurantul nu face rabat de la aceasta regula. Mai sunt necesare documente privind amplasarea spatiului si structura functionala a acestuia.
Un element specific al dosarului de autorizare este reprezentat de o schita a spatiului prin care sunt explicate schematic fluxurile functionale (aprovizionare, procese prealabile, depozitare, procesare, etc)
Dificultatea autorizarii unui restaurant nou infiintat
Complexitatea afacerilor de alimentatie publica este direct proportionala cu demersurile de autorizare in vederea functionarii legale. Astfel, un magazin de cartier este mai simplu de autorizat, in timp ce un restaurant, sau un supermarket, vor necesita intotdeauna o aplecare mai atenta asupra procedurilor de lucru si a fluxurilor functionale, iar un consultant salveaza antreprenorul de multe batai de cap.
Procedura nu este greoaie, insa demersul de autorizare nu trebuie confundat cu dosarul simplist care se depune la DSVSA in vederea autorizarii.
Depunerea cererii de autorizare la DSVSA trebuie precedata de o pregatire temeinica constand in amenajarea corecta a spatiilor de lucru, intocmirea unor Proceduri de lucru, incheierea unor contracte cu anumiti furnizori de servicii, efectuarea unor analize de apa, etc. In caz contrar, cei care trateaza acest demers cu superficialitate nu vor fi in masura sa raspunda intrebarilor inspectorilor DSVSA veniti in controlul de autorizare, iar demersul se poate solda cu un esec.
Controlul DSVSA in vederea autorizarii restaurantului nou infiintat
Dupa depunerea dosarului, inspectorii DSVASA vin in control la fata locului. Controlul poate surveni la un interval de timp de la 3 la 30 zile de la depunerea dosarului. Inspectorii vor sa va gaseasca la lucru, ca sa poata evalua in mod realist toate aspectele ce tin de buna functionare a restaurantului.
De la data depunerii dosarului la DSVSA pana in ziua controlului, precum si pana la obtinerea autorizatiei, restaurantul poate functiona in baza declaratiei pe propria raspundere a administratorului societatii, dar sub nicio forma nu poate intreprinde activitati specifice restaurantului, in lipsa depunerii dosarului de autorizare.
Controlul. Ce urmaresc inspectorii DSVSA in timpul controlului de autorizare a unui restaurant:
- Amenajarea corecta a spatiilor de lucru
- Implementarea unor fluxuri functionale coerente
- Existenta contractelor si documentatiilor necesare
- Cunoasterea si respectarea procedurilor de lucru legale de catre angajatii firmei.
Restaurantul este obligat sa detina in momentul controlului:
- Proceduri de lucru
- Contract de salubrizare
- Contract dezinsectie, dezinfectie, deratizare (DDD)
- Analize apa si teste de sanitatie
- Fise de temperaturi pentru frigidere si congelatoare
- Alte documente, dupa caz
Controlul. DSVSA, inger, sau demon pentru antreprenorii din alimentatie?
Controlul DSVSA nu este o piatra de incercare, pentru cei care se pregatesc.
In cazul in care restaurantului nu indeplineste toate cerintele legale, inspectorii DSVSA vor da un termen de intrare in legalitate, timp in care antreprenorul trebuie sa corecteze ceea ce nu este conform si sa completeze documentatia cu ceea ce lipseste.
Taxa de autorizare
Taxa de autorizare a unui restaurant este de 360 lei. Un motiv in plus ca restaurantele sa functioneze legal, intrucat amenda depaseste in mod semnificativ aceasta suma si poate fi aplicata de mai multe ori.
Directia de Sanatate Publica – importanţă şi competenţe
Directia de Sanatate Publica (DSP) este un organism de supraveghere si control din subordinea Ministerului Sanatatii, care primeste informari de la Oficiul Registrului Comertului cu privire la infiintarea unei firme si/sau a unui punct de lucru, cum ar fi un restaurant, sau un coafor, respectiv primeste o copie a Certificatului Constatator emis conform legii 359/ 2004, iar inspectorii DSP viziteaza fiecare astfel de locatie, pentru a se asigura de faptul, ca activitatile desfasurate acolo nu prezinta riscuri pentru sanatatea populatiei.
DSP nu emite autorizatii sau avize pentru aceste activitati, dar are dreptul si obligatia de control asupra acestor activitati.
De asemenea, in mod similar, Directia de Sanatate Publica poate controla si activitatea unei vinarii (a carei functionare este autorizata si supravegheata de catre Ministerul Agriculturii).
In acelasi timp, DSP are un rol important in functionarea legala a firmelor de DDD (dezinsectie, dezinfectie, deratizare), care sunt obligate sa depuna un dosar la aceasta institutie, ce le va emite o Notificare, care va sta la baza tuturor tuturor demersurilor de autorizare ce vor fi efectuate la DSVSA, Politie si Primarie, dar si la ANPM si Directia Fitosanitara, daca va fi cazul.
Am detaliat situatia avizelor pentru o firma DDD intrucat atat restaurantele, cat si firmele de infrumusetare precum coafor, trebuie sa solicite periodic servicii DDD, iar contractele incheiate cu aceste firme sunt cerute atat de inspectorii DSV SA, cat si de inspectorii DSP. In aceste conditii, este foarte important pentru antreprenorii din aceste domenii sa cunoasca daca firma DDD, cu care au incheiat contractul pentru servicii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, detine toate autorizatiile legale.
Controlul DSP si elemente urmarite:
Controlul DSP este iminent, indiferent daca antreprenorul se pregateste, sau nu, pentru acest eveniment. Inspectorii DSP (medici si alti specialisti cu pregatire medicala) vor veni la fata locului, pentru a evalua spatiul, activitatile desfasurate, pregatirea personalului angajat, contractele si celelalte documentatii detinute de firma.
Controlul DSP. Coaforul este obligat sa detina in momentul controlului:
- Contract de salubrizare
- Contract dezinsectie, dezinfectie, deratizare (DDD)
- Contract de mentenanta pentru aparatura utilizata
- Contract de medicina muncii si analize medicale pentru angajati
- Alte documente, dupa caz
Majoritatea intreprinzatorilor din aceste domenii isi incep activitatea in baza Declaratiei pe proprie raspundere depusa la Oficiul Registrului Comertului, insa centrele de infrumusetare de nivel premium, pentru a-si demonstra nivelul ridicat de calitate al serviciilor solicita Directiilor de Sanatate Publica locale eliberarea unui Certificat de Conformitate.
Notificarea privind Certificarea Conformitatii
Presupune intocmirea unui memoriu tehnic in cadrul caruia vor fi descrise amanuntit toate activitatile desfasurate, procedurile de lucru folosite, aparatura utilizata, etc
Un dosar complex este depus la registratura DSP, urmat de un control al inspectorilor DSP la fata locului.
Taxe aferente DSP
Intrucat procedura uzuala nu presupune efectuarea unui demers de autorizare obligatoriu, nu exista nici taxe pentru autorizare. In schimb, in cazul procedurii de certificare a conformitatii, care este optionala exista o taxa este de 200 lei.
Informativ, ca sa aveti o buna dimensionare a nivelului de taxare al autorizarilor, mai mentionam ca taxa de notificare pentru o firma DDD este de 200 lei.
De final:
Dupa cum ati vazut, amenzile pentru lipsa autorizatiilor sunt mai mari decat taxele de autorizare, dupa cum neconformarea restaurantului sau coaforului cu normele legale, cu fluxurile impuse, poate aduce amenzi, dar si alte inconveniente practice in desfasurarea activitatii. Este mai simplu sa obtineti toate autorizatiile necesare la infiintarea firmei si sa va concentrati ulterior pe dezvoltarea afacerii dumneavoastra.
Analiza este intocmita si furnizata de catre managerul societatii Primoris SRL, societate specializata in infiintarea si autorizarea legala a firmelor. Mai multe informatii puteti obtine vizitand site-ul http://juristfirme.ro.